Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde halk, 2 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek. CHP’nin adayı Deniz Yağan’ın 324 oy farkıyla MHP’nin adayı Menduh Uzunoğlu’na karşı kazandığı seçim, Yüksek Seçim Kurulu tarafından “mühürsüz pusula” gerekçesiyle iptal edildi. Kayyum tarafından yönetilen ilçede Medyascope, seçimin nabzını tuttu.
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesini 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP 324 oy farkla kazandı. CHP’nin adayı Deniz Yağan, 5 bin 82, MHP’nin adayı Menduh Uzunoğlu ise 4 bin 758 oy aldı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), MHP’nin itirazı üzerine yaptığı inceleme sonucunda seçimleri “mühürsüz pusula” gerekçesiyle iptal etti. İptal kararının ardından Kayseri Valiliği, Vali Yardımcısı Ömer Tekeş’i Pınarbaşı Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atadı.
- CHP’nin kazandığı Kayseri-Pınarbaşı’nda seçimler iptal edildi
- Seçimin yenileneceği Kayseri Pınarbaşı’na kayyum atandı
Pınarbaşı’nda halk, 2 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek. Medyascope, Pınarbaşı’nda yurttaşlara yenilenecek olan seçimlerdeki tercihlerini sordu.
“Halkın iradesine saygısızlık yapıldı”
Medyascope’a konuşan CHP’nin adayı Deniz Yağan, itirazlarına rağmen seçimin iptal edilmesine tepki gösterdi:
“Tepeden alınan bir karardı. Daha YSK’ya evrağımız yeni gitmişken üç-dört saat içerisinde karar çıktı. Halkın iradesine burada haksızlık, saygısızlık yapıldı. Seçim Hakimi’ne yapılan küfürler bir milletvekiline yakışacak şekilde değildi. Hakkıyla kazandığımız bir seçim iptal edilmesin diye elimden geleni yaptım.”
“Kayyumun atanmasını biz talep ettik”
Kayyumun atanmasını CHP olarak talep ettiklerini açıklayan Yağan, “Kayyumun atanmasını biz talep ettik çünkü burada bir sürü hukuksuzluk var. Belediye’de yaşanan şeyler ayyuka çıktı. Herkes MHP yönetiminin yaptığı adaletsizliği biliyor. Onların gayesi seçim değildi, zaman kazanıp eksiklerine ilişkin fatura düzenlemekti” diye konuştu.
“Nüfus çok azaldı”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Pınarbaşı, Türkiye’de Çerkes nüfusunun en yoğun yaşadığı ilçelerden biri. Uzunyayla Kafkas Kültür Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Dursun Şıklaroğlu, Pınarbaşı’nın özelliklerini ve yurttaşların siyasi tercihlerini anlattı:
“Pınarbaşı’na 63 Çerkez köyü var. Başlıca geçim kaynağı ise hayvancılık ve çiftçilik. Toprak, tarım yapmaya elverişli olmadığı için köylerin büyük bir bölümü tamamen boşalmadıysa bile nüfus çok azaldı. Nüfusun büyük bir bölümünü Çerkez ve Avşarlar oluşturuyor. Geçmişte Avşarların büyük çoğunluğu CHP’ye oy verirdi. Çerkeslerin büyük çoğunluğu Demokrat Parti’ye oy verirdi. Sonra Alparslan Türkeş doğdu. Bunun üzerine Avşar kesimi MHP’ye meyil etmeye başladı. Mahalli seçimlerde siyasi parti ayrımından çok iyi hizmet eden kişi tercih edilir. Eskiye kıyasla halkta yavaş yavaş ‘Benim adayımı, bizden olanı destekleyeceğim’ ayrımı kırılıyor.”
Seçim günü MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un seçim hakimine yönelik sinkaflı sözleri ise sosyal medyada gündem olmuştu. Görüntülerde, Ersoy’un hakime “Ben milletvekiliyim” dediği ve tartışmayı görevlilerin ayırmaya çalıştığı görüldü.
