Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orban, Soroslu billboardlarla Von der Leyen’i hedef aldı

Macaristan’da aşırı sağcı Viktor Orban’ın partisi, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’i hedef gösteren billboardları her yere astırdı.

Billboardlarda Ursula Von der Leyen, George Soros’un oğlu Alex Soros ile birlikte görülüyor. Billboardda yazan cümle şöyle: “Onların ezgileriyle dans etmeyelim”

2024 Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için bu kampanya başlatıldı.

Orban’ın partisi Fidesz, Sorosları sık sık hedef alıyor. Bazı uzmanlara göre bu onları antisemit tavırlarının bir dışa vurumu.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Eric Mamer, reklam panolarının von der Leyen’i rahatsız etmediğini söyledi: “Fotoğrafları gösterdim. Gözünü bile kırpmadı. Hiç etkilenmedi. Bunun ilk kez olmadığını biliyoruz, muhtemelen son kez de olmayacak. Yapacak işlerimiz var. Yönetmemiz gereken krizler, uygulamamız gereken politikalar var.”

Von der Leyen’in selefi Jean-Claude Juncker’i baba Soros’la birlikte gösteren benzer billboardlar, 2019’da Brüksel’in tepkisini çekmişti. Bu billboardlar yüzünden Fidesz, Avrupa Parlamentosu’nun merkez sağ grubu EPP’den ihraçla tehdit edilmişti. Ancak Orban’ın partisi iki yıl sonra EPP’den ayrıldı.

Orban & Von der Leyen

Orban, Macaristan’ın “Brüksel’de inşa edilen mevcut Avrupa modeline hayır demesi gerektiğini” söyledi.

AB, 2022 sonunda Macaristan’a giden yaklaşık 6,3 milyar euroluk fonu da kesmişti. Bu da Macaristan-AB ilişkilerindeki kopmayı tetikledi.

Macaristan, AB içindeki en büyük Rusya destekçisi ve Ukrayna’nın bloğa katılmasına karşı çıkıyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.