Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HEDEP, TBMM’de ilk grup toplantısını yaptı | Tülay Hatimoğulları: “Kürt sorununu çözeceksiniz ki bölgenin diğer halkları sizi ciddiye alabilsin”

Parti isminin değiştirilmesinin ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ilk grup toplantısını yaptı. HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Filistin gündemi üzerinden, Cumhur İttifakı’na, “Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözeceksiniz ki, ‘Ben barış istiyorum’ dediğinizde bölgenin diğer halkları sizi ciddiye alabilsin” diye seslendi.

Yeşil Sol Parti’nin 15 Ekim’de yapılan kongrede HEDEP adını almasının ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ilk grup toplantısı bugün (24 Ekim) yapıldı. HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları konuşmasına, eski HDP yöneticisi tutuklu siyasetçileri anarak başladı.

“İsrail ile askeri anlaşmalardan vazgeçmeyi düşünmüyor musunuz ey iktidar?”

İsrail-Hamas savaşında 7 Ekim’den bu yana bombardımanlarda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini belirten Hatimoğulları, Gazze’nin açık hava hapishanesi konumunda olduğunu söyledi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Filistin’e gitmeye yönelik sözlerini hatırlatan Hatimoğulları, “Bu iktidar sadece Türkiye’deki iç siyaseti tahkim etmek ve kendi tabanına şirin gözükmek için Filistin’in yanındaymış gibi davranıyor, timsah gözyaşı akıtıyor” dedi.

Hatimoğulları, Cumhur İttifakı’na şöyle seslendi: 

“AKP iktidarı döneminde İsrail ile geliştirilmiş olan ticari ve askeri anlaşmalar katlanarak arttı. Sadece askeri anlaşmalardan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz ey iktidar? Siz bu anlaşmalardan vazgeçmeyi düşünmüyorsanız, Filistin halkının yanında olamazsınız. Siz olsa olsa Türkiye’deki Müslümanları kandırmaya çalışmış olursunuz.

“Kürt sorununu çözeceksiniz ki, bölgenin diğer halkları sizi ciddiye alabilsin”

2011’den beri Rojava’da yaşananlara atıfta bulunarak İsrail’deki savaşa ilişkin konuşan Hatimoğulları, “Eğer siz Filistin’e, Libya’ya ya da herhangi bir Ortadoğu ülkesine ‘Barışı taşıyacağım’ diyorsanız, öncelikle barışı kendi topraklarınızda tesis edeceksiniz. Kronik, derinleşmiş ve kanayan yaramız Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözeceksiniz ki, bölgeye örnek olabilesiniz. ‘Ben barış istiyorum’ dediğinizde bölgenin diğer halkları sizi ciddiye alabilsin. Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözmek ve bunu bir model olarak bütün bölgeye sunmak dışında hiçbir çaremiz yok” diye konuştu.

Hatimoğulları, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’de Kürt sorununun çözülmesine ve bölgede halklar meselesinin nasıl çözülebileceğine dair önemli fikirler sunduğunu söyleyerek, tecritin son bulması için çağrı yaptı.

“Gelsin, Erdoğan 7 bin 500 TL aylık gelirle geçinsin”

Emeklilere bir defaya mahsusu 5 bin Türk Lirası (TL) ödemeyi de içeren “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

TBMM’de süren bütçe görüşmelerini hatırlatan ve emeklilere verilecek 5 bin TL’ye de değinen Hatimoğulları, bu ödemenin maaş zammı bekleyen emeklilerin ihtiyacını karşılamayacağını vurguladı.

HEDEP’in emeklilerin mücadelesinde yanında olduğunu belirten Hatimoğulları, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün gelsin de Erdoğan 7 bin 500 TL aylık gelirle geçinsin, bakalım geçinebilir mi? Onların bütün bu emekçilere fazlasıyla yetecek kadar günlük saray masrafı var ve bugün emekliye layık gördükleri 7 bin 500 TL. Bunun anlamı, emeklilere ‘Siz yaşlandınız, harcadığınız emekler de bitti, hadi emekli kenara git evinde otur’ demektir. Oysa emekliler bugüne kadar çalışarak, emek vererek, alın teri dökerek bu toplumu bugüne kadar taşımış olan insanlar ve bizim emeklilere borcumuz var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.