Ekrem İmamoğlu İBB’nin 2024 bütçesini açıkladı: 516 milyar TL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 bütçe sunumunu yaptı. İmamoğlu, İBB ve iştiraklarının bütçesinin 516 milyar Türk Lirası (TL) olduğunu açıkladı. 2019 Haziran’dan bu yana 62 milyar TL kur farkına maruz kalındığını aktaran İmamoğlu, İBB Meclisi’nde muhalefet sıralarının boş olmasına da tepki gösterdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda 2024 yılı bütçesi sunumunu bugün (28 Kasım 2023) gerçekleştirdi.

İSKİ ve İETT dahil, 2024 yılı konsolide bütçelerinin 294 milyar TL olacağını aktaran İmamoğlu, “İştirak şirketlerimizin 2024 yılı bütçesi ise, 222 milyar TL olacak. Dolayısıyla toplam konsolide bütçemiz 516 milyar TL’ye ulaşacak. 2024 yılında, iştiraklerimiz dahil, yatırıma 145 milyar TL ayırdık. Böylece Türkiye’de yerel yönetimler eliyle yapılacak bütün yatırımların dörtte birini, tek başımıza İstanbul olarak yine biz yapacağız” diyerek bütçeye ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

62 milyar lira kur farkı

Yatırımlarla güçlendirdikleri İstanbul’a, 29 farklı alanda tarihinde ilk olan hizmetler kazandırdıklarını söyleyen ve bunları örneklendiren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Göreve geldiğimiz 2019 Haziran’ından bu yana, ne kadar kur farkına maruz kaldık biliyor musunuz? Tam olarak 62 milyar TL! Yani 2019 Haziran’ından bu yana, bugünkü kurlarla 79 milyar TL toplam borç geri ödemesi yapmamıza karşın, kur artışından kaynaklı 62 milyar TL’lik ilave maliyete maruz kaldık. Yani neredeyse ödediğimiz borç tutarı kadar bir kur maliyeti bindi sırtımıza. Üzülerek söylüyorum ki, ekonominin bu denli yanlış yönetilmesi sebebi ile uğradığımız bu kur zararı ile bugünkü kurla hesaplansa dahi, 45 kilometre daha metro hattı yapılabilirdi. Bu, sırf kur artışının bize yüklediği maliyet. Bir de enflasyonun yarattığı fiyat artışından kaynaklanan ilave maliyetler var.”

“İstanbul’a tekrar damgamızı vuracağız”

Geride bıraktıkları dört buçuk yılda gerçekleştirdikleri yıllık metro yapım hızının, İstanbul ve Türkiye tarihinde bir rekor olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Göreve geldiğimizden bu yana, toplam 47,3 kilometre metro hattının yapımını tamamladık. 2024 Mart sonuna kadar; Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının Çekmeköy-Samandra arasındaki 6,5 kilometrelik kısmını ve Ataköy-İkitelli metro hattının Bahariye-Ataköy arasındaki 11,3 kilometrelik kısmını da tamamlayacağız ve vatandaşlarımızla buluşturacağız. Böylece, toplam 17,8 kilometre yeni metro hattını 2024 Mart sonuna kadar hizmete açacağız. Dolayısıyla, ilk dönemimizde 65,1 kilometre uzunluğunda raylı sistem hattının inşasını tamamlayarak, İstanbullu hemşehrilerimizle buluşturmuş oluyoruz. Bu da yıllık ortalama 13 kilometreye tekabül ediyor.

2024 bütçesinde raylı sistem yatırımlarının yüzde 55 arttığına dikkat çeken İmamoğlu, “3 milyar 338 milyon TL kaynak ayırıyoruz. Bu sayede, ikinci dönemimizde de raylı sistemlerde başlattığımız atılımı, hız kesmeden sürdüreceğiz. İkinci dönemimizde yeni açacağımız ilave 80,5 kilometre yeni hat ile İstanbul’a tekrar damgamızı vuracağız” dedi.

“252 yeni otobüs aldık”

İBB’nin öz kaynaklarıyla 252 yeni metrobüs alındığını belirten İmamoğlu, “İlave olarak, sözleşmesini imzaladığımız 12 metre uzunluğundaki 150 Solo otobüsü Ocak ayından itibaren hizmete alacağız. Bu sayede günlük yolcu taşıma kapasitesini yüzde 20 artırdık, ancak bunu yeterli bulmuyoruz. Bu sistemi tamamen dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Muhalefete “yüzde 70 boş” göndermesi

İmamoğlu, konuşmasını İBB Meclisi’nde boş koltuklara dikkat çekerek tamamladı:

“2024 bütçesi, halkımıza ait bir bütçedir. Bütçenin hakkını vereceğiz. Yüksek bir inançla ve tam motivasyonla, eksiksiz bu zaman dilimini dinlediğiniz için, motivasyonu düşen ve önümüzdeki yılda muhtemelen sıralarını boşaltacak olan arkadaşlarımızın bu bütçeyi yüzde 70’e yakın eksik bir şekilde dinlemelerini, ikinci döneme olan motivasyonlarının bir göstergesi olarak altını çiziyor, hepinize yürekten teşekkür ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.