Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’de yaprak dökümü | Kimler geldi, kimler geçti?

İYİ Parti’de yaşanan yaprak dökümü yeni başlamadı. Üst düzey görev almış isimlerin istifaları gündem yaratırken, kulislerde partiden kopuşun devam edeceği söyleniyor. İYİ Parti’nin CHP’ye işbirliği kapılarını kapatmasının ardından, pek çok isim de disipline sevk edilerek ya da istifası istenerek partiden uzaklaştırılıyor. 14 Mayıs’ta Meclis’te 44 milletvekiliyle temsil edilen İYİ Parti’nin 38 milletvekili kaldı. Medyascope muhabiri Özgecan Özgenç, şimdiye kadar İYİ Parti’den istifa eden ve ihraç edilen isimleri derledi.

İYİ Parti’de 14 Mayıs seçimlerinden hemen sonra başlayan yaprak dökümü, yerel seçime ittifaksız girileceği kararının ardından devam ediyor. İstifa açıklamaları peş peşe gelirken, kuruluşundan bu yana üst düzey görevler almış pek çok isim İYİ Parti ile yollarını ayırdı. Disipline sevk edilerek veya istifası istenerek partiden uzaklaştırılan çok kişi de oldu.

İstifa edenlerden bazıları parti kurdu, bazıları taraf değiştirdi. CHP’nin yerel seçimlerde işbirliği teklifinin reddedilmesi ise farklı bir kırılma yarattı. İstifalarıyla, disiplin süreçleriyle siyasetin gündeminden düşmeyen isimleri ve İYİ Parti’nin altı yıllık siyasi yolculuğundan kimlerin gelip kimlerin geçtiğini derledik.

İYİ Parti’nin kuruluşunda ağırlık MHP kökenli siyasetçilerde

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 2016 Olağanüstü Kongresi’nin, parti yönetimi tarafından yaptırılmaması ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin oylandığı 2017 referandumunda MHP’nin “evet” oyu kullanmasının ardından parti içindeki muhalifler ayrılarak İYİ Parti’yi kurdu. Partinin kurucu üyeleri arasında ağırlık MHP kökenli olsa da, Refah Partisi (RP), Anavatan Partisi (ANAP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Doğru Yol Partisi’nde (DYP) görev almış kişiler de vardı.

Meral Akşener, Koray Aydın, MHP’den ihraç edilen milletvekilleri Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa eden, DYP kökenli İzmir milletvekili Aytun Çıray ve 200 üye, 25 Ekim 2017’de Ankara’da İYİ Parti’yi kongreyle kurdu. Kuruluşundan bu yana Akşener genel başkanlığa devam ederken, İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkanı olarak görevlendirilen Koray Aydın partinin yönetim organlarında yer almıyor. Kurucu isimler arasında öne çıkanlardan Yusuf Halaçoğlu da başka kurucu üyelerle birlikte 2018 seçimlerinden sonra İYİ Parti’den ayrıldı. İsmail Ok ise 2020’de İYİ Parti ile yollarını ayırıp, 2022’de AKP’ye katıldı.

Ümit Özdağ önce ihraç edildi, sonra istifa etti

Şu an Zafer Partisi Genel Başkanı olan Ümit Özdağ, 2016’da MHP’den ihraç edildikten sonra İYİ Parti’nin kuruluşunda rol oynadı. Strateji, iletişim, propaganda ve tanıtımdan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini yürüten Özdağ, 2018 Genel Seçimleri’nde İYİ Parti’den İstanbul milletvekili oldu.

Özdağ, dönemin İYİ Parti İstanbul İl Başkanı olup, şu anda Akşener’in en yakın kurmaylarından biri olan Buğra Kavuncu’yu “FETÖ ile iltisaklı” olmakla suçladı. Özdağ, Kavuncu’nun suç duyurusunun ardından İYİ Parti’den Kasım 2020’de ihraç edildi. Ancak mahkemenin ihraç kararını iptal etmesiyle partisine geri döndü. Özdağ, “FETÖ’ye mensup kişilerin İYİ Parti’ye sızmaya devam ettiklerini” iddia ederek 4 Mart 2021’de istifa etti. 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP ile ittifaka karşı çıkan Özdağ istifa etti. Özdağ, İYİ Parti’nin, CHP’nin uydu partisi haline geldiğini söyleyerek parti yöneticilerini eleştirdi.

