Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şanghay zirvesinden bir hafta sonra: Özbekistan, Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını durdurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı’nın, Rusya’ya yönelik yaptırımların Rus ödeme sistemi Mir’i de içine alacak şekilde genişletildiğini açıklamasının ardından Özbekistan da bu sistemin kullanımını durdurulduğunu açıkladı. Türkiye’de de İş Bankası ve Denizbank, Mir’in kullanımına son vermişti.

Özbekistan’daki bankalar arası ödeme sistemi UZCARD, 23 Eylül Cuma gününden itibaren Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının durdurulduğunu açıkladı. UZCARD’ın resmi internet sitesinden paylaşılan açıklamada, “Birleşik Cumhuriyet İşleme Merkezi, UZCARD ödeme sistemi katılımcısı tarafında gerekli teknik işlemlerden dolayı altyapıda Mir kartlarının hizmetini askıya aldığını bildiriyor” denildi.

UZCARD’ın Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkanı Sobirjon Mahmudov, kararın ABD’nin yaptırım kararıyla hiçbir ilgisi olmadığını savundu. Rusya Merkez Bankası’nın iştiraki Ulusal Ödeme Kartı Sistemi (NPSK) İcra Kurulu Başkanı Vladimir Komlev ise UZCARD’ın açıklaması hakkında bir yorumda bulunmadı.

Vladimir Komlev

Söz konusu kararın Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’nden bir hafta sonra alınması dikkat çekti.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC), Mir’i işleten NPSK’yı de içeren yeni yaptırımlar duyurmuştu. OFAC, Mir’in yayılmasına yardım eden ülkelerin ve bankaların da yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunmuştu. ABD’den gelen bu baskının ardından İş Bankası ve Denizbank, Mir’in kullanımına son vermişti.

Vakıfbank politikasını değiştirmeyeceğini, Halkbank da Mir kartlarının kullanımına devam edeceğini açıkladı. Rus haber ajansı TASS, Ziraat Bankası’nın da bu sistemi kullandığını yazdı.

Mir nedir ve ne zaman kuruldu?

Rusça’da “dünya” anlamına gelen Mir, Rusya finansal sisteminde ve kabul edildiği bölgelerde, bankalarda kullanılan bir ödeme sistemi. Dolar transferine izin vermeyen ve ABD’nin para hareketlerini izleyemediği Mir, finansal engelleri ve ABD merkezli Visa, MasterCard gibi ödeme sistemlerinin Rusya bankalarına uyguladığı yaptırımları aşmak için geliştirildi.

Mir ödeme sisteminde çalışan kartlar Aralık 2015’te piyasaya sürülmeye başladı. 1 Mayıs 2017’de çıkarılan yasa ile Rusya Merkez Bankası tarafından ulusal ödeme sistemi olarak kabul edildi. Eylül 2022 itibarıyla 240 banka Mir ödeme sistemi içinde yer alıyordu ancak ABD Hazinesi’nin yaptırım tehdidi ile bazıları kullanımı durdurdu.

Mir kartları, Rusya dışında 11 ülke ve bölgede kullanılıyor: Türkiye, Güney Osetya, Belarus, Ermenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Abhazya, Güney Kore ve Vietnam.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.