Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro bu kez de balinalar ile karşı karşıya geldi: Hakkında soruşturma başlatıldı

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonarı hakkında bir soruşturma başlatıldı. İddiaya göre Bolsonaro, jet ski ile bir balinayı taciz etti.

Soruşturmayı Brezilya Federal Polisi başlattı. Bolsonaro’nun tatildeyken, jet ski ile turladığı esnada bir balinayı taciz ettiği iddia ediliyor.

Olayı, Brezilya’nın güneydoğu kıyı şeridinde bulunan São Sebastião kasabası yakınlarındaki sularda meydana geldi.

Bu Jair Bolsonaro’ya yöneltilen ilk çevreye dair suçlama değil. Daha önce de sık sık Amazon Ormanları’nı katletmekle itham edildi.

Görüntüler Haziran ayından.

Bolsonaro’ya benzeyen bir kişi, yüzeye çıkan bir kambur balinanın yaklaşık 15 metre yakınlarında jet skiye binerken görülüyor.

Brezilya basınının bildirdiğine göre, “Bolsonaro olduğu düşünülen kişi, balinanın rahatsızlık belirtileri verdiği anları telefonu ile kaydediyordu.”

Balinalar rahatsız hissettikleri durumlarda, su yüzeyinde belli belirsiz hareketler yapabiliyor.

Jair Bolsonaro

Brezilya kanunları, “Herhangi bir deniz memelisi türünün kasıtlı olarak taciz edilmesini” yasaklıyor.

Kanunlara göre, motorları çalışan gemilerin bu tür hayvanların 100 metre yakınına yaklaşmaması gerekiyor. Denizcilerin ayrıca yunus veya balina sürülerini kovalamaları veya alanlarını işgal etmemeleri gerekiyor.

Herhangi bir deniz memelisinin 300 metre yakınında müzik çalmak veya benzer şekilde aşırı gürültü yapmak da yasak.

Kambur balina

Bir başka sağcı siyasetçi de kısa bir süre önce aynı bölgede benzer bir suç işlediği için 2,500 reais (14 bin 700 lira) para cezasına çarptırıldı.

Bu, Bolsonaro’nun ilk denizle alakalı suçu olmayacak. Yaklaşık on yıl önce, Rio de Janeiro kıyı şeridindeki bir deniz rezervinde yasadışı balıkçılık yaptığı için para cezasına çarptırılmıştı.

Geçtiğimiz yılın sonunda seçimleri kaybeden aşırı sağcı Bolsonaro, solcu halefi Lula da Silva’ya karşı darbe planlamak, pahalı mücevherleri zimmetine geçirmek ve COVID-19 aşı kayıtlarında sahtecilik yapmak gibi şüpheli suçlarla ilgili çok sayıda soruşturmayla karşı karşıya kaldı.

Halihazırda 2030’a kadar siyasi yasaklı olan Bolsonaro, hapis cezası ile de karşı karşıya.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.