Özdağ, sığınmacı karşıtı politikalarla Ağustos 2021’de Zafer Partisi’ni kurdu. 2023 Genel Seçimleri’nde ATA İttifakı ile Sinan Oğan’ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren Özdağ, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklayarak bir mutabakat metni imzaladı. Akşener, Özdağ’ın desteği için “Ümit Bey’in gelmesinde sakınca yok, mutabakat metninde bizleri rahatsız edecek bir şey yok” dedi. Kılıçdaroğlu ile Özdağ arasında imzalanan gizli mutabakat ortaya çıktıktan sonra ise Akşener, “Hangi bakanlık hangi partide olacak, bunlar konuşulmadan bakanlıkları dağıtmak isabetli olmamıştır” diye yorum yaptı.

Özdağ, CHP Genel Başkanı Genel Başkanı Özgür Özel’in Akşener’i ziyareti öncesinde İYİ Parti’ye ittifak teklifi çıkışıyla gündeme geldi. AKP ve CHP merkezli siyaset yapılanmasının Zafer Partisi-İYİ Parti ittifakı etrafında oluşacak seçmen gücüyle kırılabileceğini öne süren  Özdağ, “Kapalı kapılar ardında değil bütün Türk milletinin önünde Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliği ittifakı öneriyoruz” dedi. İYİ Parti kanadından, Özdağ’ın X sosyal medya platformundan yaptığı çağrıya herhangi bir cevap gelmedi.

Yavuz Ağıralioğlu, Kılıçdaroğlu’nun adaylığından sonra durmadı

Yakın zamanda İYİ Parti’den ayrılan Yavuz Ağıralioğlu da parti için önemli bir isimlerdendi. Daha önce Büyük Birlik Partisi’nde (BBP) siyaset yapan Yavuz Ağıralioğlu, Mayıs 2018’de İYİ Parti’ye katıldı. 2018 Genel Seçimleri’nde İstanbul’dan milletvekili seçilen Ağıralioğlu, İYİ Parti’de TBMM Grup Başkanvekilliği, parti sözcülüğü, Türk dünyası ve yurtdışı Türkler başkanlığı gibi görevler üstlendi.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkan ve aday belirlenene kadar her platformda bunu dile getiren Ağıralioğlu, Millet İttifakı’nın 3-6 Mart krizinden sonra İYİ Parti’nin adaylığını kabul etmesine rağmen Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceğini açıkladı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (şimdi HEDEP) de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu’na destek vermesinin ardından Ağıralioğlu, İYİ Parti’den 28 Mart 2023’te istifa etti.  Ağıralioğlu, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin ardından yeni bir parti kuracağını açıkladı.

Aytun Çıray beklenen istifasını geciktirmedi

DYP kökenli siyasetçi Aytun Çıray, İzmir milletvekiliyken CHP’den istifa ederek İYİ Parti’nin kuruluşunda yer aldı. 2018’de yeniden İzmir’den milletvekili seçilen Çıray, İYİ Parti’de genel sekreterlik, genel başkan başdanışmanlığı ve parti sözcülüğü gibi üst düzey sorumluluklar aldı. 2019 Yerel Seçimleri’nde partisinin Ankara koordinatörü olan Çıray, CHP ile ittifaka hep sıcak bakan kişilerdendi. Çıray’ın, İYİ Parti’nin Altılı Masa’dan kalktığı süreçte çaba sarf ettiği de biliniyor. Çıray, İYİ Parti’nin 3-6 Mart’ta ciddi oy kaybettiğini sık sık dile getirdi.

Pek çok ismin milletvekili adayı gösterilmediği için partiden uzaklaştığı iddia edilirken Çıray, İzmir’den aday gösterildi ancak sıralamalara ve aday gösterilen bazı isimlere tepki göstererek, adaylıktan çekildi. Çıray, seçimlerin ardından, 6 Haziran 2023’te İYİ Parti’den istifa etti.

Çıray, son zamanlarda yerel seçimlerde özellikle İstanbul ve Ankara’nın kaybedilmemesi için çağrı yaparken, İYİ Parti’nin AKP ile İzmir için anlaştığını öne sürdü.

