Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ofiste ufak şekerlemeler mi yapmak istiyorsunuz? Japonların bunun için birkaç icadı var

Öğle yemeği yedikten sonra hafif bir kestirme isteği, hemen hemen herkesin başına gelmiştir. İspanyollar ve “Siestaları” meşhur olsa da, tüm dünyada iş ve okul gibi ortamlarda kestirmek, pek de müsaade edilen bir şey değil.

Japonların siestasına ise “Hirune” deniyor. Uykusuzluğa karşı yapılan bir öğleden sonra uykusu.

Uzun işe gidip gelme süreleri, uzun çalışma saatleri ve geceleri az uyku, hepimizi gibi Japonları da mesai saatlerinde olumsuz anlamda etkiliyor.

Japon hükümetinin yaptığı bir araştırmaya göre, yetişkinlerin yüzde 40’ından fazlası geceleri altı saatten az uyuyor. Japonya Sağlık Bakanlığı. Bir bakanlık yetkilisi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Uzun çalışma saatlerinin düzeltilmesi ve çalışanların sağlıklı bir zihinsel durumu sürdürebilmeleri için daha fazla uyumalarının sağlanması gerekiyor” dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre Japonlar gecede ortalama 7 saat 22 dakika uyuyor. Araştırmaya katılan 33 ülke arasında en kısa süre ve ortalama olan 8 saat 28 dakikanın oldukça altında.

Japonların ofiste yaptıkları öğle uykusuna “Inemuri” de deniyor ve neredeyse gelenekselleşti. Bir çalışanın şirkete daha verimli hizmet verebilmek adına ofiste belli görgü kuralları içinde uyuması anlamına gelir. Bu görgü kurallarından biri, yatay şekilde uyumamaktır.

Uykusuzluk sorunu, mükemmel uykuya ulaşmaya çalışan bir endüstri doğurdu.

Japonya’da yorgun çalışanlar, öğleden sonra uykusundan tazelenmiş ve üretkenlikle dolup taşmış bir şekilde çıkmak için masaya monte edilen baş desteklerinden ısıtmalı göz maskelerine kadar çeşitli aletlere yöneliyor.

En iyi uyku deneyimi için, stratejik olarak yerleştirilmiş pedler ve sırt, incik, baş ve ayakları destekleyen platformlar içeren özel olarak tasarlanmış bir kabin olan Giraffenap, kullanıcıların ayakta kestirmesine olanak tanıyor.

Hokkaido Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından geliştirilen prototip kapsüller iki farklı tasarıma sahip. Biri ses ve ışığı engelleyen, diğeri ise klostrofobik yolcuları rahatlatmak için ışığı ve sesi az da olsa hissettiren iki model.

Plywood Corporation’dan Yoshihito Nohara, tanesi yaklaşık 3 milyon Yen olan kapsülleri Ocak ayından itibaren ofislere, tıbbi tesislere ve havaalanlarına satmayı planlıyor: “Zürafalar günde yaklaşık 20 dakika ayakta uyurlar. Aynı şekilde, günde 20 dakika kestirmek için de doğru zaman.”

3 milyon Yen yaklaşık 19 bin 700 ABD Doları, yani 565 bin Türk Lirası.

Giraffenap

Kabinler, Tokyo’daki bir kafede kısa bir süre önce yapılan deneme çalışması sırasında genel olarak olumlu tepkiler aldı.

Kabini deneyen bir kişi, “Ayakta durmanın dizlerimi zorlayacağını düşünmüştüm ama şaşırtıcı bir şekilde dizlerime fazla yük bindirmedi” diyor ve yaşadığı deneyimi anlatıyor.

Bir başkası ise, “İlk kez ayakta uyuyordum. Vücut ağırlığım beklediğimden daha fazla desteklendi ve biraz dinlenebildim” dedi.

Dreamlight Heat Lite

Tokyo merkezli Weatherly Japan tarafından üretilen bir göz maskesi olan Dreamlight Heat Lite, ışığı engellemenin yanı sıra göz çukurlarını sıcak tutuyor. Ancak Tokyo’da alışılmadık derecede sıcak geçen sonbaharda pek kullanışlı olmadı.

Osaka’da bir yaşam tarzı şirketi olan Atex, masaj koltuğundan esinlenen “Gogo no makura” (Öğleden sonra yastığı) ile bir değişim amaçlıyor.

Yaklaşık 8 bin Yen yani 1500 Türk Lirası.

Kullanım için göğsünüzü yastıklı bölüme yaslamak yeterli. Açısı da 10 ve 45 derece arasında ayarlanabiliyor. Bir başka iyi özelliği de uzun süreli kestirmelere karşı, ufak bir titreşimle sizi uyandırması.

Gogo no makura

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.