Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Birleşik Arap Emirlikleri, Alsancak Limanı’na ortak olacak

Reuters haber ajansının iddiasına göre Alsancak Limanı için ortak bulundu. Reuters’ın dört ayrı kaynağa dayandırdığı haberine göre limana Birleşik Arap Emirlikleri’ne ortak olacak. Ortaklığın boyutları hakkında henüz net bir bilgi olmasa da konuşulan miktar yarım milyar dolara yakın.

Rueters’ın ulaştığı kaynaklardan ikisi; anlaşma kapsamında BAE devletinin kontrolündeki AD Ports Group’un, Alsancak Limanı’nı işletmek üzere kurulacak bir kuruluşa yatırım yapacağını söyledi. Hissenin büyüklüğü henüz netleşmedi ancak kaynaklardan biri anlaşmanın yaklaşık 500 milyon dolar değerinde olabileceğini belirtiyor.

Türkiye Varlık Fonu’na ait olan Alsancak Limanı için hükümet, ortaklar veya alıcılar arıyordu.

Söz konusu bu ortaklık, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında gelişen ilişkilerin de bir sembolü. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ayın başlarında Dubai’de düzenlenen COP28 BM İklim Zirvesi çerçevesinde BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile de bir araya gelmişti.

Türkiye-BAE ilişkileri iki yıldır “onarım” aşamasında. İlişkiler Arap Baharı’nın ardından kötüleşmeye başlamıştı. BAE’nin Suudi Arabistan’ın Katar’a uyguladığı ambargoya destek vermesi, 15 Temmuz darbe girişimi için finansal destek sağladığı iddiası ve organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in BAE’de bulunmasıyla kriz doruğa tırmanmıştı.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra birçok Türk yetkili, darbe girişiminin arkasında BAE’nin olduğunu öne sürmüş ve Fethullah Gülen’e destek verdiği için Abu Dabi hükümetini, “düşmanca davranmakla” suçlamıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.