İYİ Parti İstanbul ve Ankara için iddialı aday arayışında | Akşener adaylarla bizzat görüşecek

İYİ Parti yerel seçim hazırlıklarına ve aday açıklamalarına hız veriyor. İşbirliği tartışmalarının odağındaki iki büyükşehir için iddialı aday arayışında olan İYİ Parti, ocak ayının ortasına kadar İstanbul ve ocak ayının sonunda Ankara adayını açıklamayı planlıyor. İYİ Parti, 2024 yerel seçiminden, kendilerini 2028 seçimlerinde ana muhalefete taşıyacak bir sonuçla çıkmayı hedefliyor.

İYİ Parti, işbirliği tartışmaları ve istifa haberleriyle değil, yerel seçim hazırlıklarıyla ve adaylarıyla gündeme gelmek için kolları sıvadı. İYİ Partili kurmaylar, bütün seçim bölgelerinde yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararının, İYİ Parti’nin tabanında kanıksandığını ve çalışmaların bu motivasyonla devam edeceğini vurguladı. 

Akşener, Ankara ve İstanbul için görüşmeler yapacak

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 25 Aralık’ta yaptığı basın toplantısında “Ankara ve İstanbul’da göstereceğimiz adaylarla ilgili Genel Başkanımız bu hafta bir çalışma yürütecekler. Bazı isimler olmakla birlikte şu anda tam olgunlaşmadığı için paylaşamıyoruz” diye konuşmuştu. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yürüteceği çalışmanın, “önemsedikleri” aday adaylarıyla birebir görüşmeler olduğu öğrenildi.

İstanbul’da iddialı isim aranıyor, ocak ayının ortasına kadar aday açıklanması planlanıyor 

Medyascope’un edindiği bilgiye göre, İYİ Parti’nin İstanbul’da iddialı isim arayışı sürüyor. İstanbul adayının yeni yılın ilk haftalarında açıklanması planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’nin adayı olarak yeniden yarışacak. 2019’da Millet İttifakı’nın adayı olarak seçilen İmamoğlu, “İstanbul ittifakını” kurmakta ısrarcı olduğunu söylese de İYİ Parti, İmamoğlu’nun karşısına güçlü bir rakip çıkarmak istiyor. 

Ankara sona bırakılacak

CHP’nin işbirliği teklifinin reddedilmesinin ardından İYİ Parti, Ankara’da da Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın karşısına aday çıkaracak. İYİ Parti, eski MHP’li Yavaş’a rakip olacak ismi açıklanmayı diğer illerden sonraya bırakacak ancak ocak ayı bitmeden adayı belirlemeyi hedefliyor. 

Edinilen bilgiye göre, işbirliği tartışmalarının odağındaki İstanbul ve Ankara adaylarının, teşkilat buluşmalarından daha büyük organizasyonlarla ve tanıtım toplantılarıyla açıklanması planlanıyor. 

İki belediye başkanı grup toplantısında İYİ Parti’ye katılacak

Başka partilerin mevcut iki belediye başkanının, 27 Aralık tarihli grup toplantısında İYİ Parti’ye katılacağı öğrenildi. İYİ Parti’ye üyelik işlemleri tamamlanan iki ismi Akşener açıklayacak.

Akşener grup toplantısında Ankara’nın en az bir ilçesi için gösterecekleri adayı da açıklayacak. 

İYİ Parti Başkanlık Divanı, Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleriyle milletvekilleri 15 Ocak’tan itibaren seçim çalışması için sahada olacak.

Hedef 2028

İYİ Parti’nin her seçim bölgesinde kendi adayını çıkarması ve CHP’nin işbirliği teklifini reddetmesi, Akşener’in 2023 seçimleri için cumhurbaşkanı adayı olması için çağrı yaptığı İmamoğlu ve Yavaş’a rakip çıkarmaları yönünden tartışılmıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, işbirliği teklifinin reddedilmesinin ardından ittifakın tabanda kurulacağını söyledi. 

İYİ Partili kurmaylar, İYİ Parti seçmenlerinin İstanbul ve Ankara’da, İmamoğlu ve Yavaş’a oy vermesinin oy oranlarının potansiyelinin altında kalması riskini hesaba katıp katmadıkları sorumuza, “Bütün riskleri değerlendirdik, her şeyi göze aldık” diye yanıt verdi. 

İYİ Parti, yerel seçimi 2028 genel seçimine hazırlık olarak görüyor. 31 Mart’ta oyunu artırmak isteyen İYİ Parti, 2028’de ana muhalefet partisi olmayı hedefliyor.

Beşinci büyükşehir adayı 5 Ocak’ta açıklanacak

Akşener, 29 Aralık Cuma günü Aksaray’da teşkilat buluşmasına katılarak Aksaray Belediye Başkan adayını açıklayacak. 5 Ocak Cuma günü ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı duyurulacak. Bursa, İYİ Parti’nin adayını açıkladığı beşinci büyükşehir belediyesi olacak.

İYİ Parti, Millet İttifakı olarak girdikleri ve pek çok seçim bölgesinde aday göstermedikleri 2019 yerel seçimlerinde 18 ilçe belediyesi kazanmıştı. Edinilen bilgiye göre, 31 Mart 2024’te en az beş il için oldukça iddialılar. Şimdiye kadar adayları açıklanan Uşak, Nevşehir ve cuma günü açıklanacak olan Aksaray bu illerden bazıları. Antalya’nın Alanya ve Kemer ilçesi de kazanılacağı düşünülen ilçeler arasında yer alıyor. 

İYİ Partili yetkililere göre, GİK’in hür ve müstakil kararı “Tabanda kanıksandı” ve il, ilçe teşkilatları, partililer artık bu motivasyonla çalışıyor.

İstifa dalgası 

İşbirliğine kapıların tamamen kapatılması kararının ardından İYİ Parti’nin yaprak dökümü hızlanmıştı. Özellikle Ankara ve İstanbul’da işbirliği yapılmasını savunan pek çok kişi istifa ederken, bazı il ve ilçe teşkilatları da görevden alındı. İYİ Parti Genel Merkezi’nde “istifa dalgasının” sönümlendiği ve iki hafta içinde sona ereceği düşünülüyor.  

Dört büyükşehir, 11 il, 100’ün üzerinde ilçe ve beldede adaylar belli

İYİ Parti, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne “hür ve müstakil” girme kararını 13 Eylül tarihli Genel İdare Kurulu toplantısında aldı. İYİ Parti, “kararlılıklarını” göstermek ve işbirliği tartışmalarını bitirmek için adaylarını diğer partilere kıyasla daha erken ve hızlı açıklamaya başladı. 

Akşener, 20 Eylül’de İzmir Milletvekili Ümit Özlale’yi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak duyurdu ve her hafta grup toplantılarında ya da farklı bölgelerde teşkilat toplantılarına giderek adaylarını açıklamaya devam etti. İzmir, Eskişehir, Kahramanmaraş ve Trabzon olmak üzere dört büyükşehirde, 11 ilde, 100’ün üzerinde ilçe ve beldede İYİ Parti’nin belediye başkan adayları belirlendi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.