Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski HDP milletvekili Hüda Kaya tutuklandı

İstanbul Havalimanı’ndan gözaltına alınan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı. Hüda Kaya Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne götürüldü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkında soruşturma başlatmasının ardından İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınan eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya tutuklandı.

Medyascope’a konuşan Hüda Kaya’nın oğlu Muhammed Cihad Ebrari, Kaya’nın, havalimanındaki nöbetçi mahkemeden Ankara Sulh Ceza Hakimliği’ne Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade verdiğini aktardı. Ebrari, Kobani davası kapsamında “kaçma şüphesi” ve “suçlamalarla ilgili kuvvetli şüphelerin olması” gerekçesiyle tutuklandığını söyledi.

Hüda Kaya, İstanbul Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne götürüldü.

Havalimanında gözaltına alındı

Hüda Kaya, bir etkinlik programı için yurtdışına gidecekti. Avukat Zilan Leventoğlu’nun aktardığına göre Hüda Kaya İstanbul Havalimanı’nda pasaport işlemlerini sorunsuzca geçmesine rağmen uçağın kalkmasına 10 dakika kala gözaltına alındı. Kaya’ya “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmakta ısrar etme, birden fazla kişiyle birlikte görevi yaptırmama için direnme” suçlaması yöneltildi.

Leventoğlu, Kaya’nın aylardır ulaşılabilir olmasına ve ikametinde olmasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “kaçaklık” kararı verildiğini söyledi.

HEDEP’ten açıklama: İktidarın Kobanî kini dinmiyor

Kaya’nın tutuklanmasının ardından HEDEP’in resmi açıklamasında, “Hüda Kaya, her dönem hak savunucusu kimliği ile dikkat çekmiş, hiçbir zaman egemenlerin baskılarına boyun eğmemiş bir yol arkadaşımızdır. Gözaltına alınıp tutuklanması da iktidarın partimize, siyasetimize, kendisi gibi düşünmeyenlere ve teslim olmayan toplumsal kesimlere yönelik intikam siyasetinin sonucudur” denildi.

İşte HEDEP’in Hüda Kaya hakkında açıklaması:

Hüda Kaya, hakkındaki fezleke için avukatı vasıtasıyla birkaç kez ifade vermek istemiş, ancak soruşturma savcılığı ifadesini almamıştır. Soruşturmada kaçak muamelesi yapılmış ve bir program için yurt dışına gideceği sırada İstanbul Havaalanında gözaltına alınarak adeta kendisine tuzak kurulmuştur. Hüda Kaya’nın özellikle bugün, yani 1 Kasım Dünya Kobanî Gününde tutuklanması tesadüf değildir. “Kobanî düştü düşecek” diye hayal kuranların yaşadığı hüsran, yıllardır özellikle Kürt halkına ve partimize yönelik bir intikam duygusuna dönüşmüştür. Halen devam eden ve hukukun yerle bir edildiği Kobanî Kumpas Davası bunun sonucudur. Hüda Kaya’nın bir kadın devrimi olan Kobanî Direnişinin yıl dönümünde tutuklanmış olması ayrıca kadın kimliğine yönelik de bir saldırıdır.

Yıllardır 28 Şubat’tan nemalanan AKP, o dönemin mağdurlarından Hüda Kaya’ya bugün daha büyük bir mağduriyet yaşatmaktadır. Çünkü Hüda Kaya, AKP iktidarının belirleyip domine etmek istediği “iktidar ve devlet dindarlığı”nın dışında bir inanç yaşamış ve bunun gerektirdiği gibi hakkı, hukuku ve adaleti savunmuştur. İktidar, Kaya şahsında gelişen muteber muhafazakar kimliğe itirazı cezalandırmak istemiştir.

Bu yapılan, haksız ve hukuksuz olduğu kadar ahlaksızdır da. Başka coğrafyalardaki savaşlar için timsah gözyaşı dökerek “mazlumların dostu” hamaseti yapan iktidar ve sözcüleri, bu toprakları mazlumların mağduriyetler coğrafyasına dönüştürmüştür. Elindeki devlet gücüyle Kürtlere ve ezilenlere büyük bir zulüm uygulamaktadır.

Buradan şunu bir kez daha ifade ediyoruz: Yıllardır uyguladığınız hiçbir saldırı ve baskı bizi yolumuzdan alıkoyamadı, bugün de hiçbir saldırınız bizi yolumuzdan alıkoyamayacak. Siz saldırdıkça biz güçleneceğiz, siz tutukladıkça biz çoğalacağız ve bu zulmünüz mutlaka bir gün sonunuzu getirecek.

HEDEP olarak; iktidarın bu nobran ve kendisinden başka hiç kimseye yaşam hakkı tanımayan zulmüne karşı herkesi duyarlı olmaya ve bu hukuksuzluğa itiraz etmeye çağırıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.