Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’de Ukrayna çatlağı: Macaristan, 50 milyar euroluk yardım fonunu veto etti

Avrupa Birliği’nde (AB) Macaristan krizi yaşanıyor. AB’ye üye ülkelerin liderleri, Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerini başlatma ve Gürcistan’a adaylık statüsü verilmesi üzerine anlaşmasının ardından Macaristan, Ukrayna’nın yoluna taş koydu ve 50 milyar euro’luk AB yardım fonunu bloke etti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban X hesabından yaptığı paylaşımda, “Gece mesaisinin özeti: Ukrayna’ya ekstra paraya veto” yazdı. Ukrayna’ya yardım için AB üye ülkelerinin liderleri gelecek yıl yeniden görüşmeye başlayacak.

Macaristan uzun süredir Ukrayna’nın AB’ye üyeliğine karşı çıkıyor fakat AB için üyelik müzakerelerinin başlatılmasını veto etmemişti. Orban’ın vetosu, Ukrayna’ya yapılacak maddi yardım konusunda geldi.

Orban’ın vetosuna ilk tepki Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den geldi. Rutte, “Hala biraz zamanımız var, Ukrayna’nın parası önümüzdeki birkaç hafta içinde bitmeyecek” dedi. Macaristan haricinde AB üye ülkelerinin Ukrayna’ya yardım konusunda hemfikir olduklarını belirten Rutte, önümüzdeki yılın başlarında yeni bir anlaşma yapılması ihtimaline sıcak baktığının da altını çizdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de üyelik kararının ülkesi ve Avrupa için bir “zafer” olarak niteledi. Fakat AB’ye katılım görüşmeleri yıllar alabiliyor, dolayısıyla karar Ukrayna’nın üyeliğini garanti etmeyecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.