Ahat Andican “siyasal ve yapısal açıdan uyumsuz” dedi

Eski ANAP milletvekili Ahat Andican da İYİ Parti kurucuları arasında yer almıştı. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde İYİ Parti’den İstanbul milletvekili seçilen Andican, dört ay süreyle İYİ Parti’nin TBMM İYİ Parti Grup Başkanı olarak görev yaptı. 14 Mayıs seçimleri için milletvekili adayı gösterilmeyen Andican, seçimlerden sonra istifa etti. Andican, istifasını 12 Haziran 2023’te sosyal medyadan yaptığı açıklamayla duyurdu, “İYİ Parti yönetimi ile siyasal ve yapısal açıdan uyumlu bir çalışma yürütme imkanı kalmadığını” söyledi.

Kurultayın ardından ihraç edilenler

Akşener, genel seçimler öncesi eleştirileriyle gündeme gelen ve seçimden sonra kendisini istifaya davet eden parti içindeki muhalif isimlere 24 Haziran’da yapılan kurultayda sert şekilde cevap vermişti. Eski Merkez Disiplin Kurulu (MDK) Başkanı Ethem Baykal ile kurucular kurulu üyeleri Sevinç Gümüş, Tamer Kayaalp, Musa Ertugan, Günay Kodaz ve İsmet Koçak, genel başkan imzasıyla kesin ihraç istemiyle MDK’ya sevk edildi. Disiplin sürecinin ardından altı kişi de ihraç edildi.

İhraç edilenler, İYİ Parti’de milletvekili adaylıklarının para karşılığı verildiğini ve yönetimin eleştiriye tahammülü olmadığını söylüyordu. İYİ Parti’den yetkili isimler ise muhalif isimlerin milletvekili listelerinde yer almadığı için gerçek dışı eleştiriler yönelttiğini öne sürdü.

“İnternetçi abi” Taylan Yıldız 

İYİ Parti’nin kurucularından, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Üyesi Taylan Yıldız da genel seçimlerden sonra partiyle yollarını ayıran isimler arasında. Siyaset hayatı İYİ Parti ile başlayan Yıldız, 19 Haziran 2023’te istifasını duyururken herhangi bir makam talebi olmadığını vurguladı. Gençlerin “internetçi abisi” olarak adını duyuran Yıldız, milletvekilliği adaylığı için başvurmuş ancak İYİ Parti’nin temayül yoklamasında yeterli oyu alamadı.

Aydın Adnan Sezgin sessiz istifayı tercih etti

İYİ Parti kurucularından olan büyükelçi Aydın Adnan Sezgin, Nisan 2018 itibarıyla partinin uluslararası ilişkiler ve Türk dünyasından sorumlu genel başkan yardımcısı oldu. Kasım 2019 sonrası İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı olan Sezgin, 25 Eylül 2023’te İYİ Parti’den istifa ettiğini açıkladı. Sezgin, “Muhalefetin içinde olduğu büyük karmaşayı körüklememek için” istifa nedenlerini açıklamadı.

Hasan Subaşı yerel seçim kararı için uyarmıştı

Eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve 27. Dönem İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 14 Mayıs seçimleri öncesi yeniden aday olmak için başvurmayan tek milletvekiliydi. Subaşı, 2023 seçimlerinde yenilgiye uğrayan Millet İttifakı’nın sonlandığı tartışılırken, yerel seçimlere ayrı adaylarla girmenin AKP’nin işine yarayacağını ve belediyelerin tekrar iktidar partisine teslim edileceğini söylemişti.

9 Ekim 2023’te X hesabından yaptığı paylaşımla partisinden istifa ettiğini duyuran Subaşı, istifa gerekçesini açıklamadı. Ancak Subaşı’nın partisinin yerel seçim kararını eleştirdiği biliniyordu.

Durmuş Yılmaz için malumun ilamı

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Haziran 2015’te MHP’den Uşak milletvekili olarak Meclis’e girdi ancak Kasım 2015’te yapılan erken seçimde aynı bölgeden yeniden seçilemedi. 2017’de İYİ Parti’nin kuruluşunda yer alan ve genel başkan yardımcılığı görevi üstlenen Yılmaz, 2018’de İYİ Parti Ankara Milletvekili oldu. 

