Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüella hak iddia ettiği topraklar için referandum yaptı: Guyana’nın üçte ikisini istiyorlar

Güney Amerika ülkesi Venezüella’da halk sandığa gitti. Soru ise, hükümetlerinin komşu ülke olan Guyana’nın büyük bir toprak parçası üzerindeki hak iddiasını destekleyip desteklemedikleriydi. Doğruluğu tartışılan sonuçlara göre, Venezüella halkının yüzde 95’i bu kararı destekliyor. Sonuçların uluslararası bir bağlayıcılığı olmasa da, bölgede gerilim artıyor.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, sonuçlardan memnun: “Bize ait olan için, kurtarıcıların bize bıraktıklarını geri almak için mücadelede yeni bir tarihi aşamanın ilk adımlarını attık.”

Referandum sonuçları doğru veya yanlış olsa da Guyana’da ve Güney Amerika’da, Venezüella’nın tartışmalı bölgeler üzerindeki niyeti konusundaki endişeleri artırdı.

Referandum, “Guyana Essequibo” olarak adlandırılacak bir Venezüella eyaletinin kurulmasını, sakinlerine Venezüella vatandaşlığı verilmesini ve Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) kararları reddetme çağrısı da dahil olmak üzere beş soruyu kapsıyordu.

Peki Venezüella hangi toprakları talep ediyor?

Venezüella, komşusu Guyana’ya ait olan 160 bin kilometrekarelik ve ülkenin üçte ikisini oluşturan Essequibo bölgesini istiyor. Guyana’nın nüfusunun beşte biri olan 125 bin kişi de burada yaşıyor.

Venezüella’nın iddiası, 1777’de İspanyol yönetiminin iki ülke arasındaki doğal sınır olarak Essequibo Nehri’ni belirlemesi ancak İngiltere’nin 19. yüzyılda Venezüella topraklarına haksız yere el koyması.

Guyana ise son sınırların İngiliz sömürge döneminde belirlendiğini ve 1899 yılında bir tahkim mahkemesi tarafından onaylandığını ileri sürüyor.

Birleşmiş Milletler’in en üst yargı organı olan ICJ de Guyana’nın arkasında.

Bu toprakları değerli yapan şey ise, petrol rezervleri. Essequibo bölgesi zengin petrol yataklarına sahip.

(Görsel: Vikipedi)

Venezüella Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Elvis Amoroso, Venezüella’daki 20,7 milyon seçmenin yaklaşık 10,5 milyonunun oy kullandığını söyledi.

Referandum sonuçlarının uluslararası bir bağlayıcılığı yok. Essequibo halkı bu oylama için sandığa gitmedi.

Ancak Maduro hükümeti, bazı Guyanalıların Venezüella yönetimi altında olmayı tercih ettiklerini öne süren bir video yayınladı. İddiaya göre videoda Guyana’daki yerli Pemon halkından bir grup, Guyana bayrakları yerine Venezüella bayraklarını göndere çekiyor. Bu esnada bir kişi Venezüella milli marşını söylemeye başlıyor.

Maduro hükümeti, Guyana’yı işgal veya ilhak etmek gibi bir niyetinin olmadığının altını çiziyor.

Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali Pazar günü yaptığı açıklamada hükümetinin, ülke sınırlarını korumak için çalıştığını söyledi. Guyana, ICJ’den referandumu engellemesini istemişti.

(Fotoğraf: Pedro Rances Mattey / AFP)

Guyana’da yerel halksa oylamayı umursamıyor.

Tartışmalı bölgede yaşayan iş insanı Dilip Singh, “Referandum muhtemelen onlar için, Venezuela için önemli. Bizim için değil. Ben Essequibo’da büyüdüm. İspanyollar burayı hiçbir zaman işgal etmedi. Şimdi bağımsız ve her zaman da öyle kalacak” dedi.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.