Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

25 yıllık TRT muhabiri Elif Akkuş gözaltına alındı | Avukat Ersöz: “Karar hukuka aykırı”

25 yıldır TRT’de çalışan ve bir süre önce gerekçesiz şekilde 3 aylığına görevden uzaklaştırılan gazeteci Elif Akkuş, dün (16 Ekim) gözaltına alındı. Akkuş’un İstanbul’daki evinin arandığını ancak o esnada Ankara’da bulunduğu için emniyete çağrıldığını belirten avukat Hüseyin Ersöz, gazetecinin burada gözaltına alındığını dile getirdi. Medyascope’a konuşan Ersöz, Akkuş’un anonim bir X hesabının paylaşımlarının bilgi kaynaklarından biri olma şüphesiyle gözaltına alındığını söyledi.

25 yıldır TRT’de çalışan ve geçtiğimiz nisan ayında gerekçesiz bir şekilde görevinden uzaklaştırılan gazeteci Elif Akkuş, dün Ankara’da gözaltına alındı.

Akkuş’un avukatı Hüseyin Ersöz, gözaltı haberini X hesabından duyurdu. Akkuş’un İstanbul’daki evinin arandığını söyleyen Ersöz, gazetecinin o esnada Ankara’da bulunmasından dolayı emniyete çağrıldığını ve burada gözaltına alındığını belirtti. Ersöz, “İfadeye çağırsanız gelecek bir gazeteci hakkında yakalama kararı alınmasının ‘hukuki’ hiçbir gerekçesinin olamayacağını” söyledi.

“Hukuka aykırı”

Medyascope‘a konuşan Ersöz, ilk edindikleri bilgiye göre Akkuş’un anonim bir X hesabının TRT’nin içerisindeki nepotizm ve kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasıyla ilgili iddialarının bilgi kaynaklarından biri olabileceği şüphesiyle gözaltına alındığını söyledi:

“Anonim bir hesaptan yapılan paylaşımlar olduğu ve bu paylaşımların kaynaklarından birinin de Elif Akkuş olduğu yönünde bir iddia söz konusu. Haberi yapan ya da X’teki paylaşımı yapan kendisi değil. Bununla ilgili kendisi herhangi bir paylaşımda bulunmamış. Böyle bir durumda zaten bir suçun oluşmayacağı ortada. Böyle bir iddianın bulunduğu bir durumda bir gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarılması, evlerinde arama yapılması, gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. İfadesi alınmak isteseydi ve bir çağrı çıkarılsaydı kendisi zaten giderdi ve ifadesini verirdi. Tüm bu süreçlerin hepsini bir kenara bırakıp bir gözaltı kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğu kanaatindeyim. Bu sebepten dolayı da serbest bırakılması gerektiğini düşünüyorum.”

“Soruşturmada gizlilik kararı olduğu söylenerek bilgi verilmedi”

Ersöz, 16 Ekim’de polisin Akkuş’un İstanbul’daki evini arayacağını söylemesi üzerine müvekkili hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı merkezli bir soruşturma yürütüldüğünü öğrendiklerini belirtti:

“İstanbul’daki polislere Elif Akkuş’un yaklaşık 2 senedir Ankara’da bulunduğunu ve orada soruşturmayı yürüten polislerle iletişime geçeceği bilgisini verdik. Daha sonra Elif Akkuş arandı ve hakkında bir soruşturma olduğu bilgisi verildi. Elif Akkuş’un Ankara’daki avukatı Nazlı Çubuklu, polisle görüşerek bilgi almaya çalıştı ancak dosyada gizlilik kararı olduğunu söylenerek konu hakkında bilgi verilmedi.”

Avukat Hüseyin Ersöz

“Hem İstanbul hem Ankara’daki evinde suç unsuru bulunmadı”

Avukat Nazlı Çubuklu ile Ankara Asayiş Şube Müdürlüğü’ne giden Akkuş’un burada gözaltına alındığını belirten Ersöz şöyle konuştu:

“Ankara’daki evi de arandı. Hem İstanbul hem de Ankara’daki ev aramasında herhangi bir suç unsuru bulunamadığına ilişkin tutanak tutuldu. Şu aşamada Elif Akkuş, Ankara’da Asayiş Şube Müdürlüğü’nde gözaltında bulunuyor ve ifadesinin alınmasını bekliyoruz.”

Akkuş hastaneye kaldırıldı

Ersöz, daha sonra X hesabındaki paylaşımında Akkuş’un hastalık öyküsü de göz önüne alınarak, tansiyon değerlerinin düşürülememesi ve “hayati tehlikesinin bulunması” nedeniyle Medicana International Ankara Hastanesi’nde “Koroner Yoğun Bakım Ünitesi”ne yatırıldığını söyledi.

Ersöz şöyle devam etti:

“Gazeteci Elif Akkuş, gözaltında ilk rahatsızlanması sonrasında götürüldüğü Ankara Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nde, hastalık öyküsü anlatılmasına, raporları sunulmasına ve ayakta duramayacak halde olmasına karşın, “dil altı hapı” verilerek tedavi edilmeye çalışıldı. Ancak bu yetersiz tedavi yöntemi işe yaramayınca ve “hastaya ilgisizlik” gözlemlenince, savcılığa sunulan dilekçe ile başka bir hastaneye sevkinin yapılması sağlanabildi.”

Ne oldu?

25 yıldır TRT’de çalışan Elif Akkuş, 20 Nisan’da hiçbir gerekçe gösterilmeden açığa alındı. 3 aylık “Görevden Uzaklaştırma Tedbiri”nin ardından Akkuş, TRT binasına alınmadı. Akkuş, hukuka aykırı şekilde yapılan işleme karşı, Ankara 25. İdare Mahkemesi’ne dava açarak konuya ilişkin hukuki süreç başlattı.

Bu süreçte Elif Akkuş’un avukatı Ersöz de 3 aylık uzaklaştırmanın bittiğini ancak müvekkilinin TRT binasından içeri alınmadığını ve dilekçelerine yanıt verilmediğini söyledi. Akkuş, 16 Ekim’de Ankara’da gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.