Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’daki volkanik patlamada 11 kişi hayatını kaybetti

Endonezya’da bir yanardağın patlamasının ardından Pazartesi günü on bir yürüyüşçünün cesedi bulundu ve 12 kişi de kayboldu. Kurtarma ekipleri yaralı ve yanmış kazazedeleri dağdan aşağıya yaya olarak taşımak için büyük çaba gösterdi.

Endonezya’nın Sumatra adasındaki Marapi Dağı’nda gerçekleşen volkanik patlamada hayatını kaybedenleri ve kaybolanları arama çalışmaları devam ediyor.

2891 metrelik dağda dün gerçekleşen patlamada şu ana kadar 11 kişi hayatını kaybetti. 12 kişi kayıp. Volkanik patlamanın neredeyse 3 kilometre yüksekliğe uzanan bir kül bulutu oluşturması da, arama-kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.

Yerel bir arama-kurtarma yetkilisine göre hayatını kaybeden yürüyüşçülerin bedenleri, Marapi’nin kraterinin yakınında bulundu. Arama-kurtarma ekipleri şu ana kadar 3 kişiye sağ ulaştı. 49 kişiyse kraterden güvenli bir şekilde indi. Bu kişilerin bazılarında yanıklar ve kırıklar var.

(Fotoğraf: Adi Prima / AFP)

AFP’ye konuşan yerel arama-kurtarma ajansının şefi Abdul Malik, şiddetli yağmurların da çalışmaları yavaşlattığını söyledi. Çalışmalarda 120 görevli yer alıyor.

Malik, kurtarma ekiplerinin kazazedeleri elleriyle aşağıya taşımak zorunda kaldığını söylüyor. Kül bulutu ve volkanik hareketlerin devam etmesi nedeniyle bölgeye havadan ulaşmak mümkün değil.

Batı Sumatra polisinin sağlık biriminden Eka Purnamasari, adli tıp çalışanlarının hayatlarını kaybedenlerin kimliklerini diş ve parmak izi kayıtlarından ya da doğum lekeleri ve dövmeler gibi izlerden tespit etmeye hazırlandıklarını söyledi.

(Fotoğraf: Adi Prima / AFP)

Kayıp yürüyüşçüler hakkında bilgi almak için kurulan bir merkezde aile üyeleri, yakınlarından iyi bir haber bekliyor.

Marapi, Endonezya’nın dört seviyeli alarm sisteminin ikinci alarm seviyesinde. Yetkililer kraterin üç kilometre çapında bir alana girişleri yasakladı.

Kayıp 12 yürüyüşçüyü arama çalışmaları devam ederken, Zhafirah Zahrim Febrina isimli bir sağ kurtulanın aile AFP’ye konuştu ve kızlarının şanslı olanlardan biri olduğunu söyledi.

İyi haber, arama-kurtarma ekibinden birinin çalışmaları TikTok’tan açtığı canlı yayında paylaştığı sırada geldi. Yayın devam ederken çalışanlar, Zhafirah Zahrim Febrina’yı buldu. Febrina’nın bedenindeki yanıklar görülebiliyordu.

Febrina, 18 okul arkadaşıyla birlikte dağa yürüyüş için tırmanmıştı.

(Fotoğraf: Adi Prima / AFP)

Endonezya takımadaları, kıtasal plakaların buluşmasının yüksek volkanik ve sismik aktiviteye neden olduğu Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer almakta.

Endonezya’da yaklaşık 130 aktif yanardağ var.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.