Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis, Vatikan’a gömülmek istemiyor

Katolik dünyasının ruhani lideri olmanın getirdiği pek çok avantajdan kaçınan Papa Francis, bu konuda yeni kararlar almaya devam ediyor. 86 yaşındaki Francis, görkemli bir cenaze töreni istemediğini ve Vatikan’a defnedilmek istemediğini söyledi.

Papa Francis, Pazar günü 87 yaşına basacak. Yeni yaşına hazırlanırken Papa, Meksika’da bir röportaj verdi.

Pek çok konuya değindi: Şahsi sağlığı, göç konuları, merhum Papa 16. Benedikt ile ilişkisi ve seyahat planları…

Bronşiti atlattığını ve şu an sağlığının iyi olduğunu söyleyen Papa yine de, yaşlılığın zor olduğunu ve yaşadığı zorlukları aşmak için dualara ihtiyacı olduğunu söyledi. Francis, Vatikan’ın seremoni ustası Başpiskopos Diego Ravelli ile birlikte, “Cenaze töreni ayrıntılarını basitleştirmek için çalıştıklarını” da söyledi.

Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan Arjantinli Papa Francis, 2013 yılında seçilmesinden beri pek çok şatafattan kaçıyor. Papaların üzerinde görmeye alıştığımız kırmızı ve kürklerle süslü “Mozzetta” kıyafetini giymekten kaçınıyor. Hiç altın haç takmadı. Buenos Aires Başpiskoposluğu günlerinden kalma soluk gümüş kaplama haçı asla yanından ayırmadı.

Selefleri tarafından kullanılan pelüş kırmızı “Balıkçı ayakkabılarını” da kullanmadı. Her zaman kullandığı sade siyah ayakkabılarını giymeye devam etti ve plastik bir saat taktı. Diğer saatleri de hayır işleri için açık artırmayla satılmak üzere bağışladı.

Papa Francis

Francis, her seyahatinden önce ve sonra dua etmek için gittiği Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na gömülmeye karar verdiğini söyledi. Cenaze ayininin yine de Aziz Petrus Meydanı’nda yapılması bekleniyor.

Birçok Papa, Aziz Petrus Bazilikası’nın altındaki mahzenlerede gömülü. Vatikan dışına gömülen son Papa, 1903 yılında ölen ve Roma’daki Aziz John Lateran Bazilikası’na gömülen Leo XIII.

Francis, Benedict’in 2013 yılında yaptığı gibi, sağlığının aşırı derecede kötüye gitmesi halinde Papalık görevinden istifa edebileceğini de söyledi. Ancak Papalık istifalarının bir norm haline gelmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Santa Maria Maggiore Bazilikası

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.