Cumhurbaşkanlığı bütçesi kesinleşti: 12,3 milyar TL’nin yüzde 56’sı mal ve hizmet alımlarına ayrıldı

Bütçe görüşmelerinde sona geliniyor. Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda onaylanarak kesinleşti. Cumhurbaşkanlığının 12,3 milyar TL’lik bütçesinin 6,9 milyar TL’si mal ve hizmet alımlarına ayrıldı. Cumhurbaşkanlığı, dokuz bakanlık ile TBMM’nin mal ve hizmet alımlarını geride bıraktı.

TBMM Genel Kurulu’nda 22 Aralık Cuma günü cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların 2024 bütçesi görüşüldü. Cumhurbaşkanlığı için ayrılan 12,3 milyar TL’lik bütçe, Genel Kurul’da onaylanmasının ardından kesinleşti. Böylece cumhurbaşkanlığı bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 93 arttı.

Bütçede en önemli gider kalemi “mal ve hizmet alımları” oldu, cumhurbaşkanlığının mal ve hizmet alımları için 2024’te 6 milyar 931 milyon TL ödenek ayrıldı.

Kurumlara ayrılan ödeneklere göre cumhurbaşkanlığının mal ve hizmet alım giderleri TBMM’nin mal ve hizmet alımlarının 6,5 katı oldu. Ayrıca cumhurbaşkanlığının mal ve hizmet alımı bütçesi, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere, dokuz bakanlığın mal ve hizmet alımı bütçesini de geride bıraktı. 

Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumlar olarak Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı bütçeleri ile 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin ilk dört maddesi de Genel Kurul’da ele alındı. 

MİT Başkanlığı’nın 2024 bütçesi 17,4 milyar TL, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçesi 286 milyon TL, DİB bütçesi 98,8 milyar TL, Devlet Arşivleri Başkanlığı bütçesi 857 milyon TL, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı bütçesi 1,9 milyar TL, Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesi 217 milyar TL, İletişim Başkanlığı bütçesi 4,12 milyar TL, Savunma Sanayii Başkanlığı bütçesi ise 837 milyon TL oldu.

DİB için ayrılan bütçe, TBMM bütçesinin 9,6 katı ve cumhurbaşkanlığı bütçesinin 7,5 katı. DİB’in 91,8 milyar TL’lik bütçesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Ticaret, Dışişleri bakanlıklarının bütçesini de geride bıraktı.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Sayıştay, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteroloji Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı bütçelerinin tamamının toplamı 90,9 milyar TL ediyor ve DİB’in bütçesine erişemiyor.

Komisyonda değişiklik yapılmadı

Bütçe kanunu teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a geldi ancak yasa gereği Genel Kurul’da gelir azaltıcı veya gider artırıcı öneriler yapılamıyor. Bu nedenle, bütçe büyüklüklerine ilişkin esas tartışmaların Komisyon sürecinde yürütülmesi gerekiyordu ancak 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe büyüklüklerinde değişiklik olmadan Genel Kurul’a geldi. Meclis’te çoğunluğa sahip iktidarın oylarıyla, teklif Meclis’e sunulduğu haliyle yasalaşacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.