DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), kasım ayına ilişkin ortalama gıda enflasyonunu açıkladı. DİSK-AR’a göre ortalama gıda enflasyonu yüzde 67, emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 82,5. DİSK-AR, dar gelirlinin gıda enflasyonunu ise yüzde 106 olarak hesapladı.
DİSK-AR‘ın açıklamasında “En yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 105,5 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 48,9 oranında kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor” denildi.
Açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu’nun kasımda gıda enflasyonunu yüzde 67,2 olarak hesapladığı hatırlatıldı, “Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran. TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor. Madde fiyatları halen karartılmış durumda. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplanmasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor” denildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“TÜFE ve gıda fiyatları endeksi artmaya devam ediyor. 2005 yılında 122 olan TÜFE endeksi, Kasım 2023’te bin 807’ye yükseldi. 2005’te 122 olan gıda fiyatları endeksi ise 2023’te 2 bin 553’e yükseldi. Böylece TÜFE 2003’ten bu yana 18,1 ve 2005’ten bu yanda 14,8 kat; gıda fiyatları ise 2003’ten bu yana 25,5 kat ve 2005’ten bu yana 20,9 kat arttı. 2005’te yüzde 7,6 olan yıllık enflasyon oranı 2023’te yüzde 62 oldu. 2005’te yüzde 5,7 olan yıllık gıda enflasyonu ise 2023’te yüzde 67,2’ye yükseldi.”
Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 61,98, ENAG’a göre yüzde 129,27
TÜİK, kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kasımda yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Kasımda en çok artış yüzde 11,17 ile konutta görüldü.
TÜİK, yayımladığı TÜFE raporunda 12 farklı ana harcama grubuna göre enflasyon oranlarını açıklıyor. Buna göre yıllık bazda en çok artan harcama grubu yüzde 92,86 ile “lokanta ve oteller” oldu. Bu grubu yüzde 82,13 ile “sağlık”, yüzde 81,49 ile “eğitim” takip etti.
Kasım ayında havaların soğumasıyla beraber en yüksek artış ise doğalgaz, su, elektrik gibi faturaları da içeren konut kategorisinde yaşandı. Aylık artış yüzde 11,17 oldu. Konutlarda 25 metreküp doğalgaz payı Hazine tarafından ödeniyordu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Kasım’da bu ödeneğin nisan ayına kadar süreceğini belirtti. Konut kategorisindeki artışları yüzde 9,16 ile “alkollü içecekler ve tütün”, yüzde 3,43 ile “haberleşme” takip etti.
Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da kasım ayı enflasyon araştırmalarının sonucunu açıkladı. ENAG’a göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) kasım ayında yüzde 5,58 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 129,27 oldu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.