Seçimin yenilenmesine giden süreçte seçim gününe ilişkin düşüncelerini sorduğumuz yurttaşlardan CHP’yi destekleyenler, “Bir milletvekili gelip hakime söverse halk olarak yanında oluruz” derken MHP’yi destekleyenler ise “CHP’liler ortalığı kuşattı, kendi kafalarına göre yönlendirdiler. Kazandığımız seçimi yeniletiyorlar” diye konuştu.
“MHP iş yapmadı, kaba gücüne, devlet gücüne güvendi”
Seçimlerde CHP’nin adayı Deniz Yağan’ı destekleyenler gerekçelerini, Pınarbaşı’nda yeterince hizmet alamadıklarını ve Yağan’ın 2019’da da aday olduğunu belirterek anlattı:
- “Azıcık hizmet yapılsın. Pınarbaşımız köye döndü, iş sahamız yok. Hiçbir gelişme yok. Doktorundan öğretmenine memuruna kadar hepsi burada çalışıyor Kayseri’de harcıyor. Sandık görevlisi hastalandı. Görevli hastalanınca mühürlenmemiş. Sayımda herhangi bir usulsüzlük, hile yok ama tutanak öyle olduğu için ellerine şans geçti”
- “Bir milletvekili gelip hakime söverse halk olarak yanında oluruz. MHP’liler de Deniz Yağan’a oy verecek. En az iki bin fark atacak, sandıkta ezecek. 2019’da da aday olup kazandı üstüne düşülmedi seçim kaybedildi. Bu kez oy çalamadılar çünkü üzerine düşüldü. Yağan’ın elinden kazandığı seçimi almak istiyorlar.”
- “Milletvekili geldi hem halka hem hakime sövdü. Devlet gücüyle kazanılmış seçimi almak istedi. Sandıkta alamadığı seçimi masada almak istedi. MHP iş yapmadı, kaba gücüne, devlet gücüne kaybetti. MHP yandaşlarının borçlarını, açığını kapatmak için uğraşıyor. Başkan’ın Pınarbaşı’ndan haberi yok.”
“Başbuğ’un memleketinde CHP’ye ne zaman belediye başkanlığı vermişsin?”
MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in ailesinin Pınarbaşı’ndan arsa meselesi nedeniyle Sultan Abdülaziz tarafından sürgün edildiği belirtiliyor. Buna göre Türkeş’in memleketi olarak anılan Pınarbaşı’nda Türkeş’in ismini alan bir park ve “Türklük Anıtı” bulunuyor. Seçmenler arasında MHP’yi destekleyenler bunu hatırlatarak, partinin yeniden kazanacağını savundu:
- “CHP’liler kuşattı, seçimi kendi kafalarına göre yönlendirdiler. Kazandığımız seçimi yenilettiler. Burası Başbuğ’un memleketi burada CHP’ye ne zaman belediye başkanlığı vermişsin? Baki Başkan sağ olsun gereken kanuni işlemleri yürüttü, her şeyi açığa çıkarttı. Yine de bu bizim için bir başarı değil. Biz elimizden giden seçime, çalınan oylarımıza üzüldük”
MHP’li seçmen:”CHP kazandı, hakkı teslim edilmeliydi”
MHP’yi destekleyen seçmenlerden az sayıda da olsa bir kısmı bu seçimde CHP’nin adayı Yağan’a haksızlık yapıldığını ifade etti. Bir seçmen, “Seçimin iptal edilmesi doğru değil. CHP kazandı, hakkının teslim edilmesi gerekiyordu etmediler. Ben MHP’liyim ama nereye oy vereceğim meçhul” diyerek düşüncesini açıkladı.
Pınarbaşı’nda iş yok, gençler göç ediyor
Yaklaşık 20 bin nüfusu bulunan ilçenin en büyük sorunları ise yurttaşlar tarafından gelişmemişlik, iş sahasının azlığı olarak sıralanıyor. 18 yaşının üzerindeki gençlerin pek çoğunun eğitim ve iş için terk ettiği ilçede yurttaşlar, “Beş yıldan bu yana kazma vurulmadı, hizmet gelmiyor”, “Buraya geri kalmışlık kağıdı verilmesi gerekiyor. Gençlere ait iş sahası gerekiyor” , “30 senedir göç oluyor, gençler kaçıyor” diyerek şikayetlerini sıraladı.