Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ogün Samast’ın tahliyesine tepkiler büyüyor: “Utanç verici”

Gazeteci Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast, 16 yıl sonra tahliye edildi. Sosyal medya kullanıcıları, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “hak ihlali” kararına rağmen Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilmemesini hatırlatarak, Samast’ın serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast, 16 yıl sonra tahliye edildi.

Samast’ın tahliye edilmesine gazeteciler ve siyasetçiler başta olmak üzere çok sayıda isimden tepkiler gecikmedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Samast’ın tahliyesiyle ilgili konuştu.

Kurtulmuş, “Şartlı tahliye ile ilgili daha önce reddedilmiş olan bir durumla karşı karşıyayız. Bütün bunlar bizim yargı sistemimiz içerisinde yeniden gözden geçirilmesi gereken hususlar olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

“Utanç verici”

Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, tahliye haberini “utanç verici” notuyla paylaşırken, gazeteci Timur Soykan, “Hrant Dink’i katleden karanlık aydınlatılmadı ve katil Ogün Samast serbest bırakıldı. Adaletsizlik yoksunluğu kahreden bir duygu. Buna neden olanlar da kahrolsun” dedi.

Gazeteci İsmail Saymaz, “Can Atalay ve Gezi Parkı tutukluları ile gazeteci Barış Pehlivan içeride, gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast dışarıda…” diye yazdı.

“Atalay tutuklu, Samast serbest”

TİP’in sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, Can Atalay tutukluyken Samast’ın tahliye edilmesine tepki gösterildi:

AYM’nin tahliye kararına rağmen cezaevinde tutsak bulundurulan Hatay milletvekilimiz Can Atalay ve onlarca siyasi tutuklu Saray’ın talimatıyla özgürlüklerinden mahrum edilirken, Hrant Dink’in katili Ogün Samast bugün tahliye edildi. Milletvekilleri, siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler hapiste tutulurken bir katil daha sokağa salındı. Yargıyı mafya çetelerinin arka bahçesine çeviren Saray Rejimi’ni yıkacağız, adaleti kazanacağız!

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da karara tepki gösterdi:

“Milletin oyuyla seçilmiş milletvekilini, yasaya aykırı bir biçimde cezaevinde tutmak için ‘yargı krizi’ çıkaranlar, katilleri serbest bırakıyor. Kardeşliğimize kurşun sıkanlar, kadınlara, çocuklara kasteden ‘iyi halliler’ dışarıda; gazeteciler, siyasetçiler içeride… ‘Aslanım benim, aferin Erdoğan…'”

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Barış Pehlivan, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Selçuk Kozağaçlı, Çiğdem Mater gibi onlarca haksız tutuklu bugün hala cezaevinde! Hrant Dink’in katili Ogün Samast bugün artık dışarıda! Türkiye’de adalet, AKP iktidarı eliyle temel bir utanç sorununa dönüşmüştür!” diye yazdı.

CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesine ilişkin konuştu. Bulut, “Gazeteci katilleri dışarıda, sadece haber yazdıkları için cezalandırılan gazeteciler, seçilmiş milletvekilleri içeride. Hangi vicdan kabul edebilir? Bu karar açık bir şekilde basın özgürlüğünün ve hukukun olmadığının göstergesidir” diye konuştu.

HEDEP Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ise “Sevgili Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ı bırakanlar, ona bayrak önünde gülerek poz verdiren zihniyettir. Yüzlerce hasta mahpusu ölüme terk edenler Hrant’ın katilini serbest bırakıyorlar” diye yazdı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Hrant Dink’i sokağın ortasında nefret saikiyle ve bir örgütün parçası olarak alçakça katleden Ogün Samast şartlı tahliye koşulları gerçekleştiği gerekçesiyle ‘iyi halden’ serbest bırakılmış. Birçok düşünce suçlusunun koşullu salıverilme imkanından faydalandırılmadığı, eline silah almamış insanların tahliye ettirilmediği bir ortamda tetikçi katil sözde iyi halden serbest. Bu tetikçiye cinayeti işlettiren ve olayın ardından koruyanlar kimlerdi? Hrant Dink’e yönelik bir suikast gerçekleştirileceği bilgisi kimlerin elindeydi? Bu aşağılık suça kimler ortaktı? Hepsi daha da karanlıkta” diye yazdı.

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Hrant Dink’in katili Ogün Samast biraz önce tahliye edilmiş. Burası böyle distopik bir yer! Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Can Atalay sadece düşünceleri nedeniyle hapiste ama katil serbest! Ayrımcı İnfaz kanunun sonuçları…” dedi.

Gezi davasından tutuklu bulunan Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Kahraman ise haberi alıntılayarak, “Yüksek yargıdaki kavganız sizin olsun! Kavganızı bizim üzerimizden yapmayın. Biz adalet istiyoruz!” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.