Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kurtlar Sofrasında Kadınlar (1): CHP Üsküdar Belediyesi aday adayı Sinem Dedetaş

Türkiye’de kadın siyasetçilerin ve yöneticilerin azlığı her zaman bir tartışma konusu. Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) milletvekillerinin sadece yüzde 20’si kadın. 2019 Yerel Seçimleri’nin sonuçlarına göre ise kadın belediye başkanlarının oranı sadece yüzde 5. Her seçim döneminde, her partinin “kadın siyasetçilere daha fazla yer vereceği” söylemi, bir vaatten öteye geçmiyor.

“Kurtlar Sofrasında Kadınlar” programında ise kadın siyasetçiler sözü alıyor. Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu, programın ilk bölümünde Üsküdar Belediye aday adayı Sinem Dedetaş’ı konuk ediyor.

Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’nden istifa eden Sinem Dedetaş, Üsküdar Belediyesi aday adayı oldu. Üsküdar’ın çok uzun zamandır sosyal demokrat anlayışla yönetilmediğini söyleyen Dedetaş, Üsküdar’ın en büyük sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunu dile getirdi.

Kutuplaşmaya değinen Dedetaş, seçim sonuçlarında iki kişiden birinin mutsuz olduğunu söyledi, “Biz sosyal varlıklarız, bir toplumda yaşıyoruz. Arkadaşımızın yüzünün gülmesi, yolda karşılaştığımız kişilerin yüzünün gülmesi bizi etkiliyor. Kutuplaşma hepimize zarar veren bir şey. Kimin neye inandığının, kimin nasıl yaşadığının hiç önemli olmadığı, insana insan olduğu için değer verilen anlayışlardan çok kısa sürede kimlik ayrımına giriştik. Bu bizi çok yoran bir şey” dedi.

Sosyal belediyecilik yapmak istediklerini dile getiren Dedetaş, “Bunun ‘sosyal yardımlaşma’ olmasını istemiyoruz. Biz, vatandaş olarak vergisini ödeyen, sosyal hayatta var olan, çalışan insanlarız. Ben vergimi verdim, benim vatandaşlık görevim bitti. Bundan sonra artık senin bana hizmet etmen gerekiyor. Bu anlamda da sosyal yardımlaşma değil de gerçekten sosyal belediyecilik üzerine bir heyecanımız var” diye konuştu.

Türkiye siyasetinde kadın sayısının az olmasıyla ilgili konuşan Dedetaş, şöyle dedi:

“İster istemez, toplumun cinsiyet üzerinden bir baskısı oluyor. Konunun aslında cinsiyette bir alakası yok. Ben cinsiyetimle burada değilim. Kadın ve erkek olmanın getirdiği birtakım yeteneklerimiz var ama iş, cinsiyetle alakalı değil. O yüzden erkeğine şaşırmadığın hiçbir şeyin kadınına da şaşırmıyor olmak lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.