KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Şampiyon Meleklerin adlarını yaşatmak ve Şampiyon Melekler Eğitim Kampüsü’nü ülkeye kazandırmak” amacıyla düzenlenen Ülker Lefkoşa Maratonu Halk Koşusu’na katıldı. Medyascope’un sorularını yanıtlayan Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bugün dünyanın en önde gelen ülkelerinden bir tanesidir. Türkiye’de çok iyi hukukçular ve yargı sistemi vardır. Bu meselede de inanıyorum ki adalet yerini bulacaktır” dedi.
- Isias’ta hayatını kaybeden voleybolcular Lefkoşa Maratonu’nda anıldı: “Öyle bir ceza verilsin ki bir daha masumlar ölmesin”
Adıyaman’daki Grand Isias Hotel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) çocuklarına 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde mezar oldu. Aralarında eğitimcilerin, rehberlerin, velilerin ve yaşları 9 ile 15 arasında değişen çocukların da bulunduğu 35 Kuzey Kıbrıslı depremde çöken otelde hayatını kaybetti. Lefkoşa’da her yıl düzenlenen maraton, bu yıl Isias Hotel’de hayatını kaybeden voleybolculara adandı. Maratondan elde edilen gelirle, çocukların adının yaşatılması ve “Şampiyon Melekler Eğitim Kampüsü’nün açılması hedefleniyor.
KKTC’li voleybolcuların adını yaşatmak için düzenlenen halk koşusuna katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Medyascope’un sorularını yanıtladı.
“Türkiye büyük bir devlettir, adalet yerini bulacaktır”
Tatar’ı maraton esnasında yakaladık, hem Isias Hotel davasını hem de hayatını kaybedenlerin aileleriyle olan iletişimlerini sorduk. Tatar, Isias’ta yaşananların KKTC’de büyük bir acıya yol açtığını söyledi. Konuya duyarlı yaklaştıklarını, ailelerin yanında olduklarını anlatan Tatar, Türkiye’de çok iyi hukukçuların ve yargı sisteminin olduğunu, bu nedenle adaletin yerini bulacağını söyledi:
“Aileler, ‘Adaletin tecellisini başka bir şey istemeyiz’ diyorlar. Bizim de ailelerin de beklentisi adaletin yerini bulması ve tecelli etmesidir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bugün dünyanın en önde gelen ülkelerinden bir tanesidir. Türkiye’de çok iyi hukukçular ve yargı sistemi vardır. Bu meselede de inanıyorum ki adalet yerini bulacaktır.”
“Kıbrıs bu kadar kaybı en son savaş zamanı yaşadı” diyen Tatar, hayatını kaybeden çocukların bunu hak etmediğini söyledi.
“Türk yargısı gereğini yapacaktır”
KKTC yetkililerinin konuyu yakından takip ettiklerini, konuya hassas ve duyarlı yaklaştıklarını söyleyen Tatar, “Orada büyük bir ihmal olduğunu görüyoruz. Sadece bizim çocuklarımız değil, Türkiye’nin de çok değerli rehberleri hayatını kaybetti. Türk yargısı bunun gereğini yapacaktır diye düşünmek istiyorum. Bu ticari, siyasi bir mesele değildir. Türk devleti bunun incelemesi ve araştırmasını yapacaktır. Buna hiç şüphem yok çünkü çok acılar oldu, aileler ziyan oldu” dedi.
“Türkiye ile et ve tırnak gibiyiz”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kuzey Kıbrıs’ın bu konuda tek yürek olduğunu söyleyen Tatar, küçük bir bölgede yaşadıkları için ailelerle karşılaştıklarını ve acılarına ortak olduklarını ekledi. Ailelerin acısının dinmediğini, Türkiye’nin de acıya ortak olduğunu ve konuya ilgi gösterdiğini belirten Tatar, “Biz et ve tırnak gibiyiz, her zaman birlikteyiz. Bu acıyı da birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.
“Geride çok acı kaldı”
Depremin yaşandığı bölgelerde yeniden bir deprem meydana gelmesinin olası olduğunun altını çizen Tatar, şöyle devam etti:
“Mutlak surette yönetmeliklere ve birtakım kurallara bağlı olarak binaların yapılması gerekmekte ve bunlar da en üst düzeyde takip edilmelidir, dedik. Türk devleti bunun incelemesini ve araştırmasını yapacaktır, buna hiç şüphem yok. Çünkü geride çok fazla acı kaldı, aileler söndü ve ziyan oldu. Pırıl pırıl gençlik ve onların potansiyeli de yok oldu.”