14 Mayıs seçimleri için tekrar aday gösterilmeyen Yılmaz, 10 Kasım 2023’te İYİ Parti üyeliğini sonlandırdığını duyururken bir açıklama yapmadı. Yeni dönem Genel İdare Kurulu’nda (GİK) da yer almayan Yılmaz’ın İYİ Parti’den uzaklaştığı biliniyordu ve istifa etmesi bekleniyordu. Yılmaz, isim vererek eleştirmekten imtina etse de, İYİ Parti’nin kurucularının ihraç edilmesi ve bazı il yöneticilerinin görevden alınmasına tepki gösteriyordu. Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın karşısına aday çıkarılmasına tepki olarak İYİ Parti Ankara İl Başkanlığı görevinden istifa eden ancak partiden ayrılmayan Faruk Köylüoğlu’nun açıklamasını “Gereğini yapmıştır” diyerek desteklemişti. 

Bahadır Erdem’in istifası yerel seçim kararının kesinleşmesinden sonra geldi

İYİ Parti’den son istifa haberi Bahadır Erdem’den geldi. Yılmaz’ın hemen ardından istifasını açıklayan Erdem, Akşener’in önceki dönem başkanlık divanında hukuk ve adalet politikaları başkanı olarak yer almıştı ve İYİ Parti’nin 24 Haziran’da göreve gelen GİK’te bulunuyordu. İYİ Parti’nin GİK’te aldığı yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararına açıkça itiraz eden ve CHP ile işbirliğinin sürdürülmesi için çaba harcadığı bilinen Erdem, 10 Kasım 2023’te bu gerekçeyle istifa etti. Erdem açıklamasında, İYİ Parti’nin yerel seçim kararının, İstanbul ve Ankara’nın muhalefette kalmasını riske attığını ve AKP rejimi yeni fırsatlar doğurduğunu söylemişti.

İYİ Parti’de Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığına karşı çıkan isimler, seçim sonrası CHP’ye yönelik eleştirilerini sürdürüyordu. CHP’nin genel başkan değişikliğiyle işbirliği kapılarının yeniden aralanabileceği düşünülüyordu. Özgür Özel ve İstanbul İttifakı için ısrarcı olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamaları da bu yöndeydi ancak Akşener, CHP kurultayının ardından “O gün bize duvar örenlerin bugün anlattıkları bizi ilgilendirmez” diyerek kapıları bir kez daha kapattı. Erdem’in istifası, Akşener’in bu açıklamasından iki gün sonra geldi.

Adnan Beker partiden istifa etti, Akşener’in fuhuş iddiasını kendiyle ilişkilendirip reddetti

Ankara Milletvekili Adnan Beker, 16 Kasım’da X hesabındaki paylaşımla partisinden istifa ettiğini açıkladı. Beker, “İYİ Parti çatısı altında ülkeye daha fazla katkı sağlayamayacağını düşündüğü için istifa ettiğini” söyledi. İstifanın ardından Beker’in oğlunun ve yeğeninin iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddia edildi ve olası bir soruşturmayı engellemek için Beker’in AKP’ye geçebileceği gündeme geldi. 

Beker, Akşener’in İYİ Parti’nin istişare toplantısının açılışında “otel sahibi polis müdürleri” diyerek kimsesiz kızlara fuhuş yaptırıldığına ilişkin sözlerinin kendisiyle ilişkilendirildiğini düşünerek iddiaları reddetti. Parti Sözcüsü Zorlu, konuyla ilgili “Beker’le nasıl ilişkilendirildiğine ben de anlam veremedim, konunun onunla bir ilişkisi yok” dedi.

Ümüt Dikbayır ihraç edildi, taciz suçlaması ihraca gerekçe olmadı

Sakarya Milletvekili Dikbayır, Akşener’in yakınlarının hesaplarını incelettiği iddialarının ardından 20 Kasım’da, Akşener’İn imzasıyla, tedbirli ve kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Dikbayır’a taciz suçlaması da yöneltildiği ortaya çıktı. Dikbayır, hakkındaki iddiaları yalanlayarak “Meral Hanım’a asla hakkımı helal etmiyorum” dedi. Partinin kurucuları arasından yer alan Dikbayır, önceki dönem Mali İşler Başkanı olarak İYİ Parti Başkanlık Divanı üyesiydi ve Akşener’le yakın çalışıyordu. 

