Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’den çıkıyor

Özel bankaların ardından kamu bankaları da Rusya’nın ödeme sistemi Mir’den çıkıyor. Mir’in yerini alacak alternatif sistemin ise şu an için belli olmadığı belirtiliyor.

Bloomberg’ün üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası, Rusya’nın Mir kart sisteminden ayrılmaya karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısında bulunmasının ardından İş Bankası ve DenizBank, ajanslara yaptıkları açıklama ile Mir uygulamasının kullanımını durdurduklarını açıklamıştı.

İki özel bankadan sonra Ziraat, Vakıf ve Halk bankaları da Rus ödeme sisteminden çıkıyor.

Bugün (27 Eylül) erken saatlerde alınan karar, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Mir’e alternatif ödeme sistemleri üzerine yaptığı görüşme sonrasında geldi.

Mir nedir?

Rusça’da “dünya” anlamına gelen Mir, Rusya finansal sisteminde ve kabul edildiği bölgelerde, bankalarda kullanılan bir ödeme sistemi. Dolar transferine izin vermeyen ve ABD’nin para hareketlerini izleyemediği Mir, finansal engelleri ve ABD merkezli Visa, Mastercard gibi ödeme sistemlerinin Rusya bankalarına uyguladığı yaptırımları aşmak için geliştirildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.