Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd’u öldüren polis memuru Derek Chauvin hapishanede bıçaklandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minneapolis kentinde 25 Mayıs 2020 tarihinde siyah ABD vatandaşı George Floyd’u kasten öldürmekten hükûm giyen eski polis memuru Derek Chauvin bıçaklandı. Başka bir mahkum tarafından bıçaklanan Chauvin’in durumunun ağır olduğu bildirildi.

Derek Chauvin’i bıçaklandığı haberini Associated Press (AP) ve New York Times (NYT) haberleştirdi. Saldırı, dün akşam saatlerinde Tucson Federal Hapishanesi’nde meydana geldi. Bu hapishanenin son zamanlarda güvenlik zafiyetleri ve personel eksikliği yaşadığı bilinmekte.

AP’ye göre Federal Cezaevleri Bürosu, yerel saatle 12:30’da FCI Tucson’da bir tutuklunun saldırıya uğradığını doğruladı. Cezaevleri Bürosu, hiçbir çalışanın yaralanmadığını ve hemen FBI’a haber verildiğini söyledi. Yaklaşık 380 mahkumun bulunduğu hapishanede ziyaretler askıya alındı.

Bıçaklanma olayının ardından Chauvin’in avukatlarına ve FBI’a mesaj bırakıldı.

Derek Chauvin

Chauvin’in bıçaklanması olayı, son beş ay içinde federal bir mahkuma yönelik ikinci yüksek profilli saldırı olarak kayda geçti. Temmuz ayında da cinsel saldırıdan hükum giyen ABD Jimnastik Takımı’nın eski doktoru Larry Nassar bıçaklanmıştı.

47 yaşındaki Chauvin, Ağustos 2022’de maksimum güvenlikli Minnesota Eyalet Hapishanesi’nden FCI Tucson’a gönderilmişti. Siyah ABD vatandaşı George Floyd’u kasten öldürmekten 22 yıl altı ay hapis cezasına çarptırılan eski polis memuruna bir de Floyd’un medeni haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 21 yıl hapis cezası verilmişti.

Chauvin’in avukatı Eric Nelson, Chauvin’in hedef haline gelebileceğini öngörerek, diğer mahkumlardan uzak tutulmasını savunmuştu. Nelson geçtiğimiz yıl Chauvin’in Minnesota’da “büyük ölçüde kendi güvenliği için” hücre hapsinde tutulduğunu yazmıştı.

Geçtiğimiz hafta ABD Yüksek Mahkemesi Chauvin’in mahkûmiyetine karşı yaptığı temyiz başvurusunu reddetmişti.

George Floyd hayatını nasıl kaybetmişti?

George Floyd (46), 25 Mayıs 2020 tarihinde dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alınmıştı. İhbar üzerine Floyd’u kelepçeleyen ve yüzüstü yatıran polis memuru Derek Chauvin, dokuz dakika 29 saniye boyunca Floyd’un boynuna diziyle bastırmış ve bu süre içinde Floyd, dakikalarca “Nefes alamıyorum” demişti. 

George Floyd

Olay yerine gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan fakat hayatını kaybeden Floyd’un görüntüleri sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Bunun üzerine Minneapolis’te başlayıp bütün ABD’ye yayılan #BlackLivesMatter (Siyah hayatlar değerlidir) hareketi kapsamında, ülkede siyahlara karşı yıllardır süren kurumsal ırkçılığa karşı şiddetli protestolar başlamıştı. 

Olay yerinde bulunan diğer üç eski polis memuru Floyd’un ölümündeki rolleri nedeniyle daha hafif cezalar aldı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.