Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi tutuklulukları için 600. adalet nöbeti tutuldu: “Ülkemiz için adalet istiyoruz”

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Altınay için 600. adalet nöbeti tutuldu. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde açıklama okundu. Açıklamada, “Bu hukuksuzluğun 600. gününde inatla, korkmadan bir kere daha söylüyoruz. Şehir şehir, dalga dalga yayılan, yasaklara, hukuksuz cezalara, baskıya, ranta, talana, yalana, tüm ayrıştırma politikalarına karşı yan yana durduğumuz, sesimizi çığa dönüştürdüğümüz o şanlı direnişten hala ilk günkü gibi gurur duyuyoruz. Gezi bizim demokrasi çığlığımızdır” denildi.

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerden için tutulan adalet nöbetinin 600. günü. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde (TMMOB), düzenlenen 600. gün adalet nöbetinin açıklamasında TMMOB İstanbul İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı okudu.

Açıklamada, Mücella Yapıcı ve Ali Hakan Altınay’ın serbest bırakıldığı hatırlatıldı, Atalay, Kahraman, Mater ve Özereden’in hukuksuzca cezaevinde tutulduğu söylendi:

“Biliyoruz ki bu karar, sadece arkadaşlarımıza yönelik değildir. Bu karar, 2013 mayıs-haziran aylarında ülkesinin bugününe ve yarınlarına sahip çıkan milyonlara yöneliktir; milyonlarca insanın demokratik hak kullanımlarını cezalandırmaya, barışçıl ve demokratik istemleri bastırmaya ve kamu idarelerine yakışmayacak bir şekilde öç almaya, cezalandırmaya yöneliktir.”

Açıklamada, Gezi direnişinden ilk günkü gibi gurur duyulduğu söylendi, “Gezi bizim demokrasi çığlığımızdır. Gezi ülkeyi karanlığa boğan rantçı, piyasacı, kadın düşmanı siyasetin karşısında; eşitlikçi, paylaşımcı, doğayı ve emeği koruyan ve kadınların önde saf tuttuğu başka bir dünya mümkün diyenlerin sesidir” denildi.

Açıklamada, Gezi tutuklularının serbest bırakılması istendi.

“Ülkem için adalet istiyorum”

Şehir plancısı Tayfun Kahraman’ın mesajı okundu:

“25 Nisan 2022’den beri hayatım tamamen değişti. Daha doğrusu hayatıma süresi belirsiz bir ara verdim. Bugün 600 gün oldu. Ailemden, işimden, sevdiklerimden uzaktayım. Silivri’de her bir gecesinde kafamdaki sorulara cevap bulamadığım 600 gün geçirdim. Ancak, hukuk yolları tükenmedi ve ben hala bu akıl ve vicdan dışı isnatların gerçek hukukçular tarafından tarihin çöp sepetine atılacağını, özgürlüklerimize kavuşacağımızı umut ediyorum. Kendim için, herkes için, ülkem için adalet istiyorum. Tüm  bu karamsar tabloya rağmen demokratik, adil ve özgür bir ülkede, güvenli ve sağlıklı kentlerde eşit yurttaşlar olarak yaşam hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Sevgili dostlar, geçen 600 günde demokrasi ve adalet talebine verdiğiniz destek ve yaşanan hukuksuzluğa karşı gösterdiğiniz dayanışma için teşekkür ederim. Umarım çok yakında bu hukuksuz tutukluluk sona erecek ve özgür günlerde yine birlikte olacağız. O günün bir an önce gelmesi ümidi ile hepinizi hasretle selamlıyorum. Dostluk ve sevgilerimle.”

“Mutlaka varılacak o güne”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili, avukat Can Atalay’ın mesajı da okundu. Atalay mesajında, “Dünyanın her yerindeyiz ve asla az değiliz. Çürümüş rejimler çökmekteyken yenisinin doğuşunu birlikte kurmaya çabalıyoruz” dedi:

“Biz içeri düştüğümüzden beri güneşin etrafında bir tam 2/3 defa döndü dünya. Geçen zamanda neler oldu? Bizler sizlerin, sizler bizlerin haberlerini takip ettik. Selamlarınız, kitaplarınız, kartlarınız, mektuplarınız aşıp geldi yolları. Adalette inat edenler boş bırakmadı nöbet mahallini. Bugünden yarına kalacak izlerimiz var, sözlerimiz olduğu gibi. Biz, beceremediği için değil tercih etmediğinden kötülük yapmayanlarız. Biz, büyük insanlığın ferdi olmanın sevincini paylaşanlarız. Biz, bambaşka bir dünyanın mümkün olduğunu bilen, buna ulaşmak için olduğu her yerde çabalayanlarız. Dayanışmadan gelen insan sıcağının verdiği kuvvetle, değerlerimize sahip çıkarak yaşıyoruz, yaşayacağız. Sevgili Gülçin Çaylıgil’in de söylediği gibi birbirinden neşe alan insanlarız. Dünyanın her yerindeyiz ve asla az değiliz. Çürümüş rejimler çökmekteyken yenisinin doğuşunu birlikte kurmaya çabalıyoruz. Çabamız Gazze’de ve dünyanın her yerinde savaşların bitmesi için. Dünyamızın havasının, suyunun, toprağının, canlılarının gözü dönmüşlerin hırslı iştahından kurtulması için. Kendine benzemeyene zulmedenlerden her bir kardeşimizi korumak için. Diploma vaadiyle kandırılıp borçlandırılan gençlerimizin gözünde o neşeli ışığı yeniden görebilmek için. Kadınların arkalarında kısalan bir gölge var mı diye bakmadan sokakta yürümesi için. Barınmanın, karnını doyurmanın mesele olmadığı bir hayat için. Ücretin kaloriyle hesaplanmaması için. Sanatın özgür, fikirlerin zengin, bilimin bağımsız olması için. Hâsılı ağız dolusu gülerek dostlarla yaşanan, neşesi daim bir hayatın tadına herkesin varması için. Mutlaka varılacak o güne. Şimdiden neşesini, heyecanını paylaşan tüm nöbetçilere baki ilk selam.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.