Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu tescilledi, İstanbul Valiliği’nin engeline “hak ihlali” dedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını hak ihlali saydı. 2014 ve 2015 yıllarında İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs kutlamalarını engellemesine ilişkin başvuruda AYM, Taksim’in  işçi ve emekçilerin “ortak hafızası” ve “sembolik değeri” olduğunu vurguladı.

Yüksek Mahkeme, 2014 ve 2015 yılında Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesini hak ihlali saydı. AYM, “toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) adına başvuranlara 18’er bin lira tazminat ödenmesine karar verildi. 

“Taksim Meydanı işçilerin ortak hafızası ve sembolik değeri”

Yüksek Mahkeme’nin değerlendirmesinde, Taksim’in  işçi ve emekçilerin “ortak hafızası” ve “sembolik değeri” olduğuna vurgulandı:

“Sembolik bir değeri olan Taksim Meydanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile bağlantılı ele alındığında başvurucular, diğer sendikalar ve işçiler nezdinde öneme sahiptir. Bu nedenle işçi ve sendika kültürünü oluşturan yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı, yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir.”

“Taksim’in sınırlanması, aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanması”

AYM, kendisini o kültürün parçası gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde “Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak” için orada bulunma hakkı olduğunu kaydetti. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleştiği belirtilen kararda, Taksim’in sınırlanmasının, aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olabileceği belirtildi.

Yüksek Mahkeme, İstanbul Valiliği’nin Taksim Meydanı’nda kutlamaya izin vermemesini “mekan seçme serbestîsinin kategorik olarak yasaklanması” olarak değerlendirdi ve Anayasa bakımından kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. 

“Kolluk güçleri hiçbir tolerans göstermeden müdahale etti”

AYM, 2014 ve 2015 1 Mayıs’larında, eylemler henüz başlamadan kolluk güçlerinin müdahale ettiğini belirtti: 

“İdarenin 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasını mutlak surette yasaklamasını gerektirecek gerçek bir tehlikenin varlığını açıklamadan ve katılımcıların anılan yerde etkinlik yapabilmeleri için mümkün olan önlemler bulunup bulunmadığını irdelemeden tercih edilen mekânda toplanmayı yasakladığı görülmüştür. Kolluk güçlerinin de yasaklama kararlarına dayanarak anılan hakkın kullanılabilmesine yönelik hiçbir tolerans göstermeden gruplara müdahale ettikleri anlaşılmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.