İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçimlerde ittifak yapmayacaklarını ve 81 ilde belediye başkanı adayı çıkaracaklarını açıklamış ve bu politikalarını bir çok farklı toplantıda ve televizyon yayınında da tekrarlamıştı. Parti içinde bu konuda farklı sesler de çıkmaya başladı. Ankara İl Başkanlığından istifa eden Faruk Köylüoğlu da bu farklı seslerden biri. Köylüoğlu istifasının gerekçelerini Medyascope’a anlattı.

İYİ Parti Ankara İl Başkanı Faruk Köylüoğlu, yerel seçimlerde Ankara için işbirliği yapılması gerektiği görüşü parti yönetiminin kararıyla çeliştiği için il başkanlığı görevinden 7 Ekim’de istifa etti. 13 Eylül’de yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında, İYİ Parti’nin 81 ilde kendi adaylarıyla yerel seçimlere girmesi kararının alınması ve işbirliklerine kapı kapatılmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Köylüoğlu, istifa ettiğini duyurdu.
“Kaybetmek ve kaybettirmek üzerine gidilen seçim stratejisi doğru değil”
İstifasını açıkladığı metinde “Ankara’nın doğru ellerde olması gerektiğini” vurgulayan Köylüoğlu, istifasını getiren sürecin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday olduğunda Mansur Yavaş’ın desteklenmesinden ibaret olmadığını söyledi. Söyleminin Yavaş ile alakalı olmadığını belirten Köylüoğlu, şöyle konuştu:
“Ben kaybetmek ve kaybettirmek üzerine gidilen bir seçim stratejisinin doğru olmadığını düşünüyorum. Hür ve müstakil girilmesi genel seçimler için kesinlikle doğru, ben de katılıyorum ama yerel seçimde karşıdaki Cumhur İttifakı, aynı ittifakla seçime giderken niye farklı bir tutum izleniyor? 26 Ağustos’ta Genel Başkan’ın ‘Yerelde teşkilatlar işbirlikleri yapabilir’ şeklinde bir beyanı vardı ama partinin bir kararı var. Parti disiplini açısından, o karara da uymak gerekiyor.”
“Genel Başkan ‘Gereğini yapsın’ demiş”
İYİ Parti ile olan ilişkisini sonlandırmadığının altını çizen Köylüoğlu, “Parti’nin Kurucular Kurulu üyesiyim, Parti’yi kuranlardan biriyim” dedi. Köylüoğlu, istifa mı, fiilen görevden alınma mı olduğunu ise şöyle anlattı:
“Genel Başkan, GİK kararına karşı yaptığım söylemlerden dolayı ‘Gereğini yapsın’ demiş. Buğra Kavuncu’nun bana söylediği o. Gereğini yapayım, yoksa zaten onlar yapacak. Biz de gereğini yaptık.”
GİK’in kararından rahatsızlık duyan başka il yönetimleri olduğunu da söyleyen Köylüoğlu “Başka istifalar gelir mi bilmiyorum ama küçük yerlerde farklı görüşler olabilir, büyükşehirlerde de durum farklı değil bence” dedi.
Yeni yönetim atamayla gelecek
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İl Yönetim Kurulu’nda görev alan yöneticilerin de istifa ettiğini belirten Köylüoğlu, “Ben istemedim tabii, kendi şahsi kararları çünkü istifa tek taraflı bir irade beyanı” dedi. İl kongresi yapılmayacağını söyleyen Köylüoğlu, “Atama olur, yönetim tamamen düşecek şekilde istifa etmediği için, atamayla yeni yönetim şekillenir muhtemelen” dedi
Köylüoğlu, Akşener’in müdahalesiyle tek aday olarak il başkanı seçilmişti
İYİ Parti Ankara İl Kongresi, 14 Ocak 2023’te yapılması planlanırken iki adayın arasında yaşanan tartışmalar nedeniyle 29 Ocak’a ertelenmişti. Akşener’in müdahalesiyle iki aday çekilmiş ve kongreye tek adayla, Köylüoğlu ile gidilmişti. Köylüoğlu’nun seçildiği kongreye Akşener ile birlikte Mansur Yavaş da katılmıştı. Akşener, konuşması sırasında Yavaş’ı göstererek, “Benim Kılıçdaroğlu’ndan 15 milletvekili talep etmemin sonuçları ne oldu? Sonuçlarından biri karşımda oturuyor” demişti.
İstanbul İl Başkanı da görevden alındı
İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi olan, İstanbul İl Başkanlığı görevini Buğra Kavuncu’dan devralan Coşkun Yıldırım, 27 Eylül’de görevinden alındı. Yıldırım’dan İstanbul il teşkilatının memnun olmadığı ve değişim talep edildiği iddia edilirken, yerine Kurucular Kurulu Üyesi ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Yücel Coşkun il başkanı olarak atandı.