Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın düşmanlığıyla tanınan Serge Gainsbourg’un adı Paris’te bir metro istasyonuna verilecek

Fransız müziğinin en önemli isimlerinden biri olan ancak kadın düşmanlığı ile kötü bir şöhrete kavuşan Serge Gainsbourg’un adı, Paris’te bir metro istasyonuna verilecek. Karar büyük tepki topladı.

Paris’in doğusundaki yeni bir metro istasyonuna Gainsbourg’un adının verilmesi planları tartışılıyor. Tartışmaların nedeniyse Gainsbourg’un kariyeri boyunca çocuk istismarı ve kadın düşmanlığı ile gündeme gelmesi.

Les Lilas mahallesinde açılması planlanan Serge Gainsbourg istasyonunun adının değiştirilmesi için 4 binden fazla kişi imza topladı. Dilekçede, “Gainsbourg’un adının kamusal alana yazılmasıyla ne mesaj verilmek istendiği?” soruldu. Böyle bir kararın, “Eğer bir erkek tarafından sanat adına yapılıyorsa, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin kabul edilebilir, hatta teşvik edilebilir” olduğu mesajını vereceği belirtildi.

1958’de bir metro çalışanını konu alan Le Poinçonneur des Lilas adlı hit şarkısından dolayı istasyona Gainsbourg’un adının verilmesi önerildi.

1991’de ölen Gainsbourg, kariyeri boyunca 25 albüme, çok sayıda film müziğine, filme ve diğer şarkıcılar için yüzlerce şarkıya imza attı.

Jane Birkin & Serge Gainsbourg

İmza kampanyasının başlatılmasına yardımcı olan 29 yaşındaki kamu çalışanı Marie, Fransız medyasına yaptığı açıklamada, politikacıların Gainsbourg’un kişiliğiyle ilgili hiçbir sorun yokmuş gibi davranamayacağını söyledi: “Birçoğumuz bunu şok edici buluyoruz. Bazıları bunun önemli olmadığını, asıl önemli olanın yeni bir metro istasyonuna sahip olmak olduğunu söyleyecektir. Ancak isimler, yüceltmeyi ve sergilemeyi seçtiğimiz şeylerin sembolüdür. Les Lilas kendini feminist olarak gören bir mahalle. Toplum son 10 yılda değişti ve umarım bu konuda sesimizi duyurabiliriz.”

Dilekçede, Gainsbourg’un hayatının bazı karanlık yönleri vurgulandı. 1984 yılında kızı Charlotte 12 yaşındayken onunla birlikte yaptığı Lemon Incest şarkısı ve klibi de yer aldı. Klipte Gainsbourg, üzerinde sadece bir tişört ve iç çamaşırı olan kızıyla birlikte üstsüz bir şekilde yatağa uzanıyordu. Şarkı Fransa’da hit oldu ancak Gainsbourg “İstismarı övmekle” suçlandı.

52 yaşındaki oyuncu ve şarkıcı Charlotte Gainsbourg, şarkının istismarı teşvik etmediğini söylüyor. 2019’da verdiği bir röportajda, “O sadece bir babanın kızına ve bir kızın babasına olan sonsuz sevgisinden bahsediyor. Bunu kınayamazsınız. Çünkü ortada fiziksel bir şey yok” dedi.

Dilekçede ayrıca Gainsbourg’un aralarında Charlotte’un annesi merhum İngiliz oyuncu ve şarkıcı Jane Birkin’in de bulunduğu kadınlarla ilişkilerinde sergilediği iddia edilen davranışla da yer aldı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.