Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times yazdı: Rus oligarkların süper yatları Türkiye’yi sığınacak bir liman olarak görüyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkeleri Moskova’ya yaptırım uygulamaya başladı. Türkiye ise Rusya’ya yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın “Rus oligarkların yatları Türkiye’de güvenli bir liman buldu, Vaşington endişeli” başlıklı yazısını okurlarımız için Türkçeleştirdik.

Elif İnce, Michael Forsythe ve Carlotta Gall imzalı haberde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Rus oligarkların yatlarının Türkiye’de olduğuna dikkat çekildi ve şu değerlendirme yapıldı: “Türkiye’nin güvenli limanları daha büyük bir problemin semptomu: ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların delinmesinin.”

New York Times’ın (NYT) yaptığı bir analize göre oligarklara ve yaptırımlara tabi kuruluşlara ait en az 32 yat Türkiye karasularına demirledi.

Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını eleştiren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mart ayında yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin enerji ihtiyaçları ve anlaşmaları nedeniyle Moskova’ya yaptırım uygulamayacaklarını söyledi.

19 Ağustos’ta ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Türkiye Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve “Rusya’nın Türkiye üzerinden Batı’nın uyguladığı yaptırımları delmesine yardım etmeyin” demişti.

Bu görüşmeden üç gün sonra Adeyemo’nun, Türk şirketlerine Batı yaptırımlarına maruz kalan Rus iş insanları ve şirketler ile iş yapmamaları konusunda uyarıda bulunmak için bir mektup gönderdiği ortaya çıktı. Mektup gönderilenler arasında Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) da bulunuyordu.

ABD Hazine Bakanlığı’nın uyarılarının ardından eylül ayında da Türkiye’deki özel bankalar, sonrasında da kamu bankaları Rus ödeme sistemi MİR sisteminin durdurulduğunu açıklamıştı. Moskova da Türk kamu bankalarının MİR sisteminden çekilmesinin ABD baskısı altında gerçekleştiğini belirtmişti.

NYT’deki haberde tüm bu uyarılara ve gelişmelere rağmen Türkiye’deki marinaların, yaptırım uygulanan Rus oligarklara ve bu oligarkların süper yatlarına hizmet vermeye devam ettiğinin altı çizildi. Akdeniz’deki birçok ilin Ruslar için popüler ve uygun bir destinasyon haline geldiği belirtilen haberde restoranların da menülerini üç dilde bastığı belirtildi: Türkçe, İngilizce ve Rusça.

Kimlerin yatları Türkiye’de?

Haberde Putin’e yakınlığı ile bilinen Dmitry Kamenshchik’in 135 metrelik 339 milyon sterlin değerindeki süperyatı Flying Fox’un mayıs ayından bu yana Fethiye-Göcek’teki Port Azure’da bulunduğu belirtildi. Türkiye’nin ilk megayat marinası olarak lanse edilen Port Azure, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden STFA tarafından geçtiğimiz yıl hizmete açıldı. NYT’nin haberine göre marina yaz aylarında Rus oligarklara veya yaptırıma tabi şirketlere bağlı en az sekiz yata ev sahipliği yaptı.

1 Haziran’da da bir Instagram kullanıcısı Port Azure’da çekilen ve aralarında Flying Fox’un da bulunduğu toplam değeri 1 milyar dolar olan beş yatın videosunu yayınladı.

NYT’nin analizine göre 20 Ekim itibarıyla Türkiye’de yaptırımlarla bağlantılı en az 13 yat bulunuyor. Bunların dördü yaptırım uygulanan kişilere, dokuzu ise yaptırım uygulanan Monako merkezli Imperial şirketine ait. Şirketin bir sözcüsü haziran ayında verdiği bir demeçte, yaptırım uygulanmasının ardından müşterilerin sözleşmeleri iptal ettiklerini ve Türkiye karasularında iş yapamadıklarını açıklamıştı.

Yatları Türkiye’de bulunan bir diğer isim ise Chelsea’nin eski sahibi Roman Abramovich. NYT’nin analizine göre İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yaptırım uygulanan Abramovich’in sahibi olduğu dört yat ağustos ayında Türkiye’deydi.

Yalıkavak Marina

Haberde süperyatların, marinalar ve bölgedeki diğer işletmeler için önemli bir gelir olduğunun altı çizildi ve Abramovich’in Eclipse isimli yatının Marmaris’teki limandan ayrılmadan önce 30 milyon TL’lik yakıt ikmali yapması örneği verildi. Abramovich’in bir diğer yatı Solaris ise Bodrum’daki Yalıkavak Marina’ya demirli.

Eclipse

ABD Merkez Bankası’nda önceden yaptırım yetkilisi olarak çalışan Daniel Tannebaum, ABD’nin istediği takdirde Türkiye hükümeti işbirliği yapmasa bile Rus oligarklara yaptırım uygulayabilecek araçları olduğunu söyledi. Tannebaum, Türkiye’de bulunan bu oligarklara hizmet veren marinalar, yemek şirketleri ve yakıt şirketlerine yaptırım uygulanabileceğinin altını çizdi.

Halk şikayetçi

56 yaşındaki Ömer Kırpat, geçtiğimiz yıl Port Azure’a girmeye çalıştığını ve fakat güvenlik güçleri tarafından kovalandığını açıkladı. Kırpat, “Yakında içeriye bakmamıza bile izin vermeyecekler. Çok acı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.