Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Danışma Kurulu, Numan Kurtulmuş başkanlığında saat 17.00’de Yargıtay’ın AYM kararı nedeniyle toplanacak.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Can Atalay hakkında hak ihlâli kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının yankıları sürüyor. TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağrısıyla bugün (9 Ekim) saat 17.00’de Yargıtay’ın kararını görüşmek için toplanacak.
Kurtulmuş ve Özel telefonda görüştü
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X hesabındaki paylaşımında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile telefonda görüştüğünü söyledi. Özel, yaşanan yargı krizi nedeniyle TBMM Danışma Kurulu’nu olağanüstü toplanmasını talep etti.
Kurtulmuş’un Filistin Heyeti’yle planlı programlarının ardından, gün içerisinde bu yönde bir çağrı yapacağını aktaran Özel, “Kendisinin başkanlığında yapılacak toplantıya partimiz adına bizzat katılacağım” diye yazdı.
Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'la telefonla görüştüm ve kendisinden içinde bulunduğumuz yargı krizi ve darbe girişimiyle ilgili Meclis Danışma Kurulu'nu olağanüstü toplamasını talep ettim.
— Özgür Özel (@eczozgurozel) November 9, 2023
Kendisi ağırlamakta olduğu Filistin Heyeti'yle planlı programlarının ardından, gün…
Ne oldu?
Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alarak 25 Nisan 2022’de tutuklandı. Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde kalan Atalay, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde TİP’in Hatay milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tutukluluğu nedeniyle milletvekili yeminini edemeyen Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi.
Can Atalay talebi reddedilince “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.
Atalay’ın “yasama dokunulmazlığı” gerekçesiyle yaptığı başvuru 5 Ekim’de AYM 2. Bölüm’de görüşüldü. Beş kişiden oluşan heyet, başvuruyu AYM Genel Kurul’a sevk etme kararı aldı. Kararda, “başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, AYM İç Tüzüğü’nün 28’inci maddesi uyarınca Genel Kurul’a sevkine karar verildi” denildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
AYM Genel Kurulu 12 Ekim’de dosyayı görüşerek 25 Ekim’e erteledi. AYM 25 Ekim’de görüşerek Atalay’ın başvurusunu karara bağladı. “Seçme ve seçilme hakkı”, “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna ilişkin kararın kısa gerekçesi, yargılamanın yapıldığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Gerekçeli karar daha sonra Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, Can Atalay’ın hakkının ihlal edildiği söylendi, yeniden yargılamanın yapılması gerektiği hükmedildi. Can Atalay’a 50 bin TL tazminat ödenmesi gerektiği de belirtildi.
13. Ağır Ceza Mahkemesi de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin Can Atalay hakkında ihlal kararını vermesine ilişkin mütalaasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Mütalaada, “Milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır” denildi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Daire, AYM’nin “hak ihlali” kararına uyulmamasına hükmetti. Daire, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın bir örneğini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel olayı “darbe girişimi” olarak yorumladı ve ““Bu ister istemez halka mal olacaktı. İster isteyelim, ister istemeyelim, dünya, Türkiye’deki bu garabeti görecektir. CHP üzerine düşeni, sadece Atalay’ın özgürlüğü için değil, bu anayasaya sahip çıkmak için ant içtik. Bu anayasaya sahip çıkmak için, darbe girişimi bastırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Halkı direnmeye çağırıyoruz” dedi.
Bu karara direnen herkesin yanında olacağını söyleyen Özel, “Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bu darbeye direnecekse -ki direnmelidir- arkasında CHP’yi bulacaktır. Bu mahkeme AYM’ye açıkça meydan okumaktadır. Eğer AYM üyeleri ayrı ayrı ve kurumsal olarak direneceklerse, gerekeni yapacaklarsa CHP arkalarındadır” diye konuştu.