Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’dan Türkiye’deki bankalarının Mir’den çekilmesine dair açıklama: “ABD baskısı altında gerçekleşti”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı’nın, Rusya’ya yönelik yaptırımların Rus ödeme sistemi Mir’i de içine alacak şekilde genişletildiğini açıklamasının ardından önce Türkiye’deki özel bankalar, sonrasında da kamu bankaları bu sistemin durdurulduğunu açıklamıştı. Moskova, Türk kamu bankalarının Mir sisteminden çekilmesinin ABD baskısı altında gerçekleştiğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bugün gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’deki bankaların Rus ödeme sistemi Mir’den çekilmesi kararına ilişkin konuştu. Peskov, Türkiye’deki yetkililerin bu kararı ABD’nin baskısı altında aldığını savundu ve Ankara ile Moskova’nın bu karara karşı ortak yollar araması gerektiğini söyledi.

Dmitri Peskov

Peskov şöyle konuştu:

“Bankalar ABD’den gelen baskı altında ve bankacılık sistemine getirilecek yaptırımlarla tehdit ediliyor. Bu karar da eşi benzeri görülmemiş bir baskı altında alındı. Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğine zarar vermemek ve her yıl Türkiye’yi ziyaret eden milyonlarca Rus turisti zor koşullarda bırakmamak adına Ankara ile beraber çalışmamız ve bu baskıya karşı koymanın yollarını aramamız gerekiyor.”

Ne olmuştu?

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısında bulunmasının ardından İş Bankası ve DenizBank, ajanslara yaptıkları açıklama ile Mir uygulamasının kullanımını durdurduklarını açıklamıştı. İki özel bankadan sonra Ziraat, Vakıf ve Halk bankalarının da Rus ödeme sisteminden ayrıldığı ortaya çıktı.

Mir nedir?

Rusça’da “dünya” anlamına gelen Mir, Rusya finansal sisteminde ve kabul edildiği bölgelerde, bankalarda kullanılan bir ödeme sistemi. Dolar transferine izin vermeyen ve ABD’nin para hareketlerini izleyemediği Mir, finansal engelleri ve ABD merkezli Visa, Mastercard gibi ödeme sistemlerinin Rusya bankalarına uyguladığı yaptırımları aşmak için geliştirildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.