Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya | “Irk savaşına” hazırlanan üç Neo-Nazi tutuklandı

Finlandiyalı üç Neo-Nazi, ülkede iç karışıklık planları yaparken suç üstü yakalandı. Bir ırk savaşına hazırlanan Neo-Nazilerin hazırlıkları arasında, üç boyutlu yazıcı ile silah üretmek de vardı.

Şüphelilerinin başındaki Viljam Lauri Antero Nyman, terör kastıyla işlenen ağırlaştırılmış ateşli silah suçları ve terör eylemi için eğitim suçlarından 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 29 yaşındaki Nyman, Salı günü Paijat-Hame bölge mahkemesinde görülen duruşmada narkotik suçlamasından da mahkum edildi.

Diğer iki suç ortağı ise 1 yıl 9 ay hapis cezası ve 7 ay ertelenmiş hapis cezası aldı.

3D yazıcılarla üretilen silahlar

Finlandiya kamu yayıncısı YLE, davanın Finlandiya’da aşırı sağ ideolojiyle bağlantılı ilk terör mahkumiyeti olduğunu söyledi.

Savcılar; “Sanıkların beyaz nüfusun üstünlüğünü korumanın göçmenler, etnik ve dini azınlıklar ve anti-faşistler de dahil olmak üzere algılanan düşmanlara karşı şiddet kullanımını haklı gösterdiğine inandıklarını” söyledi.

Sanıklar ayrıca elektrik şebekeleri ve demiryolları gibi sivil altyapıya yönelik saldırılar planladılar. Polis soruşturması, sanıkların faaliyetlerinin somut bir terör eylemine hazırlık düzeyine ulaşmadığını gösterdi.

Davanın dördüncü sanığı olan 66 yaşındaki bir kişi, terör kastıyla işlenmeyen ateşli silah suçlarından 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.