Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in 71 metrelik ultra-lüks yatı İstanbul’da ortaya çıktı

Bir dönem Rusya’nın en zenginlerinden biri olan eski Rus oligark Mihail Hodorkovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 71 metre uzunluğundaki özel yatı Victoria’nın Türkiye’de olduğunu iddia etti. Hodorkovski, “Putin’in yatını NATO (!) ülkesinin donanma tersanesine yanaşmış halde bulduk” diye yazdı.

Hodorkovski’nin kendi sitesi Dossier Center’da yayımlanan haberi özetledik.

Rusya lideri Vladimir Putin’in kişisel filosunun amiral gemisi olan 71 metrelik Victoria isimli yatı, bir ay önce Rusya’nın Soçi Limanı’ndan ayrılarak onarım için İstanbul-Tuzla’ya doğru yola çıktı. Dossier ekibi Victoria yatını, gövdesindeki “V” harfinden tanımlayarak buldu. Bu harf, Putin’in Ukrayna’ya gönderdiği savaş silahlarının pek çoğunda var.

Haberde, Victoria’nın 21 Ekim’de Soçi’den ayrıldığı ve iki gün sonra Tuzla’ya demirlediği bilgisi yer alıyor. 25 Ekim’de rıhtıma taşınan yat, tüm sinyallerini kapattı. Bu yüzden gemi izleme sitesi MarineTraffic’te şu anki lokasyonuna dair bir bilgi gözükmüyor.

İnşası neden 14 yıl sürdü?

71 metre uzunluğundaki Victoria, Rus donanması için nükleer denizaltılar da inşa eden Sevmash Askeri Tersanesi’nde inşa edildi. Yatın inşası, Putin’in arkadaşı Gennady Timchenko’nun tanıdığı Sergey Maslov’un ödemelerini durdurması nedeniyle 14 yıl sürdü. Zimmetine para geçirme suçlamasıyla gözaltına alınan Maslov’un 100 milyar dolar değerindeki evine devlet tarafından el konuldu. Daha sonra Timchenko, Maslov’un şirketlerini devraldı ve yatın inşası için diğer Rus oligarklardan para topladı.

Yat neden Putin’in adına değil?

Victoria, resmi olarak Timchenko’ya ait. Bu yüzden Putin’in “gizli yatı” olarak biliniyor. Hodorkovski’nin iddiasına göre Putin’in yatı sahiplenmemesi gayet normal. Hodorkovski, “Çünkü Putin resmî olarak yılda 120 bin dolar başkanlık maaşıyla geçiniyor” diyor.

Hodorkovski’ye göre Putin’in adı Victoria’ya ait belgelerin hiçbir yerinde görünmese de geminin gerçekten de Putin’e ait olduğuna dair pek çok kanıt var. Hodorkovski, bu kanıtları örneklerle şöyle sıralıyor:

Vladimir Putin

“Örneğin, 1,4 milyar dolarlık sarayı bir başka uzun süreli dostu Arkady Rotenberg’in üzerine kayıtlı. 

Birincisi nükleer denizaltılar konusunda uzmanlaşmış bir Rus donanma gemi yapımcısından başka birinin yat sipariş etmesi pek olası değildir. Ayrıca yat, Putin’in Karadeniz’deki diğer gemileriyle birlikte Soçi’de bulunuyor, Putin’in sarayının bulunduğu Gelendzhik’teki İdokopas Burnu’nu düzenli olarak ziyaret ediyor. Çoğu zaman Putin’e ait olduğu bilinen diğer tekneler de ona eşlik ediyor.

Putin’in gemileri yanaştıkları her limanda daima tek bir acenteyi paylaşır. Baltık’ta bu işlem, Inflot Worldwide tarafından yürütülmektedir. Karadeniz’de ise Victoria ve geçen yıl el konulana kadar Scheherazade (Putin’in yatlarından bir diğeri) Orca Group tarafından idare edilmekte.

Victoria’nın mürettebat listesinde Putin ve yakın çevresiyle bağlantılı başka teknelerde çalıştıkları bilinen çok sayıda denizcinin ismi yer alıyor. Örneğin Victoria’nın birinci kaptanı şu anda eski başkan Medvedev’in yatı Universe’ün mürettebatının başında bulunuyor.”

Dossier Center’in elinde bir kanıt daha var. Putin’in ortağı Alina Kabayeva’nın yakın arkadaşı ritmik jimnastikçi Natalya Belugina’nın yüklediği fotoğrafların arka planında da Victoria gözükmekte. Dossier’e konuşan bir kaynak, Kabaeva’nın arkadaşları ve ailesiyle sık sık Victoria’da tatil yaptığını söyledi.

İşte Victoria’nın içinden bazı fotoğraflar:

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkeleri Moskova’ya yaptırım uygulamaya başladı. Türkiye ise Rusya’ya yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi. Bu yüzden çok sayıda Rus oligark, Türkiye’yi sığınacak bir liman olarak görüyor.

Mihail Hodorkovski kimdir?

26 Haziran 1963’te Moskova’da doğan Hodorkovski, 1990’larda Rusya’nın özelleştirme sürecindeki fırsatları değerlendirerek Yukos adlı enerji şirketini kurdu.

Vladimir Putin ve Mihail Hodorkovski

Yukos, Rusya’nın en büyük petrol ve doğalgaz şirketlerinden biri haline geldi ve Hodorkovski, Rusya’nın en zengin iş insanlarından biri oldu. Ancak Hodorkovski, Kremlin ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle 2003 yılında tutuklandı.

2005 yılında Hodorkovski ve iş ortağı Platon Lebedev, vergi kaçakçılığı ve hırsızlık suçlamalarıyla mahkûm edildi. Bu olay, Rusya’da devletin iş dünyası üzerindeki kontrolü ve hukukun üstünlüğü konularında tartışmalara yol açtı. Hodorkovski’nin tutuklanması, bazıları tarafından Kremlin’in politik bir hamlesi olarak değerlendirildi.

Hodorkovski, cezasının bir kısmını tamamladıktan sonra Putin tarafından ilan edilen af sonucu 2013 yılında serbest kaldı ve ardından Almanya’ya sürgüne gitti. Hodorkovski, serbest bırakılmasının ardından Kremlin’e karşı eleştirel bir duruş benimsedi ve muhalefetteki önemli figürlerden biri haline geldi. Hodorkovski şuan İngiltere’de yaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.