Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın “Mir’e alternatif” dediği yöntemler ne olabilir?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mir ile ilgili alternatifler masada, atacağımız adımları değerlendiriyoruz” dedi. Uluslararası ticaret konularında uzman Dr. Hatice Özütler, Erdoğan’ın açıklamasını, “Uzun zamandır yuan ile ticaret ve CIPS alternatif olabilir” diye yorumladı.

Mir kartları, Rusya Merkez Bankası’nın iştiraki olan Ulusal Ödeme Kartı Sistemi’nin (NPSK) bir parçası. Rusya’nın, ABD merkezli ödeme sistemlerinin yaptırımlarını aşmak için geliştirdiği Mir kartları, yine ABD’nin yaptırım tehdidiyle karşı karşıya. 

HABER: ABD yaptırım tehdidinde bulundu, İş Bankası ve Denizbank MİR sisteminden ayrıldı – Her yönüyle MİR sistemi

Mir, Rusya finansal sisteminde ve kabul edildiği bölgelerde, bankalarda kullanılan bir ödeme sistemi ancak ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC), “Mir’in yayılmasına yardım eden ülkelerin ve bankaların da yaptırımlara maruz kalacağı” uyarısında bulundu. ABD’nin yaptırım açıklamasından sonra Türkiye’den iki banka, İş Bankası ve Denizbank, Mir ödeme sistemiyle bağlantılı işlemleri desteklemeyi bıraktı.

“Mir ile ilgili alternatifler masada”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York’taki Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve Mir ödeme sistemine ilişkin konuşan Erdoğan, “Bu kartlarla ilgili konuda en önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu Rusya ile bizim aramızda bir adımdı. Bu konu hakkında atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki şirketlerin ve bazı bankaların mercek altına alındığı, köşeye sıkıştıracak yaptırım hamleleri eğilimi hakkında konuşan Erdoğan, “Alternatifimiz var tabii, o ayrı. Ama bütün dert bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar gerçekten dostluğa yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor” dedi

Hatice Özütler: “Alternatif ruble yerine yuanlaşma olabilir”

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hatice Özütler, Mir’in alternatiflerin neler olabileceğine ilişkin Medyascope’a konuştu. Merkez Bankası’nın (MB) aracılık edeceği bir çözümü olası görmediğini belirten Özütler, şunları söyledi:

Alternatifte Sberbank’ın (Rusya’nın en büyük bankası) sunduğu fintech (financial technology) çözümler var ancak mevzuat ve altyapımız, uyumsuz olmanın ötesinde yetersiz. Bu alternatif, piyasa açısından çok tahrip edici olur. MB ya da fintech alternatiflerinin, ülke risk primini de çok olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Artan jeopolitik risk nedeni ile ruble yerine yuanlaşma görülebilir.

SWIFT’e alternatif CIPS

Çin para birimi yuana dikkat çeken Özütler, Erdoğan’ın “Mir ile ilgili alternatifler masada” sözleri hakkında şu öngörüde bulundu:

Ben uzun zamandır alternatiflerin, yuan ile ticaret ve CIPS (China International Payments System) olacaktır, diye düşünüyorum. Ülkemizde de örneğin şimdilik ICBC’nin (Industrial and Commercial Bank of China – Çin Sanayi ve Ticaret Bankası) faaliyetleri aktif ve ben bu anlamıyla hareketlilik bekliyorum.

Çin, CIPS’i SWIFT’e alternatif olarak geliştirdi. Bazı Rusya bankalarının, Mart 2019’dan bu yana bağlandığı CIPS, uluslararası para transferi ve ödeme işlemleri için kullanılıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.