Disiplin sürecinin sonunda Dikbayır, 5 Aralık’ta İYİ Parti’den ihraç edildi. Dikbayır, kararın ardından açıklama yaparak, Müşterek Disiplin Kurulu’nun ihraç gerekçesinin taciz ya da yolsuzluk iddiaları değil, partiyi medya aracılığıyla yıpratmak olduğunu ve bu durumun kendisine yöneltilen suçlamaları çürüttüğünü söyledi. Bunun üzerine Dİkbayır, asılsız olduğunu iddia ettiği suçlamaları gündeme getirenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP’nin işbirliği teklifinin reddedilmesi kırılma yarattı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 30 Kasım’da Akşener’i ziyaret etti. CHP ve İYİ Parti heyetinin görüşmesinin ardından iki genel başkan açıklama yaptı. Özel, ittifak kelimesinin yorulduğunu vurguladı ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun yerel seçime hür ve müstakil girme kararını “gözden geçirip geçiremeyeceğini” sordu, Akşener ise soruyu GİK’e taşıyacaklarını söyledi.

GİK 4 Aralık’ta toplandı ve 14’e karşı 35 oyla CHP’nin işbirliği teklifini reddetti, İYİ Parti yeniden “hür ve müstakil” dedi. Teklifin reddedilmesinin ardından Özgür Özel, karara saygılı olduklarını vurguladı ve ittifak arayışını tabana yayacaklarını söyledi.

İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, işbirliği reddedildiği için istifa etti

İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, İYİ Parti’nin kuruluş amaç ve ilkelerinden uzaklaşıldığını söyleyerek 6 Aralık’ta istifa ettiğini açıkladı. İstifasının ardından Yetkin Report’a konuşan Yanıkömeroğlu, “CHP’nin işbirliği önerisinin reddedilmesi bardağı taşıran damla oldu. Millet bize bu sistemi değiştirelim diye oy verdi, milletvekili olarak bu misyona devam edeceğim” dedi.

Akşener, Yanıkömeroğlu’nun kararına saygı duyduğunu ancak istifasına çok şaşırdığını söyledi, “Herhalde partimizden benim gözümde en son ayrılacak arkadaşım diyebilirdim” dedi.

İstanbul milletvekili Salim Ensarioğlu, Şeyh Said paylaşımı nedeniyle disipline sevk edildi

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu ise, Şeyh Said paylaşımı nedeniyle 12 Aralık’ta disipline sevk edildi. Ensarioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yapılacak yeni yola Şeyh Said Bulvarı adını vereceğini duyurmasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda, Şeyh Said, Said Nursi ve Seyit Rıza’nın mezar yerlerinin açıklanması için çağrı yapmıştı. 

Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Ensarioğlu’nun, İYİ Parti’nin kuruluşundaki temel değerlerini ve bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadele ve tutumunu yok sayan bu açıklamasını asla kabul etmiyoruz” diyerek Akşener’in talimatıyla disipline sevk edildiğini duyurdu. Medyascope’a konuşan Ensarioğlu, Kürt kimliğinden rahatsız olanları bölücülükle suçladı ve “Ben vatanımı onlardan daha fazla seviyorum. Bana ‘vatan haini’ diyenlere o sözü misliyle iade ediyorum” dedi.

Hakkında disiplin süreci işletilen Ensarioğlu da CHP ile işbirliğini savunan isimlerdendi. Ensarioğlu, “Ben her zaman diyalogdan yanayım” diyerek 4 Aralık tarihli GİK toplantısına girmeden görüşünü paylaşmıştı. Ensarioğlu, disipline sevk edilmesinin ardından, 15 Aralık’ta İYİ Parti’den istifa ettiğini açıkladı. İstifasını sosyal medyadan duyuran Ensarioğlu, merkez sağdaki boşluğu doldurduğu için 2018’de Akşener’in davetiyle İYİ Parti’ye katıldığını söyledi, “Benim açıklamalarımı disipline sevk kararı İYİ partinin merkez sağ iddiasını artık taşımadığının da vesikasıdır” dedi.

İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’ın istifasını Akşener istedi, Özkan’ı yeniden seçenler disipline sevk edildi

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, grup başkanvekilliği görevinden 13 Aralık’ta istifa etti. Özkan istifasını, “Genel Başkan Meral Akşener’in talebi doğrultusunda artık ‘hür ve müstakilim’ ” diyerek X hesabından duyurdu. Özkan da, CHP ile işbirliğine gidilmemesini eleştirmiş, “Bence istişare kanallarının kapanması diye bir şey yok. 20 Şubat’a kadar bu süreç devam edebilir. Somut bir öneri getirilirse, Genel Başkan nezaketli bir insan. Genel kanaat işbirliği yapılması yönündedir” demişti.

İYİ Partili İBB Meclis üyesi sekiz kişiden yedisinin oyuyla Özkan, yeniden aynı göreve seçildi. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Yücel Coşkun, meclis üyelerinin teamüllere aykırı olarak Özkan’ı yeniden seçtiğini söyleyerek, kararın altında imzası bulunan bütün İBB Meclis üyelerinin, “kesin ihraç” talebiyle disipline sevk edildiğini açıkladı. Disipline sevk edilen Özkan ve beş İBB Meclis Üyesi, 17 Aralık’ta partiden istifa etti.

İBB Meclis üyelerinin ardından İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Özkan’ın başka ildeki bir belediye meclis üyesini istifaya davet edip CHP’lilerle görüştürme sözü verdiğini söyledi ve istifa edenleri “operasyon siyaseti” yapmakla suçladı. Çanakkale Belediye Meclis üyesi Ahmet Uslu, Zorlu’nun bahsettiği kişinin kendisi olduğunu açıklayarak, “Kendisi bunu (istifa etmeyi) kabul etmem halinde CHP’li üst düzey bir yetkiliyle görüşme ayarlanacağını belirtmiştir” dedi. Özkan ise, Uslu’nun CHP’den Çanakkale Belediye Başkan aday adayı olan Muharrem Erkek ile görüşmek istediğini yazdığı mesajları paylaştı.

Akşener, işbirliğini savunan Ahmet Zeki Üçok’u Başkanlık Divanı’ndaki görevinden aldı

İYİ Parti’nin 24 Haziran’daki kurultayının ardından Başkanlık Divanı’nda Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı olarak görec alan Ahmet Zeki Üçok ise görevden alındı. 4 Aralık’ta yapılan toplantıda işbirliğinin İYİ Parti’ye kazandırdığı belediyelerle ilgili çalışmalarını paylaşan Üçok, GİK’te işbirliği yönünde oy kullanan 14 kişiden biriydi ancak GİK kararının ardından görüşlerini herhangi bir platformda dile getirmedi. 

Hâlâ GİK üyesi ve İYİ Partili olduğunun altını çizen Üçok, görevine son verilmeden önce, işbirliği konusundaki düşüncelerinden Akşener’in rahatsız olduğuna dair kendisine herhangi bir şey bildirilmediğini Medyascope ile paylaştı. Üçok, Genel Başkan’ın “Partide demokrasi var, fikirlerinizi açıkça söyleyin” dediğini hatırlattı.

Başkanlık Divanı üyesi Ece Güner, “GİK kararını savunamayacağı için” istifa etti

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ece Güner, İstanbul ve Ankara’da CHP ile işbirliği kabul edilmediği için 14 Aralık’ta partisinden istifa etti. Güner istifasını, Başkanlık Divanı’nda birlikte görev aldığı Üçok’un görevden alınmasından birkaç saat sonra duyurdu. İstanbul’un Türkiye’nin kalbi olduğunu ve kabedilirse tek adam rejiminin yerleşeceğini söyleyen Güner, “Oyları bölersek AK Parti’nin adayı kazanacaktır, bu somut bir gerçektir” dedi. 

İstanbul ve Ankara’da işbirliği yapılması için 4 Aralık tarihli GİK toplantısında mücadele ettiğini söyleyen Güner, istifasını “Türkiye’yi ve Türk milletini bu korkunç yoksullaşma ve otoriterleşmeden kurtarmak için girdim. Şahsi görüşüm GİK kararının bu amaç yönünde doğru olmadığıdır. Çıkan kararı savunamayacağımı düşünerek, yapabileceğim tek şey saygı duymak ve istifa etmektir” diye açıkladı.

