Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki deha karşı karşıya: Pep Guardiola ve Magnus Carlsen’den strateji dersleri

İki taktik deha, iki büyük stratejist, kendi alanlarında iki büyük spor efsanesi… Satrancın Büyük Ustası Magnus Carlsen, futbolun büyük ustalarından Pep Guardiola’yı ağırladı.

İki efsane, PUMA’nın organizasyonuyla yan yana geldi. Her iki isim de, markanın yüzlerinden. Bu organizasyon sayesinde, keyifli bir sohbet ortaya çıktı.

Norveçli Carlsen, büyük bir futbol izleyicisi. Dünyanın en iyi Norveçli futbolcusunun teknik direktörüyle tanışmak, onun için heyecan vericiydi. Magnus Carlsen bir Real Madrid taraftarı olsa da, Erling Braut Haaland’ın varlığı, onu pek çok kez Etihad’da maç izlemeye de sürükledi.

Carlsen, futbol sevgisini şöyle anlatıyor: “Küçüklüğümden beri futbolu seviyorum. Her gün oynardım. Okuldan eve gelmezdim. Sadece futbol oynamak için okulda kalırdım. Sonra satranç oynamak için eve gelirdim. Satrançta daha iyi olduğum ortaya çıktı, bu yüzden bunu yapmaya devam ettim.”

Guardiola ve Carlsen buluşmalarında belirli hedefleri ve hamleleri analiz ederek “Sabrın, stratejinin ve rakibin hareketlerine uyum sağlamanın” önemini vurguladılar.

Norveç’in en büyük sporcuları: Haaland & Carlsen

Guardiola, “Hem futbolda hem de satrançta merkezi kontrol etmenin önemini” vurguluyor. Carlsen de, “Bir taraftan saldırmak ve avantaj yaratmak arasındaki benzerliklere” dikkat çekiyor.

Guardiola ve Carlsen, başarıya ulaşmada içgüdü ve öngörülemezliğin rolünü de tartıştı. İkisi de, tansiyonun yükseldiği anlarda sakinlik ve adaptasyonun önemini vurguluyor.

Pep, “Bence savunma oyuncularını hücumla uzaklaştırma şekliniz rakibin hareketine bağlı. Rakibin her hareketinde ne yaptığına dikkat etmeli ve buna tepki vermelisiniz. Magnus’un bir sonraki hamleyi yapmak için iki saati var. Bizim tepki vermek ya da karar almak için bir saniyemiz var” diyor.

Carlsen & Guardiola

İkilinin sohbetinde, Carlsen’in 2021 Dünya Şampiyonası’nın altıncı oyununda Büyük Usta Ian Nepomniachtchi’ye karşı kazandığı 136 hamlelik unutulmaz galibiyeti de konuşuluyor. Tüm zamanların en uzun dünya şampiyonası maçı olan bu oyun 7,5 saat sürmüştü. Guardiola, “Böylesi bir adanmışlık ve odaklanmaya duyduğu hayranlığı” dile getirdi.

Guardiola bir satranç hayranı. 2012 yılında futbola ara verdiğinde, yoğun baskı altında nasıl performans göstereceğini daha iyi anlayabilmek için satranç ustası Garry Kasparov’dan tavsiyeler almıştı. Kasparov’u o zamanlar pes etmeye zorlayan bir isim vardı: 22 yaşındaki Magnus Carlsen.

Röportajın tamamını izlemek için;

Kaynak: Chess.com

Editör: Mehmet Ali Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.