Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göksel Göksu yazdı: AKP İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun karşısına kimi çıkaracak?

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi geride kaldı, gözler 31 Mart 2024 yerel seçimlerine çevrildi. Ancak Ankara’da siyasi tansiyon düşmek bilmiyor. Aksine gün geçmiyor ki yeni bir gelişme olmasın. Siyasi partilerin seçim rotasına yön veren de bu gelişmeler. En önemli gelişme ise CHP’de yaşandı. Değişim rüzgârını arkasına alan CHP, bu yanıyla aday belirleme sürecindeki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) de radarında. Adaylar belirlenirken yalnız rakip partinin adayının değil, CHP rüzgârının hızını kesecek potansiyele sahip isimler üzerinde de durulacak gibi görünüyor. Ancak AKP için de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için de öyle bir şehir var ki Türkiye’deki tüm il ve ilçeler bir yana, o bir yana… O il İstanbul. 2019’da gerçekleşen, iptal edilmesinin ardından daha büyük bir farkla kaybedilen İstanbul’u geri almak, AKP için birinci öncelik. 

Tam da bu nedenle ülke genelinde temayül yoklaması yapılan partide hemen herkes aynı soruya cevap arıyor: “AKP, Ekrem İmamoğlu’nun karşısına kimi çıkaracak?” 

Hemen söyleyelim… Temayül yoklamasından aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğanın gençlik yıllarından “dava” arkadaşı olan Metin Külünk’ün de olduğu altı aday adayından hiçbirinin ismi çıkmadı. Yoklamada öne çıkan ilk üç isim AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, İstanbul Esenler Belediye Başkanı ve İBB AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ile eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum oldu.

Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gibi başka isimler zikrediliyor olsa da bu tablo tek başına belirleyici değil.

İstanbul için son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek

AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın açıklamasına göre temayül yoklamaları, nihai aday profili üzerinde sadece yüzde 30  etkiye sahip. Diğer yandan anketlerin belirlenecek aday profiline etkisi yüzde 40. Bu iki veri üzerinden aday belirleme komisyonlarında yapılacak değerlendirmelerin sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne konulacak ve son sözü o söyleyecek.

AKP’nin İBB adayı Selçuk Bayraktar mı?

O aşamada listede sürpriz bir ismin öne çıkması bekleniyor. AKP kulislerinde konuşulan ve öne çıkan o isim, açıkça dillendirilmiyor olsa da kamuoyunun yakından tanıdığı bir iş insanı. 

Dahası şimdiye dek yapılan anketlerin çoğunda listenin başında o var. 

O isim; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar.

Ancak kulislerde konuşulan bir konu daha var: Selçuk Bayraktar doğru isim mi?

Türkiye’ye sunduğu katkılar, gençlere ulaşması, projeleri ve popüler kimliğiyle AKP’de öne çıkan Selçuk Bayraktar ile ilgili en büyük dezavantajın damat kimliği olduğu görüşü hakim.

Bu noktada, akıllara hemen Berat Albayrak örneği geliyor ve Albayrak için “Seversiniz, sevmezsiniz, uyguladığı ekonomik politikaları beğenirsiniz beğenmezsiniz… Ama unutmayın ki o icraatlarından çok, damat olması nedeniyle eleştirildi…

Partili kurmayları düşündüren bir başka konu da Bayraktar’ın siyasi deneyimsizliği. 

Karşısında Ekrem İmamoğlu gibi iki İstanbul seçiminden de başarıyla çıkan, genel seçimlerde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisi kaybetmesine karşın CHP’ye İstanbul’da oylarını artırarak kazandıran ve son olarak açtığı “değişim” bayrağının ardından Özgür Özel ile birlikte Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına dikilip tarihi bir kurultay zaferine imza atan güçlü bir aday var.

AKP, İmamoğlu’nun deneyiminden çekiniyor

Arkasına bu rüzgârı alarak seçmen karşısına çıkacak olan İmamoğlu’nun gelişmeler karşısındaki sakin tutumu da partilileri düşündüren bir başka özellik. Yalnız Bayraktar değil, AKP’nin Tevfik Göksu dışında ismi geçen adayların, olası gelişmeler karşısında sergileyeceği politik tutumun belirsizliğini bir partili şu sözlerle tanımlıyor: “Karşılarında sinirleri alınmış bir aday var.”

Aynı anketlerin ortaya koyduğu bir başka gerçek daha var ki, o da İstanbul seçiminin iki taraf için de kolay geçmeyeceği…     

Çünkü anketlere göre CHP’deki değişim rüzgârının en etkili estiği il, İstanbul ve değişim bayrağını açan Ekrem İmamoğlu da seçimler öncesi o rüzgârı arkasına almış gibi görünüyor. 

Yine AKP kulisleri ve yine onların aktardığı son anket verilerine göre, dağılmış gibi görünen Millet İttifakı seçmeni, tabanda bir araya geliyor. İYİ Parti ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (HEDEP) oylarında erime gözlendiğini söyleyen partili kurmaylardan birine göre eriyen oyların tamamının adresi İmamoğlu.

YRP’nin her oyu AKP’den eksiliyor

Diğer yandan AKP’nin İstanbul’daki en büyük sancısı Cumhur İttifakı ortaklarından Yeniden Refah Partisi (YRP). Seçime tek başına gireceğini açıklayan YRP, İstanbul’da oyunu giderek artırıyor. Şimdiden yüzde 4-5’lere çıktığı öngörülen artışın AKP’nin hanesine eksi yazdığı aktarılıyor. Çünkü YRP’ye giden her oy, AKP’den eksiliyor.

Buna bir de oy alacağı taban belli olan Gelecek, DEVA ve Saadet partilerinin seçime tek başına girmeleri halinde alacakları oy eklenince ittifak arayışları daha da güçleniyor.

İBB Meclisi AKP ve CHP için kritik önemde

Gerek CHP, gerek AKP için İstanbul’da bir başka zaruret daha var. İki taraf da “Evet, İBB adayı güçlü olmalı ama 39 ilçenin belediye başkan adayları da en az İBB başkan adayı kadar kritik önemde” diyor. 

Nedeni ortada.

İBB başkanı kim olursa olsun, Meclis çoğunluğu karşı tarafın eline geçtiğinde başkanın eli kolu bağlanıyor. 

En yakın örnek de Ekrem İmamoğlu. İmamoğlu kazandı ama ilçe belediyelerinde istenen çoğunluğu elde edemediği için İBB Meclisi’nde çoğunluğu yakalayamayınca icraatlarını hayata geçirmekte zorlanıyor, her hamlesinde AKP bariyeriyle karşılaşıyor.

Kısacası 2019 seçimlerinde görüldüğü üzere, ne İBB’yi almak İstanbul’u kazanmak, ne de ilçe belediyelerinde önde olmak büyükşehiri yönetmek anlamına geliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.