Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM Orhan Aydın’ın tweetlerine “ifade özgürlüğü” dedi: “Reza Zarrab’ın, hakkındaki iddialar derinlemesine araştırılmadan beraat etmesini eleştirdi”

Tiyatro sanatçısı ve yazar Orhan Aydın’a, 2016 yılında banka dolandırıcılığı ve kara para aklama suçundan ABD’de tutuklanan iş insanı Reza Zarrab ile ilgili attığı tweetler sebebiyle soruşturma açılmıştı. Anayasa Mahkemesi söz konusu tweetlerin ifade özgürlüğü olduğunu ve Aydın’ın hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Aydın, tweetlerinde Zarrab ile ilişkisi olabilecek siyasileri işaret etmişti. Reza Zarrab ifadesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Egemen Bağış, Ali Babacan, Zafer Çağlayan’ın isimleri de geçiyor.

AYM, Orhan Aydın’ın Twitter hesabından Reza Zarrab’la ilgili yaptığı paylaşımdaki sözlerinin “ifade özgürlüğü” olduğuna karar verdi ve Zarrab’ın şikayeti üzerine İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Aydın’ın manevi tazminat ödemesi yönündeki hükmünü bozdu. Yüksek Mahkeme, Aydın’a 15 bin TL “manevi tazminat” ödenmesine ve kararın bir örneğinin ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Reza Zarrab, 17 Aralık 2013 tarihinde başlayan ve kamuoyunda 17-25 Aralık operasyonları olarak bilinen soruşturmalarda kara para aklama, altın kaçakçılığı ve kamu görevlilerine rüşvet iddialarıyla gözaltına alınmasının ardından Türkiye’de tanındı. Zarrab’ın İran’a yönelik yaptırımları delme, kara para aklama ve altın kaçakçılığı suçlamalarıyla 2016’da ABD’de tutuklanmasının ardından Aydın, sosyal medya hesabından 6 Mart 2016 ve 11 Mart 2016 tarihlerinde iki tweet paylaştı:

“Yemlediğiniz Reza Zarrab İran’daki partneri Babek Zencani idama mahkum ediliyor, siz halen bu rezilin koynundan çıkmıyorsunuz.”

 “Reza Zarrab Türkiye’deki tüm mal varlıklarını satışa çıkarmış. Alan da şerefsizdir, hırsızdır, talancıdır aracı olan da.” 

Manevi tazminat davası açtı

Reza Zarrab, söz konusu paylaşımları nedeniyle 2016 yılında Aydın’a kişilik haklarına saldırdığı iddiasıyla manevi tazminat davası açmıştı. Zarrab’ın her bir tweet için ayrı ayrı 10 bin TL manevi tazminat talebiyle açtığı davada, asliye hukuk mahkemesi 6 Mart 2016 tarihli paylaşımdaki “rezil” ifadesi sebebiyle talebi kısmen kabul ederek 3 bin TL manevi tazminatın verilmesine karar vermişti.

AYM değerlendirmesinde, ölçüt olarak ifadelerin kim tarafından dile getirildiği, hedef alınan kişinin kim olduğu, ünlülük derecesi ve önceki davranışları, katlanması gereken, kabul edilebilir eleştiri sınırlarının sade bir vatandaş ile karşılaştırıldığında daha geniş olup olmadığı ve başvurucunun yaptırıma maruz kalma endişesinin kendisi üzerinde caydırıcı etki yaratıp yaratmayacağı kısımlarında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başvurularına atıfta bulundu.

“Zarrab’ın beraat etmesini eleştirdiğini söylemek mümkündür”

Yüksek Mahkeme, Reza Zarrab’ın kamuoyunun 17-25 Aralık soruşturmaları olarak bildiği süreçte gözaltına alınan kişilerden biri olduğunu, daha sonra ABD’de de yargılandığını ve Babek Zencani’nin de Zarrab’ın patronu olduğunu hatırlattı. Kararda, Aydın’ın yaptığı paylaşımda Zarrab ile Zeycani arasında analoji yaptığı ve Türkiye’de Zarrab hakkındaki iddiaların derinlemesine araştırılmaksızın Zarrab’ın beraat etmesini eleştirdiğinin söylenebileceği kaydedildi. 

Aydın, maddi olgulardan yola çıkarak Zarrab hakkında değerlendirmede bulundu

Kararda, Aydın’ın 11 Mart 2016’da paylaştığı ikinci tweetinde de yolsuzluk, kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi suçlara karıştığı iddia edilen Zarrab’a ait mal varlığını satın alanların da bu suçlara ortak olacakları imasıyla, bunları satın alması muhtemel üçüncü kişileri eleştirdiği belirtildi. Böylece Aydın’ın birtakım maddi olgulardan yola çıkarak Zarrab hakkında bir değerlendirmede bulunduğunu kaydeden AYM ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.