Mesut Özarslan, “arka kapı diplomasisi” iddiaları nedeniyle istifa etti

İşbirliğinin reddedilmesi, İstanbul’un ardından Ankara’da da istifa dalgasını başlattı. İYİ Parti kurucularından, eski Ankara İl Başkanı ve eski GİK üyesi Mesut Özarslan, Akşener’in 19 Aralık’ta Uşak’ta yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Özarslan “Medya üzerinden şahsım hakkında imâ edilen kumpaslara ilişkin olayların bu noktaya nasıl evrildiğini halâ anlamış değilim” diyerek istifa etti.

Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ile “ittifak diplomasisi” yürüttüğüne dair iddiaları, “kurumsal bir operasyon” diyerek yanıtlamıştı. Bilgisi olmadan Ankara ve İstanbul için pazarlık yapıldığını söyleyen Akşener, “Mesela Ankara’yı paylaşmışlar, ilçe hesabı yapmışlar. Hiçbirinden haberim yok. Bu bir siyasi partinin iç işlerine karışmak demektir. Bunu bir savaş ilanı olarak kabul ediyorum, varım” demişti.

Ankara Milletvekili Yüksel Arslan’ın Mansur Yavaş istifası

İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan da, Ankara’da Mansur Yavaş’ı desteklemek için partisinden istifa etti. Bağımsız milletvekili olarak devam edeceğini açıklayan Arslan, Yavaş’ı desteklemeyi insani, vicdani ve ahlaki sorumluluk olarak gördüğünü söyledi. Arslan, İYİ Parti’nin işbirliğini reddetmesinin ardından Meral Akşener’in kendisine, “CHP’den somut bir teklifle gelinmediğini ve Mansur Bey’e karşı menfi bir tutum içinde olmadığını” söylediğini öne sürdü.

Akşener’in cumhurbaşkanlığı adaylığı çağrısına karşılık vermediği için Yavaş’ın korktuğunu söylemesiyle ilgili Arslan, “Yavaş’ı çocukluğumdan beri tanırım, bırakın korkak olmayı, çatal yüreklidir” dedi.

Milletvekili olmadan önce Yavaş’ın özel kalem müdürlüğünü yapan Arslan, Ankara’da işbirliği için Akşener’in bilgisi dahilinde çabaladığını ifade etti. İstifasına ilişkin yazılı açıklamasında Arslan, partinin seçimlere hür ve müstakil girme kararı aldığı süreçte Akşener’in kendisine “Sizin Mansur Bey ile yakınlığınızı biliyorum. Partimizin Ankara’daki adayına çalışın diyemem. Siz serbestsiniz” dediğini söyledi.

İYİ Parti’den AKP’ye transfer olanlar: Nebi Hatipoğlu ve diğerleri

İYİ Parti ile görüş ayrılığı veya başka sebepler dışında ayrılanların yanı sıra, AKP’ye transfer olanlar da oldu. 2018’de İYİ Parti Antalya Milletvekili seçilen Tuba Vural Çokal, Şubat 2020’de İYİ Parti’den ayrıldı. Çokal’ın bağımsızlığı kısa sürdü ve bir ay sonra rozetini AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan alarak AKP’ye katıldı. Kuruculardan İsmail Ok da 2022’de AKP’ye katılmıştı.

Son günlerde transferi en çok ses getiren isim ise Eskişehir milletvekili Nebi Hatipoğlu oldu. 14 Mayıs’ta İYİ Parti’den milletvekili olarak Meclis’e girdikten sonra, yerel seçimlerde AKP-MHP ile işbirliğini savunmasıyla gündeme gelen Hatipoğlu, 2 Kasım’da İYİ Parti’den istifa etti, 7 Kasım’da AKP’ye katıldı.

14 Mayıs’ta 44 milletvekili seçildi, 38 milletvekili kaldı

14 Mayıs milletvekili seçiminden sonra İYİ Parti 44 milletvekiliyle TBMM’de temsil ediliyordu. Nebi Hatipoğlu’nun istifa ederek AKP’ye transfer,, Ümit Dikbayır’ın ihracı, disipline sevk edilen Salim Ensarioğlu’nun istifası ve Adnan Beker, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Yüksel Arslan’ın da istifalarıyla İYİ Parti’nin TBMM’de 38 koltuğu kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.