Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay hakkında “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkı yönlerinden hak ihlali kararı verdi. Karar, 13 Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.
Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye ve yargılamanın durdurulması istemi AYM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Genel Kurul, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alan Atalay’ın “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi. AYM Genel Kurulu’ndaki 15 üyeden dokuzu “hak ihlali” kararı verdi.
AYM Genel Kurulu’nun kararı 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.
Medyascope‘a konuşan avukat Deniz Özen, “Can Atalay’ın tahliye edilmesi gerekir” dedi.
Yerel mahkeme AYM kararını uygulamayabilir mi?
Avukat Akçay Taşçı, daha önce MİT TIR’ları davasından yargılanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen AYM kararının uygulanmadığını fakat İstinaf Mahkemesi’nin onayladığını hatırlattı ve şöyle devam etti:
“AYM kararına uymamaları teknik olarak, hukuki olarak mümkün değil. AYM kararları kati olarak bağlayıcı. Biz de bu durumda herhangi bir şekilde uymama kararını beklemiyoruz. Ama bu memlekette ‘kesin olarak, böyle bir ihtimal yok’ deme şansımız yok.”
Avukat Taşçı, Can Atalay’ın tahliyesi için yerel mahkemeye başvuracaklarını söyledi.
Adalet Bakanı’nın açıklaması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuya ilişkin, “Karar daha yeni, henüz gerekçeli karar açıklanmadı. Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir” dedi:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Anayasa Mahkemesi’nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. O gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır.”
Yargıtay cezasını onadı
Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alarak 25 Nisan 2022’de tutuklandı. Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde kalan Atalay, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde TİP’in Hatay milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tutukluluğu nedeniyle milletvekili yeminini edemeyen Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi.
Can Atalay talebi reddedilince “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “yasama dokunulmazlığı” gerekçesiyle yaptığı başvuru 5 Ekim’de AYM 2. Bölüm’de görüşüldü. Beş kişiden oluşan heyet, başvuruyu AYM Genel Kurul’a sevk etme kararı aldı. Kararda, “başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, AYM İç Tüzüğü’nün 28’inci maddesi uyarınca Genel Kurul’a sevkine karar verildi” denildi.
AYM Genel Kurulu 12 Ekim’de dosyayı görüşerek 25 Ekim’e erteledi.
Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay’ın yargılandığı Gezi Parkı davasını karara bağladı. İş insanı Osman Kavala, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, yönetmen Çiğdem Mater, şehir plancısı Tayfun Kahraman ve Mine Özerden’in cezası onandı. Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekci hakkında istenen cezalar bozuldu. Yapıcı ve Altınay kaldıkları cezaevinden tahliye edildi.