Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venedik’e giriş artık ücretli: Kişi başı 5 euro, rezervasyon zorunlu

Turistlerin akını, çarpık yapılaşma ve iklim sorunları nedeniyle ciddi tehdit altında olan Venedik, Nisan 2024’ten itibaren turistlerden 5 euro’luk “ayakbastı” ücreti alacak. 

Venedik, dünyanın en çok turist çeken yerlerinden biri. İtalya’nın kanalları ve gondollarıyla ünlü kenti Venedik’te yetkililer, kentte yaşanan sorunlara çareyi giriş ücreti koymakta buldu.

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, 23 Kasım’da düzenlediği basın toplantısında, “Dünyada ilk kez bir şehri rezervasyona uygun hale getiriyorsunuz” diye konuştu. Brugnaro daha önce deyeni düzenlemenin şehrin kapatılması anlamına gelmediğini belirterek, “Belirli dönemlerde turist akışını düzenlememiz gerekiyor. Ama bu tamamen kapatılması demek değil. Venedik her zaman, herkese açık olacak” demişti. 

Yerel yetkililerden yapılan açıklamada şu kişiler düzenlemeden muaf tutuldu: Şehirde yaşayanlar, işe gidip gelenler, öğrenciler ve 14 yaş altındakiler, geceyi şehirde geçiren turistler. 

Giriş ücretini ödeyen her turiste bir QR kodu verilecek. İhlal edenler 50 ila 310 euro’ya kadar para cezasına çarptırılabilecek. 

Venedik

Venedik, sabit nüfusu gittikçe azalan ve ekonomisi de tamamen turizme bağlı hale geldi. Venedik’in turizmden sorumlu meclis üyesi Simone Venturini, yeni bilet sistemiyle Venedik’in “küresel düzeyde öncü” olacağını söyledi. Yetkililer yıllardır Rialto Köprüsü ve San Marco Meydanı gibi turistik yerleri görmek için şehre akın eden turistin baskısını hafifletmeye çalışıyor. Günübirlik bilet planı, turistlerden elde edilen gelirin ciddi çekilde azalacağı ve hareket özgürlüğünü tehlikeye atacağı endişesiyle defalarca ertelendi. 

Resmi verilere göre geçen yıl Venedik’e 3,2 milyon turist geldi, gelmeye de devam ediyor. Ancak yıllık toplam ziyaretçi sayısı, günübirlik gelen turistler de eklenince katlanarak artıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 31 Temmuz’da iklim krizinden kitle turizmine kadar uzanan sorunlar nedeniyle kentin “geri dönülemez” hasar riski taşıdığı uyarısını yaptı. 

UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 12-25 Eylül tarihleri arasında düzenleyeceği toplantıda, Venedik’in “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne dahil edilip edilmemesini oylayacak.

Kaynak: Guardian, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.