Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prigojin’in oğlu, Rosgvardiya, yeni paralı asker grupları ve Kadirov… Wagner askerleri ne yapıyor?

24 saatlik ayaklanmalarıyla tüm dünyanın konuştuğu paralı asker grubu Wagner, liderleri öldüğünden beri bir boşluğa düşmüş durumda. Ukrayna’daki savaşta Rusya’nın en önemli güçlerinden biri olan Wagner ve askerleri, farklı isimler ve gruplar tarafından tekrar işe alınıyor.

23-24 Haziran’daki Wagner ayaklanmasının ardından paralı asker grubunun güneydeki üsleri dağıtıldı ve silahları teslim etmeleri istendi. Ayrıca daha fazla paralı askeri saflarına katmalarının da önüne geçildi.

Ayaklanmadan sonra Wagner askerleri cepheden uzaklaşsa da grubu asıl sarsan olay, liderleri Yevgeni Prigojin ve Dimitri Utkin gibi önemli komutanların 23 Ağustos’ta bir uçak kazasında ölmesi oldu. O günden sonra Wagner askerleri hem amaçsız hem lidersiz kaldı. Pek çok paralı asker, Rusya ordusuna kaydırılmaya başlandı.

Putin’in ordusu

Vladimir Putin ve Kremlin, Wagner’in sağ kalan en üst düzey komutanlarından Andrey Troşev ile görüşmeler gerçekleştirdi. Troşev, Rusya Savunma Bakanlığı ile bir sözleşme imzaladı.

Rosgvardiya, Wagner askerlerinin kaydığı kuvvetlerden biri oldu. Rosgvardiya’yı farklı kılan şeyse, Rusya ordusundan bağımsız bir birim olması ve komutanların doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor vermesi.

Guardian, Wagner’in hala asker alıp almadığını araştırdı ve grubun asker alma birimleri ile iletişime geçti.

Novosibirsk’te paralı asker alımlarından sorumlu eski bir Wagner olan Andrey Bulgakov son durumu şöyle anlatıyor: “Acilen yeni askerler arıyoruz. Wagner olarak savaşacaksınız ama sözleşmeler Rosgvardia ile imzalanacak”

Rosgvardiya askerleri

Oğul Prigojin devrede

Rosgvardia sözleşmesi ile savaşacak Wagnerlere komuta edecek kişi de yabancı değil. Yevgeni Prigojin’in oğlu Pavel Yevgenyeviç Prigojin.

Oğul Prigojin hakkında pek bir şey bilinmiyor ama ABD geçen yıl Pavel’i “Babasının ticari girişiminde çeşitli roller” oynadığı için yaptırım altına almıştı. Pavel’in Suriye’de savaştığı ve babasının mal varlığının çoğunu devraldığı biliniyor. Ancak Wagner grubu içinde Pavel’in otoritesi sorgulanıyor.

Pavel Yevgenyeviç Prigojin

Wagner askerlerinin sayısı tam olarak belli değil. İsyan sırasında paralı asker grubunun gücünün 25 bin civarında olduğu düşünülüyor.

Rosgvardiya gibi devlete yakın birimlerden çekinen Wagner askerlerinin, Kremlin’e yakın oligarklara bağlı başka paralı asker gruplarına kaydığı da bildiriliyor.

Diğer özel paralı asker şirketleri

Bunların en büyüğü Ortadoğu, Ukrayna ve Afrika’da faaliyet gösteren özel bir askeri şirket olan Redut. Redut 2008 yılında Rusya’nın istihbarat servislerine yakın Rus paraşütçüler tarafından kuruldu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan eski bir savaşçıya göre Redut doğrudan Rusya Savunma Bakanlığı’nın denetimi altında. Redut’un Kremlin bağlantılı milyarder Gennady Timchenko tarafından finanse edildiğini belirtiliyor.

Prigojin’in isyanı ve ölümünden sonra Redut, Afrika’ya gitmek ve savaşmak isteyen Wagner savaşçılarını toplamaya başladı.

18 Ağustos’ta Rus sosyal medya ağı VKontakte’de yayınlanan bir ilanda şöyle deniyor: “Wagner geçmişte kaldı. Eğer Afrika’da gerçek bir işle gerçekten ilgileniyorsanız, o zaman Savunma Bakanlığı ve Redut PMC sizin seçiminiz!”

(PMC: Private Military Company, “Özel Askeri Şirket”)

Gennady Timchenko

Afrika’da sürdürülen ve Wagner’den oluşan boşluğu doldurma operasyonunun başında Rusya Savunma Bakanı yardımcısı Yunus-bek Yevkurov’un olduğu söyleniyor. Yevkurov, Prigojin’in ölümünün ardından Wagner’in aktif olduğu üç Afrika ülkesi olan Libya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ni ziyaret etti.

Kadirov da asker topluyor

Bazı Wagner askerlerinin de, ayaklanma esnasında Kremlin’in yanında duran Ramazan Kadirov ve ordusu ile sözleşme imzaladığı belirtiliyor. Çeçen lider Kadirov bu hafta Telegram’da yayınladığı bir mesajda eski Wagner savaşçılarından oluşan büyük bir grubun kendi Akhmat özel kuvvetleriyle yoğun bir eğitimden geçtiğini iddia etti.

“Bugün Akhmat birliğinin saflarına, mükemmel savaş deneyimine sahip ve kendilerini cesur ve etkili savaşçılar olarak kanıtlamış Wagner savaşçılarının katılmasından memnuniyet duyuyorum.”

Ramazan Kadirov & Vladimir Putin

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.