Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Henry Kissinger 100 yaşında hayatını kaybetti

Soğuk Savaş döneminin en önemli isimlerinden biri, ABD dış politikasını uzun süre şekillendiren eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger hayatını kaybetti.

1923’te Weimar Almanyası’nda Heinz adıyla doğan Kissinger, ailesiyle birlikte 1938’de Hitler iktidarından kaçtı ve ABD’ye geldi.

20 yaşında ABD vatandaşı oldu ve Henry adını aldı. Üç yıl ABD Ordusu’nda ve daha sonra CIA’de görev yaptı. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldıktan sonra Harvard’da uluslararası ilişkiler dersleri verdi.

1969 yılında dönemin Başkanı Richard Nixon tarafından ulusal güvenlik danışmanı olarak atandı ve ABD dış politikasındaki etkisi bu andan sonra başladı. O dönem için hayli zor bir görevdi, zira Soğuk Savaş’ın en gergin yıllarıydı.

Richard Nixon ve Gerald Ford yönetimleri esnasında, 1973-1977 arasında ABD Dışişleri Bakanlığı yaptı.

Kissinger

1977’de görevinden ayrılsa da, ABD’li liderler ona danışmaya devam etti.

11 Eylül 2001 saldırılarından sonra kurulan komisyona başkanlık yaptı. Eski ABD Başkanı George Bush, “ABD’nin dış ilişkiler konusunda en güvenilir ve farklı seslerinden birini kaybettiğini” söyledi.

Richard Nixon’ın kızları Tricia Nixon Cox ve Julie Nixon Eisenhower, “Kissinger’ın yaşam öyküsünün çok eşsiz ve tam anlamıyla Amerikan” olduğunu söyledi: “Henry Kissinger barış davasını ilerletme konusundaki pek çok başarısıyla uzun süre hatırlanacak”

1969-77 yılları arasında hem Ulusal Güvenlik Danışmanı hem de Dışişleri Bakanı olarak görev yapması ABD’nin Vietnam Savaşı’na son vermesine, Çin’le ilişkilerini geliştirmesine ve Ortadoğu’daki Yom Kippur Savaşı’nda çatışmaları sona erdirmesine tanıklık etti.

Çin’de o kadar seviliyor ki bazı kanallar ölüm haberinde ondan, “Çin halkının eski bir dostu” diye bahsetti.

Ancak hakkında eleştiriler de yok değildi.

Kissinger & Mao

1973 yılında Kuzey Vietnamlı Le Duc Tho ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü ancak ödülü kabul etmeyi reddetti. Ödül, Nobel komitesinin iki üyesinin istifa etmesine yol açtı.

Başta Şili’deki Augusto Pinochet darbesini ve diktatörlüğü desteklemesi, Sovyetler Birliği ile mücadele ederken desteklenen insan hakları ihlalleri bunlardan birkaçı.

Kissinger 100 yaşında olmasına rağmen, belki de mevcut dışişleri bakanı Blinken’a taş çıkaracak kadar aktifti.

Bu Temmuz ayında Çin lideri Çinping Şi ile Pekin’de görüştü. Ziyaret Beyaz Saray’ı kızdırdı.

Kissinger ve Şi

Kurucusu olduğu politika danışmanlığı şirketi Kissinger Associates’ten yapılan açıklamada ölüm nedeni belirtilmedi.

Kissinger geride, 50 yıllık eşi Nancy Maginnes Kissinger’ın yanı sıra önceki evliliğinden olan Elizabeth ve David adlı iki çocuğu ve beş torununu bıraktı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.