Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya-Arjantin maçında kavga çıktı | Arbede esnasında tribünde yer alan eski Sakaryaspor Başkanı Metin Doğrucan anlatıyor: “Polis terörü vardı!”

2026 FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri’nde Arjantin, deplasmanda Brezilya’yı 1-0 mağlup etti. Yarım saat geç başlayan karşılaşmaya ise çıkan olaylar damga vurdu. Karşılaşmayı yerinden takip eden ve olaylara anbean şahitlik eden eski Sakaryaspor Başkanı Metin Doğrucan, yaşanılanları Medyascope Spor’dan Doğa Üründül’e anlattı.

Brezilya-Arjantin maçına olaylar damga vurdu

2026 FIFA Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri’nde Arjantin ile Brezilya karşı karşıya geldi. Dünya futbolunun en büyük rekabetlerinden biri olan bu müsabakaya Maracana Stadı ev sahipliği yaptı.

Dev karşılaşma, maç öncesinde yaşanan olaylar nedeniyle yaklaşık 30 saat geç başladı. Brezilya polisi, bu süre esnasında Arjantinli taraftarlarla büyük bir arbede yaşadı. Öyle ki Arjantin Milli Takımı kalecisi Emiliano Martinez, taraftarlara müdahale etmeye çalışan polise engel olmaya bile çalıştı. Takım kaptanı Lionel Messi ise arkadaşlarıyla birlikte soyunma odasına gitti. 

Karşılaşmayı yerinden takip eden ve olaylara anbean şahitlik eden Metin Doğrucan, yaşanılanları Medyascope Spor’dan Doğa Üründül’e anlattı.

“Sadece polis terörü vardı!”

Doğa Üründül: 2026 Dünya Kupası Güney Amerika Elemeleri 6. maçında Brezilya ile Arjantin karşı karşıya geldi. Futbol tarihinin en büyük rekabetlerinden birisi… Son dönemde kötü bir gidişata sahip Brezilya, Arjantin’e 1-0 mağlup oldu. Ancak maç öncesinde çıkan olaylar maçın önüne geçti. Emilliano Martinez’in taraftarlarını korumak istemesi, Lionel Messi’nin takımı sahadan çekmesi… Sen de tribündeydin! Neler oldu, böyle bir gerginlik bekleniyor muydu?

Metin Doğrucan: Endüstriyel futbolun bu olaylara nasıl sebebiyet verdiğini sizlere anlatayım… 20 bin kişilik bir bölüm ayrılmıştı. Bu biletlerin 15 bin adedini Brezilyalılara, 5 bin adedini ise Arjantinlilere sattılar. Biz, karışık bir şekilde, her iki takım taraftarlarıyla maç izlemeye başladık ve sorun yoktu. Ne maç öncesinde ne de tribünlerde taraftarlar birbirleriyle problem yaşamadı. Sadece polis terörü vardı! Brezilya polisi, kalabalık ortamlarda ciddi şekilde şov yapmayı seviyor. Geçen oynanan Boca Juniors-Fluminense finalinde aynısını yaptılar. Copacabana’da Boca Juniorslu taraftarlara plastik mermi atıldı, biber gazları sıkıldı… Televizyon kanalları burada bu tarz haberleri yapmayı çok seviyor. 

Brezilya polis tarafından, Arjantinli taraftarların Brezilya taraftarlarından ayrılarak maçı izlemesi talep edildi. Arka tarafta her şeyi beraber yapıyorsunuz zaten. Yemeği birlikte yiyorsunuz, içeceklerinizi birlikte içiyorsunuz. Bu yüzden her iki ülkenin taraftarları da tribündeki yerlerinden ayrılmak istemediler. Brezilya polisi ise bunu kabul etmeyerek Arjantinli taraftarlara adeta mübadele yapma gereği duydu. Hiç gergin olmayan ortam polis tarafından gerildi. Öyle ki özel bir güvenlik birimi bile alana getirildi. O polisler, Arjantinli taraftarları şiddetli şekilde tahrik etti. Emiliano Martinez başta olmak üzere futbolcular, olayların başladığı tribüne gelerek polise dönüp ”Artık yeter” diye bağırdılar. 

Bazı arkadaşlar, ‘Maçtan sonra olay oldu mu?’ diye soruyor. Hayır, olmadı. Hem devre arasında hem de maç sonunda her iki ülkenin taraftarları birlikte eğlendiler. 

“Arjantinli taraftarlara bölüm dahi ayrılmadı”

Doğa Üründül: Brezilya medyası heralde sosyolojik olarak kutuplaştırmayı seviyor. 

Metin Doğrucan: Kesinlikle öyle! Hatta Arjantin’den taraftar bile gelmedi. Ailesiyle, çocuğuyla sosyal bir etkinlik için gelen taraftarlar vardı. Diğer türlü Brezilya polisi de bu kadar rahat olamazdı. Zaten Arjantinli taraftarlara ayrılan bir bölüm dahi yoktu. Bu, FIFA kurallarına göre bir suç… 

Arjantin Futbol Federasyonu, yaşananların ardından bir açıklama yayınladı. Hepsinin bir güvenlik zafiyeti olduğunun altını çizdiler. Taraftar çatışması olmadığını belirttiler… Zaten taraftarlar arasında herhangi bir olay olmadı. Öyle bir durum olsa her iki taraftan da yaralılar olur, değil mi? O zaman niye sadece Arjantinli taraftarlar yaralandı! Ben bu kadar masum bir taraftar grubunun bu denli cezalandırıldığına ilk kez şahit oldum…

Röportajın tamamını buradan izleyebilirsiniz:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.