Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink cinayetinde dört sanığa açılan “Anayasa’yı ihlal” davası birleştirildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin açılan ve Yargıtay’dan dönen 15 sanıklı davada yeni bir gelişme yaşandı. Dava, o dönemde üçü Trabzon’da görevli toplam dört emniyet mensubuna açılan ve sanıkların “Anayasa’yı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davayla birleştirildi. 

DHA’nın haberine göre, Yargıtay’dan dönen davanın da sanığı olan dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden sorumlu müdür yardımcısı sanık Hasan Durmuşoğlu, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı sanık Osman Gülbel, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü Aşırı Sağ Faaliyetler Bürosunda polis memurları sanık Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya hakkında “Anayasa’yı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yeni dava açıldı.

Dört sanık yönünden 20 Aralık Çarşamba günü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ikinci duruşmaya, Dink ailesinin avukatı Hülya Deveci ve sanık avukatlarıyla bazı sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cezaevinden katıldı. 

Mahkeme heyeti, “Anayasa’yı ihlal” suçlaması yönünden davaya katılma talebinde bulunan Dink ailesinin talebini suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddetti. Dava dosyasının, Yargıtay’da çoğu kamu görevlisi 15 sanık yönünden bozularak dönen davayla birleştirilmesine karar verdi. Birleşen dava, 10 Ocak 2024’te görülecek.

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “Hepimiz Ermeniyiz” sloganlarıyla düzenlenen protestolarla hükümetin uluslararası alanda zor durumda kaldığı söylendi:

“Cinayet sonrasında ulusal ve uluslararası basın yayın kuruluşlarında düzene yönelik darbe girişiminde bulunduğu anlaşılmıştır. Yapılan haberler, binlerce kişinin ‘Hepimiz Ermeniyiz’ şeklinde sloganlar atarak sokaklara çıkması, uluslararası alanda siyasi iktidarın karşı karşıya kaldığı zorluklar birlikte değerlendirildiğinde; Hrant Dink cinayeti ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütü tarafından hedeflenenin, azınlıkların ötekileştirilmesi, siyasi iktidara güvensizlik, can ve mal güvenliğinin sağlanamaması gibi söylemlerin yaygınlaştırılması ile Anayasa’nın öngördüğü düzenin fiilen uygulanmasını önlemek olduğuna…”

Ne oldu? 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu kamu görevlilerinin ihmali davasında, 26 Mart 2021’de kararını açıklamıştı.

78 sanıklı davada, Gülen’in de aralarında bulunduğu 13 firari sanığın dosyası ayrılmıştı. Kararda, cinayetin FETÖ/PDY’nin amaçları doğrultusunda işlendiğine kanaat getirildiği vurgulanmıştı. Toplam 26 sanığa çeşitli suçlardan değişik oranlarda mahkumiyet kararı verilmişti. Bazı sanıklar yönünden beraat, bazı sanıklar hakkında davanın düşürülmesine hükmedilmişti. 

Mahkumiyetleri bozulan sanıklar eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönünden dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.