Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fidel ve Raul Castro’nun komünizm karşıtı kardeşi hayatını kaybetti

Küba Devrimi’nin öncüleri Fidel Castro ve Raul Castro’nun kız kardeşi Juanita Castro, 90 yaşında hayatını kaybetti. Juanita Castro’yu diğer kardeşlerinden ayıran çok büyük bir özelliği vardı. Erkek kardeşleri en büyük komünist devrimlerden birinin başrolleriyken, o bir komünizm karşıtıydı. CIA ile işbirliği bile yapmıştı.

Juanita’nın 2009’da yayınlanan “Fidel ve Raul, Kardeşlerim” kitabının yazarlarından gazeteci María Antonieta Collins, Castro’nun Pazartesi günü hayatını kaybettiğini açıkladı.

Küba, ABD’de hayata gözlerini yuman Juanita Castro’nun ölümü hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Juanita & Fidel Castro

Juanita 1933’te, erkek kardeşleri gibi Küba’nın Biran kasabasında dünyaya geldi.

Erkek kardeşleri Küba’nın diktatörü Fulgencio Batista’yı devirmek için ayaklandığında, Juanita da onların yanındaydı. Onlar için para topladı ve silah satın aldı.

1959’da ağabeyi Fidel, Küba’nın kontrolünü ele geçirdikten sonra Juanita’nın da fikirleri değişmeye başladı. Fidel’in sert yönetim anlayışı ve komünist olmayanlara karşı tutumu, Juanita’yı komünizm karşıtlığına itti.

1961’de ABD’nin Fidel Castro’yu öldürmek ve Küba’daki komünist yönetimi yıkmak amacıyla düzenlediği Domuzlar Körfezi İşgali’ne Juanita Castro üstü kapalı bir destek verdi. O günlerde CIA ile işbirliği yaptı.

Evi, Küba’daki komünizm karşıtları için bir sığınak haline geldi. Fidel onu sık sık uyarsa da, Juanita erkek kardeşleri ile olan fikir ayrılığına rağmen Küba’da kaldı. Annelerinin hala hayatta olmasının, onu erkek kardeşlerinin gazabından koruduğuna inandığını söylüyordu.

Anneleri 1963’te hayatını kaybedince, her şey değişti.

Fidel & Raul Castro

Juanita Castro 1964’te Meksika’ya vize aldı. Bu yolda ona Raul de yardımcı oldu. Meksika’ya giden Juanita, bir daha asla erkek kardeşleriyle yüz yüze gelmedi.

Meksika’ya vardığında gazetecilere “Ülkemde olup bitenlere daha fazla kayıtsız kalamazdım. Kardeşlerim Fidel ve Raul ülkemi etrafı sularla çevrili devasa bir hapishane haline getirdi. İnsanlar uluslararası komünizm tarafından dayatılan bir işkence çarmıhına çivilenmiş durumda” dedi.

CIA için yaptığı çalışmalar gizli olduğundan ve kamuoyu tarafından bilinmediğinden ABD’de yaşayan Kübalılar, Juanita’nın hala erkek kardeşlerine çalışan bir ajan olduğundan endişe ettiler.

Miami’de yaşamaya başlayan Juanita, Küçük Havana isimli bir eczane işletmeye başladı. 1984’te ABD vatandaşı oldu.

Fidel’in 2006’daki ciddi sağlık sorunları yaşaması, ABD’deki komünizm karşıtı Küba azınlığı tarafından coşkuyla karşılandı ancak Juanita bunlara katılmadı. Fidel hala onun kardeşiydi: “İnsanlar nasıl gösteri ve kutlama yapıyorsa ben de aynı şekilde üzgünüm. Sağlık sorunları nedeniyle kendini mutlu hisseden herkesin pozisyonuna saygı duyuyorum ama onlar da bana saygı duymak zorunda. Onlar benim ailem. Benim kardeşlerim. Bunun bir önemi yok. Siyasi nedenlerle, ideolojik nedenlerle ayrıldık ama hepsi bu.”

Fidel Castro 2016’da, 90 yaşında hayatını kaybetti. En büyük kardeş Ramon Castro da aynı yıl 91 yaşında hayatını kaybetti. Juanita’nın da 90 yaşında hayatını kaybetmesiyle geriye sadece 92 yaşındaki Raul kaldı.

Raul Castro, Küba Devlet Başkanlığı görevini 2021’de bırakmıştı.

Juanita Castro

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.