Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (29 Aralık 2023)

Gazeteci Furkan Karabay’ın tutuklanmasından mahkemenin Can Atalay kararına ve Sinan Ateş cinayetinin son durumuna kadar günün öne çıkanlarını sizler için derledik…

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, Sarallar grubundan Barış Saral’ın yargılandığı davanın tutanağını haberleştirirken “terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme” suçunu işlediği gerekçesiyle tutuklandı.

Furkan Karabay 28 Aralık 2023’te tebligat almak üzere gittiği karakolda gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Geceyi nezarette geçiren Karabay, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

AYM’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında iki kez “hak ihlali” kararı vermesi ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de bu kararı uygulamayarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermesinin yankıları sürüyor. 

Eski AYM başkanları Tülay Tuğcu, Yekta Güngör Özden ve Mustafa Bumin yargıda yaşanan krizi Medyascope’a değerlendirdi. Eski başkanlar, AYM kararının bir an önce uygulanması gerektiğini vurguladı, üst makamlardan gelen talimatla iş yapılamayacağını hatırlattı, Yargıtay’ın yapısına gölge düşürülmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara’da bir yıl önce uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş anıldı. Ateş’in ailesi Kızılırmak Caddesi’nde katil zanlısı Eray Özyağcı’nın Sinan Ateş’i vurduğu yerde açıklama yaptı. 

Ateş’in eşi Ayşe AteşCumhurbaşkanı Erdoğan’ ın “Cezasız kalan her suç failini azgınlaştırır, hesap sorulmayan her cürüm yeni zulümlere davetiye çıkarır” sözlerini hatırlatarak “Cinayetin failleri adli işlem gören kişilerle sınırlı değildir” dedi.

Tespit edilen faillerle ilgili hiçbir işlem yapılmadığına olayın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen soruşturmanın tamamlanmadığına dikkat çeken Ateş, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Başsavcısı ve soruşturmayı yürüten savcılara “Dışarıda elini kolunu sallayarak gezen failleri yakalayın geç gelen Adalet Adalet değildir” diye seslendi.

CHP üyesi, Eski Ülkü Ocakları Başkanı Alaattin Aldemir, suikastın ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Aldemir, Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) suikast ile adı anılan isimlere seslenerek, “Kendilerini mi tercih edecekler, bir camiayı zan altında mı bırakacaklar?” diye sordu. 

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’a bir kötü haber de Maine eyaletinden geldi. Maine’in Seçim Kurulu Başkanı Shenna Bellows, ABD Anayasası’nın 14. maddesine atıfla Trump’ın Maine eyaletinde seçime girmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

6 Ocak 2021’de destekçilerinin Kongre binasının basması, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başını belaya sokmaya devam ediyor.

Shenna Bellows 34 sayfalık gerekçeli karar metninde, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınına giden yolda, Trump’ın destekçilerini, “yanlış iddialarla ateşlediğini” savundu.

ABD Anayasası’nın 14. maddesinde kamu görevlilerinin “devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım edemeyeceğini” öngörülüyor. Geçtiğimiz günlerde Colorado eyaletinde de benzer bir karar alınmıştı. Bu kararın ardından Maine de benzer bir adım attı ve Trump’ın “uygun aday olmadığını” açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.