Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

23 muhalifin ölümünden sorumlu Arjantinli asker, hakim karşısına çıkmadan öldü

Arjantinli eski bir deniz subayı, ülkenin askeri diktatörlüğü sırasında 23 solcu muhalifin öldürülmesiyle ilgili olarak suçlanmasına birkaç hafta kala, uzun süredir yaşadığı Berlin’de doğal nedenlerden dolayı öldü.

75 yaşındaki Luis Kyburg, Berlin’de hayatını kaybetti. Kyburg, Arjantin donanmasında subaydı. Görevi başındayken muhalif gençlerin kaçırılması, işkence görmesi ve şüpheli ölümlerin sorumlusu olmakla suçlanıyordu.

Berlin savcıları, 75 yaşındaki eski donanma subayının 1976 ve 1977 yıllarında 23 gencin kaçırılması, kaybolması, işkence görmesi ve öldürülmesinden şüpheli olduğunu söyledi.

Berlin savcıları başta isim vermese de, kurban yakınlarının zanlı aleyhine dava açmasına yardımcı olan Avrupa Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) zanlının ismini açıkladı.

1970’li ve 80’li yıllarda sol görüşlü siyasi muhaliflere karşı şiddetli bir susturma politikası sergileyen Arjantin askeri diktatörlüğünün bir parçasıydı. Bu diktatörlük sırasında tahminen 30 bin kişi kayboldu.

Arjantin’in 1976-1981 arası hüküm süren diktatörü Jorge Rafael Videla

Kyburg 2013’te Arjantin’de eski silah arkadaşlarının mahkum edilmesinin ardından Almanya’nın başkenti Berlin’e firar etti. Eski arkadaşlarının mahkum edilme nedeni ise, komutanı olduğu birliğin en az 150 kişinin ölümünden sorumlu tutulması.

Arjantin-Almanya çifte vatandaşı olan Kyburg, mal varlığı Bild gazetesi tarafından ortaya çıkarılana kadar yedi yıl boyunca gözlerden ırak bir yaşam sürdü.

Hakkında yürütülen bir soruşturmanın ardından bu ay bir iddianame hazırlanmıştı. Ancak Ekim ayında doğal nedenlerle öldüğü ortaya çıktı.

Kyburg

Berlin Başsavcısı Margarete Koppers, “Sanığın ölümü, Arjantin ve Almanya’daki yakınlarının ve soruşturma makamlarının on yıllardır süren çabalarını aniden sona erdirdi. Bu, kurbanların aileleri için son derece zor ve acı verici bir durum ve onlara en derin sempatilerimi sunuyorum” dedi.

ECCHR genel sekreteri Wolfgang Kaleck, “Mağdurların ve ailelerinin adaletin yerini bulduğunu görememelerinin üzücü olduğunu, özellikle de Berlin savcısının kapsamlı ve sağlam bir iddianamesi olduğunu ve Kyburg’un suç ortaklarının çoğunun Arjantin’deki mahkemeler tarafından mahkum edildiğini” söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.