Dijital video oyunu dağıtımı platformu Steam’de artık Türk Lirası yok. Döviz kurundaki istikrarsızlık ve dalgalanmalar sonucunda Türkiye’de de oyunların Amerikan dolarıyla satılmasına karar veren Steam’de ücretlendirme bugünden itibaren başladı. Değişimin ardından oyunların fiyatında da artış gözlemdi.
Şirket, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’deki oyuncuları üzecek bir karar almış ve Steam’e giren Türkiye’deki kullanıcılar uygulamanın en üstünde yer alan koyu turuncu bir ibare ile karşılaşmıştı: “Türkiye’deki fiyatlandırma ve Steam Cüzdanı bakiyeleri 20 Kasım’dan itibaren USD’ye dönüşecek.”
Neler değişecek?
20 Kasım’dan sonra kullanıcıların Steam cüzdanında bulunan Türk Lirası cinsindeki bakiyeler Amerikan dolarına çevrilecek. Oyun fiyatları ve oyun içi satın alımlar da artık Amerikan doları olarak güncellenecek.
Bir diğer değişiklik ise aboneliklerle alakalı. Steam aboneliğinizin süresi dolduktan sonra yeniden abone olmanız durumunda abonelik ücretiniz Amerikan doları üzerinden hesaplanacak.
Bu değişikliğin nedeni ne?
Steam sadece Türkiye’den değil, Arjantin’den de çekiliyor. Platform, iki ülkeden de çekilme gerekçesini “döviz kurlarında yaşanan oynaklık” olarak gösteriyor.
Döviz kurlarında yaşanan bu dalgalanmanın oyun geliştiricilerin oyunları için doğru fiyatı seçmelerini zorlaştırdığı belirtilen açıklamada şunlar deniyor:
“Geliştirici buluşmalarımızda ve sohbetlerimizde bu geri bildirimle çok sık karşılaştık. Buna ek olarak, bu ülkelerde/bölgelerde sürekli olarak yaşanan kur dalgalanmaları, ücretler, vergiler ve lojistik sorunlar kaynaklı olarak Steam ödeme yöntemlerini güncel ve çalışır şekilde tutmakta büyük güçlükler yaşadık.
Arjantin ve Türkiye’deki Steam müşterileri için fiyatları USD olarak değiştirmek, bize hem oyunculara hem de partnerlere daha standart ve tutarlı bir hizmet sunmamıza yardımcı olurken aynı zamanda bu ülkelerde/bölgelerde yaşayan Steam kullanıcılarına çeşitli ödeme yöntemleri sunmaya devam edebileceğimiz anlamına geliyor.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.