Kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı öldürmekten suçlu bulunan ve 11 yıl hapis yatan Güney Afrikalı eski paralimpik koşucu Oscar Pistorius (37) şartlı tahliye edildi. İşte paralimpik efsanesiyken kadın katiline dönüşen Pistorius’un hikâyesi.
Oscar Pistorius’un 2012 Londra Olimpiyatları’nda 80 bin taraftarın ve bir dizi kamera flaşının önünde küresel bir ikon haline gelmesi sadece 45.44 saniye sürdü. Bir yıl sonra kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı dört kurşunla vurarak öldürdü.
(Fotoğraf: LUCKY NXUMALO / AFP)
Cinayetten hüküm giyen 37 yaşındaki eski atlet, yaklaşık 11 yıl sonra, cezasının yarısından fazlasını çekmiş olarak 5 Ocak 2024’te şartlı tahliye ile cezaevinden çıktı.
Pistorius, Pretoria’daki lüks evinde 14 Şubat 2013’te yatak odasındaki tuvaletin kapalı kapısından ateş ederek 29 yaşındaki sevgilisi model Steenkamp’ı öldürmüştü.
Pistorius, daha sonra Steenkamp’ı “hırsız zannettiğini” söyleyecekti.
2014’te görülen davasında sponsorları kendisini terk etti, borçlarını ve faturaları ödemek için evlerini satmak zorunda kaldı.
Pistorius’un aslında hakkındaki suçlamalarla en az 15 yıl hüküm giymesi gerekiyordu fakat hakim TKhokozile Masipa, Temmuz 2016’da bu davada hafifletici sebeplerin ağır bastığını söyleyerek atletin cezasını 6 yıla düşürdü.
(Fotoğraf: Zinyange AUNTONY / AFP)
Güney Afrika devletinin cezanın gereğinden fazla hafif olduğu gerekçesiyle temyize gitmesinin ardından 2017 yılında Yüksek Temyiz Mahkemesi hapis cezasını iki katından fazla artırarak 13 yıl 5 aya çıkardı.
Savcılara göre Pistorius, işlediği suçtan “pişman değildi”.
Islah Hizmetleri Departmanı, 5 Ocak Cuma günü erken saatlerde Pistorius’un Pretoria’daki cezaevinin kapısında çadır kuran basın mensuplarının gözleri önünde sessizce götürülmesinin ardından serbest bırakıldığını doğruladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Takip bileziği takılmayacak olan Pistorius, yetkililerden izin almadan yaşayacağı bölgeden ayrılamayacak. Günün belirli saatlerinde evinde kapalı kalacak, içki tüketmeyecek. Medyaya konuşmasına da izin verilmeyecek. Ayrıca öfke sorunlarıyla başa çıkmak için bir programa ve kadınlara yönelik şiddetle ilgili başka bir programa katılacak.
Bilinmeyen karanlık tarafı
Söz konusu cinayet, Pistorius’un karanlık tarafını ortaya çıkardı; aslında O’nun silahlara, kadınlara ve spor arabalara düşkün biri olduğunu gözler önüne serdi.
Pistorius, 2009’da katıldığı bir partide 19 yaşındaki bir kadına saldırdığı iddiasıyla yargılanmış ve bir geceyi hapiste geçirmişti.
Yine kendisine yöneltilen suçlamalardan bir diğeri, eski bir kız arkadaşının hareket halindeki arabasının sunroof’undan silahla ateş etmesiydi.
Steenkamp’ı öldürmeden haftalar önce Johannesburg’daki bir restoranda Pistorius “kazayla” silahını ateşledi.
Neden sürekli silah mı?
Çünkü Pistorius, hırsızlardan korktuğu için yatağının altında bir tabanca ile uyuyordu.
Pistorius kimdir?
Pistorius, 22 Kasım 1986’da Johannesburg’da fibulaları (baldır kemikleri) olmadan doğdu. Bacakları 11 aylıkken diz altından kesilen Pistorius, protez bacağıyla spor yaptı. Rugby oynarken dizini kırsa da koşmaya odaklandı ve 100, 200 ve 400 metrede dünya rekoru sahibi oldu.
“Man, Superman, Gunman”
Pistorius’un annesi ve babası, o 6 yaşındayken boşandı. Pistorius’un babası Henke ile her zaman sorunlu bir ilişkisi oldu. Annesi ise Pistorius 15 yaşındayken hayatını kaybetti.
2004’te karbon fiber protez bacaklarla koşmaya başlayan Pistorius, sadece sekiz ay sonra Atina Paralimpik Oyunları’nda 200 metre dünya rekorunu kırdı.
2008 Pekin Paralimpik Oyunları’nda 100m, 200m ve 400m sprint şampiyonluklarını elde etti. Ancak Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Pistorius’un karbon fiber protezlerle diğer atletlere göre avantaj sağlayacağını belirtti ve Güney Afrikalı atletin turnuvaya katılmasının önüne geçti. Pistorius da bunun üzerine bir mücadele başlattı. 2012’dehem Olimpiyatlarda hem de Paralimpik Olimpiyatları’nda yarışan ilk çifte ampute olarak tarihe geçti.
TIME Dergisi 2012’de yayınladığı dünyanın en etkili insanları listesinde “O, küresel ilhamın tanımıdır” diyerek Pistorius’u tanıttı. Bir yıldan kısa bir süre sonra ise aynı kapakta “Man, Superman, Gunman” başlığı ile yer alacaktı.