Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası faizi yüzde 42,5’e çıkardı, kredi kartı faizlerini sabitledi

Merkez Bankası yılın son toplantısında faizi yüzde 42,5’e yükseltti. Kararda, artışların “en kısa zamanda tamamlanacağı”  vurgulandı. Merkez Bankası, yurttaşları doğrudan etkileyen kredi kartı azami faiz oranları için üst sınır belirledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 40’tan yüzde 42,5’e çıkardı. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz artış hızında yavaşlama sinyallerinin ardından 250 baz puanlık artış, piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti.

PPK “Faiz artışları tamamlanacak” mesajı verdi

Kasım ayında yapılan 500 baz puanlık artışla birlikte PPK, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine yaklaşıldığını duyurmuştu. Aralık ayının PPK kararında yer alan “Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir” ifadesi 2024’ün ilk ayında da 250 baz puanlık artış yapılarak faizin yüzde 45 düzeyinde tutulacağı şeklinde yorumlandı. PPK, gerektiği müddetçe parasal sıkılığın sürdürüleceği ifadesiyle, yakın zamanda faiz indirimi yapılmayacağına yönelik mesaj da verdi.

Kredi kartı faiz oranları sabitlendi

Faiz kararının ardından TCMB, kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri azami komisyon oranlarında değişiklik olmayacağına ilişkin duyuru yayımladı. Referans oranın yüzde 3,11 olan mevcut seviyesi, üst sınır olarak belirlendi. 

Faiz artışları yurttaşları doğrudan ve ilk olarak kredi kartı faizlerini artırarak etkiliyor. TCMB, kasım ayındaki kararının ardından, aralık ayında kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri azami komisyon oranlarında aralık ayında değişiklik olmayacağını duyurmuştu. Aralık ayındaki faiz artışıyla birlikte, referans orana üst sınır belirlenerek kredi kartı faiz oranlarını tüketiciye etkisi sınırlandırıldı. 

Kim, ne kadar faiz ödüyor?

Referans oranın yüzde 3,11 olduğu mevcut durumda, kredi kartı nakit çekimlerinde ve kredi kartının asgarisi ödenip geri kalanı ödenmediği durumda aylık yüzde 3,66 ve ödemenin gecikmesi durumunda ise aylık yüzde 3,96 oranında faiz uygulanacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.