Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden ve Şi tekrar bir arada: “Bu dünya iki ülke için de büyük”

İki taraf arasında uzun zamandır soğuk rüzgarlar esse de, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Çinping Şi, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir araya geldi.

İki lider, bir yıl aradan sonra ilk kez yüz yüze geldi. Görüşme, San Francisco’da yapılacak APEC zirvesi öncesi gerçekleştirildi.

ABD Başkanı sözlerine, “İki ülke arasındaki gerilimin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini” söyleyerek başladı.

Çin Devlet Başkanı ise “Süper güçler için birbirlerine sırt çevirmenin bir seçenek olmadığını söyleyerek” karşılık verdi: “Dünya iki ülkenin başarılı olması için yeterince büyük ve bir ülkenin başarısı diğeri için bir fırsat.”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da görüşmeler “Samimi ve yapıcı” olarak nitelendirdi ve iki liderin “Bazı kili ve küresel meseleleri ele aldıklarını ve farklı alanlarda görüş alışverişinde bulunduklarını” belirtti.

Biden & Şi

Bu görüşmeyle iki ülkenin ticaret, insan hakları ve Tayvan’ın geleceği gibi konularda yıllarca süren çatışmasının ardından ilişkileri düzeltebileceğine dair beklentiler arttı.

Ana başlığı iklim olan görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, bu ayın sonunda Dubai’de yapılacak olan BM İklim Zirvesi’ni “Başarılı kılma sözü” verildi.

Zirve, bir dizi anlaşmanın ardından geldi.

İklim anlaşmasına ek olarak, Pekin ve Washington’un Çin’den ABD’ye fentanil akışını kontrol altına alma konusunda bir anlaşmaya varmaları bekleniyor.

ABD ayrıca, dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen yıl Tayvan’a yaptığı ziyaretten bu yana büyük ölçüde dondurulmuş olan askeri diyalogları yeniden başlatmayı hedefliyor.

Tayvan da, görüşmenin ana başlıklarındandı. Pekin yönetimi adayı kendi toprağı olarak görüyor.

Zirve öncesinde Çin devlet medyası da ABD’ye karşı daha sıcaktı.

Komünist Parti gazetesi People’s Daily yurtdışı baskısında, “Çin halkı eski dostunu asla unutmayacak. Bu Amerikan halkına göndermek istediğimiz önemli bir mesaj” dendi.

Şi’nin ABD ziyaretinde, pek çok destekçisi de onu karşıladı. Çin heyetinin kaldığı otelin önünde toplanan kalabalığın ellerinde Çin bayrakları vardı. Son haftalarda Çin diasporası dernekleri ve Çin üniversitelerinin mezun ağları, Şi’nin ziyareti için harekete geçmeye hazırlanıyordu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.