Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Elif Akkuş, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Gözaltına alınan ve daha sonra sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılan 25 yıllık TRT muhabiri Elif Akkuş taburcu edildikten sonra ifade vermek üzere adliyeye gitti. Savcılık Elif Akkuş’u, tutuklanması talebiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.

25 yıldır TRT’de çalışan ve bir süre önce gerekçesiz şekilde üç aylığına görevden uzaklaştırılan, 16 Ekim’de de gözaltına alınan gazeteci Elif Akkuş, sağlık sorunları nedeniyle Medicana International Ankara Hastanesi’nde “Koroner Yoğun Bakım Ünitesi”ne yatırıldı. Hastaneden taburcu olan Akkuş, daha sonra ifade vermek üzere Ankara Adliyesi’ne gitti. Avukat Hüseyin Ersöz, Akkuş’un tutuklanması talebiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiğini duyurdu:

“Gazeteci Elif Akkuş, savcılık ifadesi sonrasında ‘tutuklanması istemiyle’ Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Savcılık ifadesi sırasında ‘gözaltı kararı yok, neden polis eşliğinde adliyeye geldik’ sorusuna cevap vermeyen savcı, ifade sonrası bekleyişimizde, ‘Hastaneden taburcu edildikten sonra Elif Akkuş hakkında gözaltı kararı aldığına dair bir yazı’ hazırlayıp verdi. İkinci kez gözaltı yasağına aykırı yazıdan ne bizim ne de polisin haberi yok. Polisin haberi olsa, hastane çıkışı Elif Akkuş’un doğrudan adliyeye getirileceği gerçeği açıkken, bizler önce avukatlık ofisine oradan da kendi aracımızla adliyeye geldik. Savcının odasına girdikten sonra dosyaya ilişkin konuşurken, ‘Yaşanılanlar karşısında hukuk konuşacak durumumuz yok. Yarın ki GS – BJK maçından bahsedelim. Biz derdimizi Sulh Ceza Hakimliği’nde anlatırız’ sözünün ne kadar doğru bir yaklaşım olduğunu, bu yazı ile bir kez daha anlamış olduk. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği önündeki bekleyişimiz devam ediyor.”

Elif Akkuş adliyede

Avukat Ersöz, Akkuş hakkında gözaltı kararı olmamasına rağmen, savcının talimatına istinaden polislerin kendilerine eşlik ettiğini söyledi:

“Ankara Medicana Hastanesi’nden taburcu edildi. Geçerli bir gözaltı kararı olmadığından Av. Nazlı Çubuklu Saygılı’nın ofisine geldik. Ankara Asayiş Şube’den gelen polisler, kendilerine yazılan yazıya istinaden Elif Akkuş’a adliyeye kadar ‘eşlik etmek’ istiyorlar. Bu noktada, savcının ‘hukuka aykırı’ yazısı ile ‘mevzuat arasında’ sıkışan polise yönelik bir şikayetimiz olmasa da savcının ‘fiili gözaltı talimatının’ hukuka aykırı olduğunu her aşamada ifade etmeyi sürdüreceğiz. Hakkındaki yakalama kararını öğrendiğinde Ankara Asayiş Şube’ye giderek teslim olan Elif Akkuş’la birlikte yine ‘kendi isteği ve iradesi doğrultusunda’ savcıya ifade vermek üzere birazdan Ankara Adliyesi’ne geçeceğiz. Soruşturma savcısının bu aşamaya kadar gerçekleştirdiği hukuka aykırı işlemler ve talimatlar doğrultusunda ‘tutuklamaya sevk edileceğimizden’ eminiz. Ancak Ankara Adliyesi’nde hâlâ meslek namusunu ve hukuk etiğini önde tutan yargıçlar olduğu inancımızı koruyoruz.”

Ersöz, Elif Akkuş’un bu sabah taburcu edileceğini, kendisine her zamankinden fazla sakinleştirici, tansiyon düşürücü ve ağrı kesici ilaç verildiğini yazdı:

“Yeniden gözaltı ve yakalama yasağı var! Ama savcı, Ankara Emniyeti’ne ve hastaneye yazdığı yazıda, ‘taburcu olduğunda adliyeye sevkini sağlayın’ diyor! Ankara Medicana Hastanesi de birkaç saat önceki ‘adliyeye sevkinin uygun olmadığı’ görüşünü değiştirip önce dün gece, sonrasında da bu sabah Elif Akkuş’u taburcu edeceğini Ankara Asayiş’e haber veriyor. Gözaltı ve yakalama yasağı olmasına karşın hastane odası kapısında nöbet tutması için güvenlik görevlisi ve polis gönderiliyor. Dün gece, sırf bu sabah taburcu edilebilsin diye Elif Akkuş’a her zamankinden fazla sakinleştirici, tansiyon düşürücü ve ağrı kesici ilaç yüklemesi yapıldı.”

Ersöz dün (19 Ekim) Akkuş’un ifadesinin hastane odasında alındığını ve gözaltı işleminin sonlandığını duyurmuştu:

“Akkuş, sağlık durumu sebebiyle Ankara Medicana Hastanesi’nde bulunuyordu. Tansiyon değerleri düşmemesine karşın bugün, hastane odasında polis ifadesini aldı ve savcı tarafından gözaltına son verildi.”

Ne oldu?

25 yıldır TRT’de çalışan Elif Akkuş, 20 Nisan’da hiçbir gerekçe gösterilmeden açığa alındı. 3 aylık “Görevden Uzaklaştırma Tedbiri”nin ardından Akkuş, TRT binasına alınmadı. Akkuş, hukuka aykırı şekilde yapılan işleme karşı, Ankara 25. İdare Mahkemesi’ne dava açarak konuya ilişkin hukuki süreç başlattı.

Bu süreçte Elif Akkuş’un avukatı Ersöz de 3 aylık uzaklaştırmanın bittiğini ancak müvekkilinin TRT binasından içeri alınmadığını ve dilekçelerine yanıt verilmediğini söyledi. Akkuş, 16 Ekim’de Ankara’da gözaltına alındı.

Akkuş daha sonra hastalık öyküsü de göz önüne alınarak, tansiyon değerlerinin düşürülememesi ve “hayati tehlikesinin bulunması” nedeniyle Medicana International Ankara Hastanesi’nde “Koroner Yoğun Bakım Ünitesi”ne yatırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.